FFSW: Połącz siły na rzecz bezpieczeństwa – Bezpieczeństwo żywności w łańcuchu żywnościowym – Największe wyzwania – mikrobiologia/fizykochemia Cz. 2 13.06
Data: 13.06.2025 09:00 Dotyczy tematów: FFSW 2025
Cel wydarzenia
W 2025 roku po raz piąty, przy wsparciu biura WFSD, mamy zaszczyt zaprosić Państwa do udziału w naszej lokalnej, polskiej inicjatywie organizowanej w ramach światowych obchodów Światowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności FAO/WHO.
Tegoroczne hasło przewodnie brzmi: „Nauka w działaniu”.
Podkreśla ono kluczową rolę wiedzy naukowej i jej praktycznego zastosowania w codziennych działaniach na rzecz zapewnienia bezpieczeństwa żywności. Nauka – od badań laboratoryjnych po innowacyjne technologie w produkcji, przetwórstwie i dystrybucji – dostarcza narzędzi i rozwiązań, które chronią zdrowie konsumentów. Skuteczne wdrażanie wyników badań naukowych wymaga zaangażowania wszystkich uczestników łańcucha żywnościowego: od rolników, przez przetwórców i dystrybutorów, po organy nadzoru i decydentów. Wspólnie budujemy systemy żywnościowe odporne, zrównoważone i bezpieczne – oparte na rzetelnej wiedzy i jej odpowiedzialnym zastosowaniu.
Wydarzenie skierowane do
Piąty dzień skoncentruje się na nowoczesnych technologiach i innowacjach w analizie bezpieczeństwa żywności. Szczególnie wartościowy będzie dla pracowników laboratoriów, specjalistów od badań molekularnych, osób wdrażających nowe rozwiązania w kontroli mikrobiologicznej oraz tych, którzy interesują się najnowszymi osiągnięciami nauki w służbie bezpieczeństwa żywności.
Cały cykl jest otwarty dla wszystkich, którzy chcą rozwijać swoją wiedzę i kompetencje w obszarze bezpieczeństwa żywności – niezależnie od funkcji, stanowiska czy poziomu doświadczenia.
eFORUM ZORGANIZOWANE DZIĘKI
Program
DZIEŃ 5 - Start godzina 11:00 - logowanie na webinarium otwarte od 10:55 |
|
Wstęp Janusz Olejnik - FoodFakty |
11:00 |
Nowe rozwiązania dla walki z zagrożeniami mikrobiologicznymi |
|
Możliwości wykorzystania badań WGS w przemyśle spożywczym dr inż. Anna Bugajewska - Silliker Polska grupa Mérieux NutriSciences |
11:10 |
Biofilmy Salmonelli i Listerii – dlaczego są tak trudne do eliminacji? Magdalena Rogoza-Gołba - Neogen |
11:25 |
Zastosowanie bakteriofagów w produkcji drobiarskiej w celu eliminowania bakterii patogennych dr inż. Marta Kuźmińska-Bajor - Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu |
11:40 |
Nowe metody i technologie w analizach żywności |
|
Kontrola czystości mikrobiologicznej i ocena lekooporności - jak usprawnić analizy z użyciem nowych technologii dr n. tech. Anna Ławniczek-Wałczyk - Pracownia Zagrożeń Biologicznych CIOP-PIB |
11:55 |
Zastosowania techniki elektroforezy do identyfikacji gatunkowej surowców i wykrywania zafałszowań żywności Dorota Wowak - Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych |
12:10 |
Sesja Q&A |
12:25 |
Broszura z programem FoodFakty Safety Week
ZAPISZ SIĘ NA POZOSTAŁE DNI CYKLU FFSW
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Warunki uczestnictwa
Udział w FoodFakty Safety Week 2025 jest bezpłatny. Wymagana jest jedynie rejestracja – osobno na każdy dzień wydarzenia. Formularz rejestracyjny dostępny jest poniżej,
Zapraszamy do udziału!
FORMULARZ REJESTRACYJNY