FFSW: Połącz siły na rzecz bezpieczeństwa – Bezpieczeństwo żywności w łańcuchu żywnościowym – Największe wyzwania – mikrobiologia/fizykochemia Cz. 1 - 12.06.2025
    Dostępne non-stop
          Dotyczy tematów:
              FFSW 2025
            
Cel wydarzenia
W 2025 roku po raz piąty, przy wsparciu biura WFSD, mamy zaszczyt zaprosić Państwa do udziału w naszej lokalnej, polskiej inicjatywie organizowanej w ramach światowych obchodów Światowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności FAO/WHO.
Tegoroczne hasło przewodnie brzmi: „Nauka w działaniu”.
Podkreśla ono kluczową rolę wiedzy naukowej i jej praktycznego zastosowania w codziennych działaniach na rzecz zapewnienia bezpieczeństwa żywności. Nauka – od badań laboratoryjnych po innowacyjne technologie w produkcji, przetwórstwie i dystrybucji – dostarcza narzędzi i rozwiązań, które chronią zdrowie konsumentów. Skuteczne wdrażanie wyników badań naukowych wymaga zaangażowania wszystkich uczestników łańcucha żywnościowego: od rolników, przez przetwórców i dystrybutorów, po organy nadzoru i decydentów. Wspólnie budujemy systemy żywnościowe odporne, zrównoważone i bezpieczne – oparte na rzetelnej wiedzy i jej odpowiedzialnym zastosowaniu.
Wydarzenie skierowane do
Czwarty dzień będzie poświęcony największym wyzwaniom w zakresie mikrobiologii i fizykochemii w łańcuchu żywnościowym. Tematyka tego dnia zainteresuje szczególnie specjalistów ds. kontroli jakości, osoby odpowiedzialne za monitoring środowiskowy w zakładach produkcyjnych oraz wszystkich, którzy na co dzień zajmują się wykrywaniem zagrożeń biologicznych i chemicznych w żywności.
Cały cykl jest otwarty dla wszystkich, którzy chcą rozwijać swoją wiedzę i kompetencje w obszarze bezpieczeństwa żywności – niezależnie od funkcji, stanowiska czy poziomu doświadczenia.
eFORUM ZORGANIZOWANE DZIĘKI
 _1.png)
Program
| 
 DZIEŃ 4 - Start godzina 11:00 - logowanie na webinarium otwarte od 10:55  | 
|
| 
 Wstęp Janusz Olejnik - FoodFakty  | 
11:00 | 
| 
 Doskonalenie metod prewencji zagrożeń mikrobiologicznych  | 
|
| 
 Monitoring środowiska i data management – zintegrowane podejście do kontroli patogenów dr Sebastian Antoń - Hygiena  | 
11:10 | 
| 
 Zarządzanie ryzykiem Salmonelli w zakładzie produkcyjnym dr Barbara Szuman - Neogen  | 
11:25 | 
| 
 Wady technologiczne, zafałszowanie, zagrożenia dla bezpieczeństwa  | 
|
| 
 Ustalanie przyczyn wystąpienia wad produktów dr inż. Jakub Kobyliński - Silliker Polska grupa Mérieux NutriSciences  | 
11:40 | 
| 
 Pozostałości antybiotyków w mleku: Ukryte zagrożenie dla bezpieczeństwa żywności Marek Kurpesa - ProGnosis Biotech  | 
11:55 | 
| 
 Co z tą oliwą? Kontrola jakości oliwy z oliwek na polskim rynku na temat orzecznictwa w zakresie zafałszowań oliwy z oliwek Dorota Bocheńska - Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych  | 
12:10 | 
| 
     Od nauki do decyzji: udział polskich jednostek naukowych i rola punktu koordynacyjnego w pracach EFSA dr Justyna Baraniak - Główny Inspektorat Sanitarny  | 
  12:25 | 
| 
 Sesja Q&A  | 
12:40 | 
Broszura z programem FoodFakty Safety Week
ZAPISZ SIĘ NA POZOSTAŁE DNI CYKLU FFSW
![]()  | 
![]()  | 
![]()  | 
![]()  | 
Warunki uczestnictwa
Nagranie dostępne jedynie dla klientów Strefy Managera.
Oferta Strefy Managera dostępna wyłącznie dla firm produkcyjnych i handlowych z branży spożywczej, suplementów diety oraz opakowaniowej. Zapoznaj się z ofertą Strefy Managera.
Dostępne w abonamencie Strefy Managera
  
  
  


        






