FFSW: Połącz siły na rzecz bezpieczeństwa – Bezpieczeństwo żywności w łańcuchu żywnościowym – Największe wyzwania – mikrobiologia/fizykochemia Cz. 1 12.06
Data: 12.06.2025 11:00 Dotyczy tematów: FFSW 2025
Cel wydarzenia
W 2025 roku po raz piąty, przy wsparciu biura WFSD, mamy zaszczyt zaprosić Państwa do udziału w naszej lokalnej, polskiej inicjatywie organizowanej w ramach światowych obchodów Światowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności FAO/WHO.
Tegoroczne hasło przewodnie brzmi: „Nauka w działaniu”.
Podkreśla ono kluczową rolę wiedzy naukowej i jej praktycznego zastosowania w codziennych działaniach na rzecz zapewnienia bezpieczeństwa żywności. Nauka – od badań laboratoryjnych po innowacyjne technologie w produkcji, przetwórstwie i dystrybucji – dostarcza narzędzi i rozwiązań, które chronią zdrowie konsumentów. Skuteczne wdrażanie wyników badań naukowych wymaga zaangażowania wszystkich uczestników łańcucha żywnościowego: od rolników, przez przetwórców i dystrybutorów, po organy nadzoru i decydentów. Wspólnie budujemy systemy żywnościowe odporne, zrównoważone i bezpieczne – oparte na rzetelnej wiedzy i jej odpowiedzialnym zastosowaniu.
Wydarzenie skierowane do
Czwarty dzień będzie poświęcony największym wyzwaniom w zakresie mikrobiologii i fizykochemii w łańcuchu żywnościowym. Tematyka tego dnia zainteresuje szczególnie specjalistów ds. kontroli jakości, osoby odpowiedzialne za monitoring środowiskowy w zakładach produkcyjnych oraz wszystkich, którzy na co dzień zajmują się wykrywaniem zagrożeń biologicznych i chemicznych w żywności.
Cały cykl jest otwarty dla wszystkich, którzy chcą rozwijać swoją wiedzę i kompetencje w obszarze bezpieczeństwa żywności – niezależnie od funkcji, stanowiska czy poziomu doświadczenia.
eFORUM ZORGANIZOWANE DZIĘKI
Program
DZIEŃ 4 - Start godzina 11:00 - logowanie na webinarium otwarte od 10:55 |
|
Wstęp Janusz Olejnik - FoodFakty |
11:00 |
Doskonalenie metod prewencji zagrożeń mikrobiologicznych |
|
Monitoring środowiska i data management – zintegrowane podejście do kontroli patogenów dr Sebastian Antoń - Hygiena |
11:10 |
Zarządzanie ryzykiem Salmonelli w zakładzie produkcyjnym dr Barbara Szuman - Neogen |
11:25 |
Wady technologiczne, zafałszowanie, zagrożenia dla bezpieczeństwa |
|
Ustalanie przyczyn wystąpienia wad produktów dr inż. Jakub Kobyliński - Silliker Polska grupa Mérieux NutriSciences |
11:40 |
Pozostałości antybiotyków w mleku: Ukryte zagrożenie dla bezpieczeństwa żywności Marek Kurpesa - ProGnosis Biotech |
11:55 |
Co z tą oliwą? Kontrola jakości oliwy z oliwek na polskim rynku na temat orzecznictwa w zakresie zafałszowań oliwy z oliwek Dorota Bocheńska - Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych |
12:10 |
Sesja Q&A |
12:25 |
Broszura z programem FoodFakty Safety Week
ZAPISZ SIĘ NA POZOSTAŁE DNI CYKLU FFSW
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Warunki uczestnictwa
Udział w FoodFakty Safety Week 2025 jest bezpłatny. Wymagana jest jedynie rejestracja – osobno na każdy dzień wydarzenia. Formularz rejestracyjny dostępny jest poniżej,
Zapraszamy do udziału!
FORMULARZ REJESTRACYJNY