VII edycja eFORUM - najważniejsze zmiany i planowane nowelizacje
Podczas wiosennego eFORUM głównym tematem będą najnowsze oraz przyszłe zmiany w prawie żywnościowym. Nie zabraknie również panelu eksperckiego z zagranicznymi prelegentami
Kancelaria Food & Pharma Legal. Wawrzyniak Zalewska Radcy Prawni sp.j. powstała w 2011 r. Koncentrujemy się na doradztwie na rzecz firm z branży farmaceutycznej, żywieniowej (ze szczególnym uwzględnieniem suplementów diety), wyrobów medycznych oraz kosmetyków. Dzięki naszemu wieloletniemu doświadczeniu w doradztwie firmom z branży lifesciences oferujemy klientom porady prawne uwzględniające uwarunkowania rynkowe oraz biznesowe prowadzonej przez nich działalności. Znajomość praktyki rynkowej firm z branży lifesciences pozwala nam proponować sprawdzone rozwiązania funkcjonujące na rynku oraz zgodne z mającymi zastosowanie przepisami prawa. Oferujemy naszym klientom fachowe doradztwo, z uwzględnieniem najwyższych standardów. Prowadzimy projekty międzynarodowe, których celem jest wprowadzenie produktów do obrotu w krajach UE oraz EFTA. Zapewniamy obsługę w języku polskim, angielskim i francuskim. Współpracujemy z doradcami podatkowymi.
Słowa kluczowe: prawo żywnościowe, prawo farmaceutyczne, suplementy diety, doradztwo, lifescience
Podczas wiosennego eFORUM głównym tematem będą najnowsze oraz przyszłe zmiany w prawie żywnościowym. Nie zabraknie również panelu eksperckiego z zagranicznymi prelegentami
W Polsce, jakość handlowa miodu oraz jego oznakowanie są regulowane przez szczegółowe przepisy, które zapewniają konsumentom dostęp do produktów wysokiej jakości oraz do niezbędnych informacji na temat kupowanego miodu
W Polsce, jakość handlowa miodu oraz jego oznakowanie są regulowane przez szczegółowe przepisy, które zapewniają konsumentom dostęp do produktów wysokiej jakości oraz do niezbędnych informacji na temat kupowanego miodu
Zlecanie wytwarzania suplementów diety (lub poszczególnych elementów wytwarzania) staje się coraz popularniejszym sposobem współpracy podmiotów działających na rynku środków spożywczych.
Zlecanie wytwarzania suplementów diety (lub poszczególnych elementów wytwarzania) staje się coraz popularniejszym sposobem współpracy podmiotów działających na rynku środków spożywczych.
W ubiegłym miesiącu weszła w życie ustawa o wyrobach winiarskich, która wprowadza kategorię „cydru aromatyzowanego”, dopuszczając tym samym stosowanie aromatów do tej kategorii produktów.
Reklama produktów wprowadzanych do obrotu jest jednym z podstawowych działań przedsiębiorców z uwagi na szeroki zasięg przekazywanych w ten sposób informacji konsumentowi. Jak zatem odpowiednio przygotować treści reklamowe, aby były dla odbiorcy przekonujące i jednocześnie zgodne z przepisami prawa, szczególnie w świetle panującej pandemii?
Reklama produktów wprowadzanych do obrotu jest jednym z podstawowych działań przedsiębiorców z uwagi na szeroki zasięg przekazywanych w ten sposób informacji konsumentowi. Jak zatem odpowiednio przygotować treści reklamowe, aby były dla odbiorcy przekonujące i jednocześnie zgodne z przepisami prawa, szczególnie w świetle panującej pandemii?
Branża konopna jest jedną z najszybciej rozwijających się nie tylko w Polsce, ale także na całym świecie. W obrocie handlowym stale pojawiają się nowe produkty wytworzone z wykorzystaniem surowca konopnego.
Branża konopna jest jedną z najszybciej rozwijających się nie tylko w Polsce, ale także na całym świecie. W obrocie handlowym stale pojawiają się nowe produkty wytworzone z wykorzystaniem surowca konopnego.
Podczas żywienia zwierząt przeznaczonych do produkcji żywności dla ludzi bardzo istotne jest zapewnienie bezpiecznej i dobrej jakościowo paszy.
Podczas żywienia zwierząt przeznaczonych do produkcji żywności dla ludzi bardzo istotne jest zapewnienie bezpiecznej i dobrej jakościowo paszy. Jakie wymogi musi spełnić pasza, aby mogła zostać wprowadzona do obrotu?
Produkcja kontraktowa polega na wykonywaniu usług produkcyjnych na zlecenie. Producent kontraktowy wytwarza produkty nie pod swoją, a pod marką klienta, wykorzystując z kolei własną linię produkcyjną, pracowników, doświadczenie i know-how.
Produkcja kontraktowa polega na wykonywaniu usług produkcyjnych na zlecenie. Producent kontraktowy wytwarza produkty nie pod swoją, a pod marką klienta, wykorzystując z kolei własną linię produkcyjną, pracowników, doświadczenie i know-how.
W ubiegłym roku, w związku z opublikowaniem przez Komisję Europejską zawiadomienia w sprawie stosowania przepisu o pochodzeniu żywności, wielu przedsiębiorców podjęło się dostosowania oznakowań swoich produktów do nowych wytycznych. Szybko okazało się jednak, że w dalszym ciągu powstaje na tym tle wiele niejasności.
Zapewnienie bezpieczeństwa pasz i produktów żywnościowych jest ściśle ze sobą powiązane. W celu zagwarantowania bezpieczeństwa żywności konieczne jest bowiem uwzględnienie wszystkich elementów łańcucha jej produkcji, począwszy od zapewnienia wysokiej jakości płodów rolnych, produkcji pasz, hodowli zwierząt, poprzez technologię wytwarzania, aż do dostawy żywności konsumentowi. Docelowo istotne jest dostarczenie konsumentowi bezpiecznej żywności.
Webinarium organizowane w ramach cyklu szkoleń związanych z pierwszym eForum prawnym. Ekspert: Magdalena Wawrzyniak - kancelaria prawna Food & PharmaLegal.
Jednym z podstawowych celów Unii Europejskiej jest zapewnienie prawidłowego działania jednolitego rynku m.in. poprzez utrzymywanie na terenie całej Unii Europejskiej tzw. czterech swobód, w tym swobodnego przepływu towarów. Zapewnienie swobodnego przepływu żywności stanowi ważny aspekt rynku wewnętrznego Unii Europejskiej. Jednakże, z uwagi m.in. na ważny interes publiczny jakim jest życie i zdrowie człowieka, istnieje możliwość ograniczenia tych swobód.
Jednym z podstawowych celów Unii Europejskiej jest zapewnienie prawidłowego działania jednolitego rynku m.in. poprzez utrzymywanie na terenie całej Unii Europejskiej tzw. czterech swobód, w tym swobodnego przepływu towarów. Zapewnienie swobodnego przepływu żywności stanowi ważny aspekt rynku wewnętrznego Unii Europejskiej. Jednakże, z uwagi m.in. na ważny interes publiczny jakim jest życie i zdrowie człowieka, istnieje możliwość ograniczenia tych swobód.
Końcówka 2020 roku to ogromne wyzwanie dla managerów branży spożywczej z powodu niebagatelnej liczby nowelizacji prawa żywnościowego. A wszystkie pojawiające się modyfikacje powinny być przestrzegane przez branżę spożywczą. Stąd narodził się pomysł zorganizowania Pierwszego e-Forum Prawa Żywnościowego.
Powszechny dostęp do bezpiecznej żywności jest uznawany za fundamentalne prawo człowieka, a zapewnienie efektywnego systemu urzędowych kontroli mających ma na celu zagwarantowanie realizacji postanowień prawa żywnościowego oraz jej bezpieczeństwa powinno stanowić priorytet działań każdego państwa członkowskiego UE.
Powszechny dostęp do bezpiecznej żywności jest uznawany za fundamentalne prawo człowieka, a zapewnienie efektywnego systemu urzędowych kontroli mających ma na celu zagwarantowanie realizacji postanowień prawa żywnościowego oraz jej bezpieczeństwa powinno stanowić priorytet działań każdego państwa członkowskiego UE.
Przedsiębiorstwa działające na rynku spożywczym są zobowiązane do spełniania wielu wymogów prawa żywnościowego, w tym w szczególności do zapewnienia bezpieczeństwa wprowadzanych do obrotu produktów. Powyższy obowiązek dotyczy każdego przedsiębiorstwa, które rzeczywiście wykonuje określone czynności, w szczególności takie jak: wytwarzanie lub dostawa surowców, , wytwarzanie produktu finalnego, pakowanie, przepakowywanie, magazynowanie, transport, dystrybucja, dostawa.
Przedsiębiorstwa działające na rynku spożywczym są zobowiązane do spełniania wielu wymogów prawa żywnościowego, w tym w szczególności do zapewnienia bezpieczeństwa wprowadzanych do obrotu produktów. Powyższy obowiązek dotyczy każdego przedsiębiorstwa, które rzeczywiście wykonuje określone czynności, w szczególności takie jak: wytwarzanie lub dostawa surowców, wytwarzanie produktu finalnego, pakowanie, przepakowywanie, magazynowanie, transport, dystrybucja, dostawa.
Przedsiębiorcy planujący wprowadzić żywność do obrotu stają przed wieloma pytaniami. Wątpliwości budzi m.in. ustalenie momentu wprowadzenia do obrotu, rodzaje zgłoszeń, które są niezbędne przed rozpoczęciem działalności, a także co jest nową żywnością, która co do zasady nie powinna znajdować się w obrocie.
Przedsiębiorcy planujący wprowadzić żywność do obrotu stają przed wieloma pytaniami. Wątpliwości budzi m.in. ustalenie momentu wprowadzenia do obrotu, rodzaje zgłoszeń, które są niezbędne przed rozpoczęciem działalności, a także co jest nową żywnością, która co do zasady nie powinna znajdować się w obrocie.
Unia Europejska oraz Zjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej (dalej: „Wielka Brytania”) w październiku 2019 roku osiągnęły porozumienie w zakresie warunków wyjścia z Unii Europejskiej. Podstawą wyjścia Wielkiej Brytanii (tzw. „Brexitu”) jest umowa o wystąpieniu Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej (dalej: „Umowa Wyjścia”). Umowa Wyjścia została najpierw ratyfikowana przez parlament brytyjski, a następnie ratyfikowane przez Parlament Europejski i zatwierdzona przez Radę w dniu 30 stycznia 2020 roku. Umowa Wyjścia pomiędzy Wielką Brytanią, a Unią Europejską weszła w życie w dniu 1 lutego 2020 roku.
Wyjście Wielkiej Brytanii ze struktur Unii Europejskiej spowodowało nową sytuację prawną związaną z handlem. Jednym z kluczowych założeń powstania Unii Europejskiej było umożliwienie Państwom Członkowskim swobodnej, niezakłóconej wymiany handlowej, jednakże w obliczu Brexitu swobodny przepływ towarów między Wielką Brytanią, a Unią Europejską stanął pod znakiem zapytania. W związku z tym należało podjąć stosowne działania zmierzające do usankcjonowania nowych warunków handlu między Wielką Brytanią a krajami unijnymi.
W zeszłym miesiącu Komisja Europejska wstrzymała procedury rozpatrywania wniosków dotyczących nowej żywności (około 50 wniosków) dla niesyntetycznego CBD.
W zeszłym miesiącu Komisja Europejska wstrzymała procedury rozpatrywania wniosków dotyczących nowej żywności (około 50 wniosków) dla niesyntetycznego CBD