130 DSZ - Pełnomocnik i audytor wewnętrzny standardu FSSC 22000 wersja 6.
Data: 14.04.2025 Miejsce: ON-LINE
Czas trwania: 12 h
Cel szkolenia
Nabycie wiedzy i uzyskanie kompetencji do przeprowadzania audytów wewnętrznych w organizacji. Po ukończeniu tego kursu,
uczestnicy nabędą wiedzę i umiejętność dotyczącą:
• Wymagań standardu FSSC 22000,
• Zastosowania zasad audytu,
• Wypełniania obowiązków audytora,
• Planowania przebiegu audytu,
• Prowadzenia spotkań otwierających i zamykających,
• Przeprowadzania audytu procesu, próbkowania,
• Konstruowania list kontrolnych,
• Przygotowania ustnej i pisemnej oceny zgromadzonych dowodów,
• Dokumentowania niezgodności podniesionych podczas audytu,
• Prawidłowego pisania raportów z audytu,
• Oceny proponowanych i zrealizowanych działań korygujących.
Szkolenie skierowane do
Szkolenie przeznaczone jest dla osób zaangażowanych w funkcjonowanie systemu zarządzania, powołanych do zespołu
bezpieczeństwa żywności/HACCP, które pragną zapoznać się z wymaganiami standardu FSSC 22000, czyli m.in. dla pracowników,
menadżerów, przewodniczących zespołu bezpieczeństwa żywności (HACCP) oraz kandydatów na audytorów wewnętrznych w
zakładach produkujących żywność, w szczególności pragnących rozbudować swój system zarządzania bezpieczeństwem żywności
do poziomu wymaganego przez klientów, w tym sieci handlowe (FSSC jest standardem uznawanym przez GFSI).
Uczestnicy powinni znać wymagania normy ISO 22000. Szkolenie jest rozszerzeniem wiedzy z zakresu systemu zarządzania
bezpieczeństwem żywności wg ISO 22000.
Program
DZIEŃ I
1. Wprowadzenie do koncepcji GFSI oraz innych standardów uznawanych przez GFSI.
2. Budowa standardu:
• ISO 22000:2018 System zarządzania bezpieczeństwem żywności – przypomnienie najważniejszych wymagań,
• ISO/TS 22001:2009 Programy wstępne (PRP) w obszarze produkcji żywności – omówienie specyficznych wymagań,
• Wymagania dodatkowe FSSC 22000
3. Wymagania dodatkowe dotyczące organizacji podlegających audytowi:
• Zarządzanie usługami i zakupionymi materiałami,
• Etykietowanie produktów i materiały drukowane,
• Obrona żywności (Food Defense) i ograniczanie oszustw żywnościowych (Food fraud),
• Używanie logo FSSC przez organizacje certyfikowane,
• Zarządzanie alergenami,
• Monitoring środowiskowy,
• Kultura bezpieczeństwa i jakości żywności,
• Kontrola jakości,
• Transport, magazynowanie i przechowywanie,
• Zapobieganie zanieczyszczeniom krzyżowym,
• Weryfikacja programów wstępnych,
• Projektowanie i rozwój produktów,
• Zarządzanie sprzętem,
• Straty i odpady żywnościowe,
• Wymagania dotyczące komunikacji,
• Wymagania dla organizacji posiadających certyfikat dla wielu zakładów.
4. Proces certyfikacji:
• Kategorie i podkategorie produktowe – wpływ na certyfikację,
• Planowanie audytów, raportowanie,
• Audyty zapowiedziane, niezapowiedziane oraz zdalne,
• Klasyfikacja niezgodności oraz podejmowanie działań korygujących.
DZIEN II
1. Przygotowanie audytu:
• Co to jest audyt, kto to jest audytor, rodzaje i etapy przeprowadzenia,
• Proces przygotowania audytu,
• Ćwiczenie – przygotowanie audytu.
2. Przeprowadzenie i zakończenie audytu :
• Proces przeprowadzenia audytu,
• Ćwiczenie – studium przypadku,
• Program zakończenia audytu,
• Inicjowanie działań korygujących,
• Ćwiczenie – zakończenie audytu (Raport z audytu),
• Ćwiczenie – zakończenie audytu (Inicjowanie działań korygujących, ocena ich skuteczności),
• Ćwiczenie – określanie przyczyn niezgodności, podejmowanie skutecznych działań korygujących,
• Najczęstsze problemy przy prowadzeniu audytów wewnętrznych,
3. Podsumowanie szkolenia:
• Ocena szkolenia,
• Podsumowanie,
• Egzamin końcowy,
• Zakończenie szkolenia.
Warunki uczestnictwa
Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze stroy internetowej.
Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.
Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/formularz-zgloszeniowy/?training_id=12432&place_id=0&utm_source=reference&utm_medium=FoodFakty.pl&utm_campaign=FF_DSZ&utm_id=%23SZKOLENIA
Program szkolenia - https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2022/01/Program-130-DSZ_Pelnomocnik-i-audytor-wewnetrzny-FSSC-22000-wersja-6_-2025.pdf
W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46
Zapytaj organizatora o szczegóły