Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Jogurty na bazie siemienia lnianego jako alternatywa dla tradycyjnych jogurtów

Kategoria: Procesy i Technologie , Składniki Żywności

Według raportu SPINS słupki sprzedaży w segmencie jogurtów opartych na składnikach roślinnych osiągnęły 78 mln $ w roku 2016 i wciąż rosną. Obserwuje się 50% procentowy przyrost w skali roku, czyli przyrost o 10 razy większy w porównaniu z segmentem tradycyjnych jogurtów.

Jednak potencjał sektora wciąż nie jest wykorzystany. Sprzedaż mleka opartego na produktach roślinnych stanowi 25% rynku natomiast sprzedaż jogurtów tego typu tylko 8%. Produkty obecne na rynku często mają wodnistą teksturę i nie smakują zbyt dobrze. Większość, z wyjątkiem produktów na bazie soi, jest uboga w białka przez co spada ich wartość odżywcza.

Stwarza to doskonałą okazję do wprowadzenia na rynek nowych, innowacyjnych produktów. Na rynku amerykańskim pojawiły się jogurty roślinne na bazie siemienia lnianego, białek grochu oraz żywych kultur bakterii. Jogurty zawierają od 5 do 6 g białka na porcję. Dostępne są w kilku wariantach, między innymi truskawkowy, jagodowy, waniliowy, naturalny, oraz malinowy.

W porównaniu do produktów na bazie soi lub migdałów produkty z siemienia lnianego mają kilka przewag żywieniowych, między innymi wysoką zawartość kwasów omega 3 (1,200 mg/porcję), wysoką zawartość białka (dzięki dodatkowi białek grochu), węglowodanów, a także błonnika pokarmowego. Dodatkowo produkty te mogą zostać wzbogacane witaminą D oraz wapniem, dzięki czemu mają podobną wartość żywieniową do produktów tradycyjnych. Kombinacja tych składników sprawia, że produkty te pomagają regulować trawienie, a nawet redukować ryzyko chorób chronicznych.

Źródła:

  1. http://www.foodbusinessnews.net/articles/news_home/New-Product-Launches/2017/01/Good_Karma_Foods_sees_future_i.aspx?ID=%7B802127B2-CE69-45AE-81D3-01B54D890FA0%7D&e&cck=1

Wybierz temat: Plant-based

Autor:Jakub Ostaszewski
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.