Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowa kategoria cydru aromatyzowanego

Kategoria: Biznes , Prawo Żywnościowe

W ubiegłym miesiącu weszła w życie ustawa o wyrobach winiarskich, która wprowadza  kategorię „cydru aromatyzowanego”, dopuszczając tym samym stosowanie aromatów do tej kategorii produktów. 

Do tej pory przepisy uprzednio obowiązującej ustawy (ustawa z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina) przewidywały zamkniętą listę składników dozwolonych do stosowania w cydrze, wśród których nie wymieniono aromatów. Ustawa dopuszczała jedynie dodatek gruszek całych lub rozdrobnionych, soku gruszkowego lub zagęszczonego soku gruszkowego. Poza tymi wyjątkami, stosowanie jakichkolwiek innych składników było niedozwolone. 

Tymczasem w innych krajach UE obowiązują odmienne wymagania odnośnie cydru dotyczące m.in. minimalnego udziału soku jabłkowego oraz możliwości stosowania substancji dodatkowych, takich jak właśnie aromaty. Z kolei, zgodnie z zasadą swobodnego przepływu towarów, produkt legalnie wprowadzony do obrotu w jednym państwie członkowskim może być sprzedawany w innych krajach UE, w tym w Polsce, nawet jeżeli nie spełnia kryteriów określonych krajowymi regulacjami. W konsekwencji konsumenci mogli mieć do czynienia z produktami o jednakowej nazwie („cydr”), znacznie różniącymi się pod względem składu.  

Powyższe niejasności w zakresie klasyfikacji produktów wprowadzanych na polski rynek oraz postulaty zgłaszane przez zrzeszenia producentów wziął pod uwagę rząd przygotowując treść ustawy o wyrobach winiarskich. 

Nowa ustawa rozszerza katalog fermentowanych napojów winiarskich wprowadzając kategorię „cydru aromatyzowanego”. Zgodnie z uzasadnieniem projektu ustawy, miała ona zapewnić innowacje przez możliwość wprowadzenia nowych smaków napojów, co zdaniem ustawodawcy wpisuje się w trendy występujące na rynku wyrobów winiarskich. Zgodnie z nowymi przepisami, cydr aromatyzowany jest napojem o zawartości alkoholu przekraczającej 1,2%, lecz nieprzekraczającej 8,5% objętościowych, zawierającym co najmniej 85% objętościowych cydru lub wina jabłkowego, poddanym aromatyzowaniu substancjami innymi niż uzyskane z winogron, z możliwością słodzenia (określonymi substancjami) lub barwienia. 

W ustawie uaktualniono także definicję aromatyzowania, dostosowując ją do definicji aromatów zawartej w unijnym rozporządzeniu nr 1334/2008 oraz uzupełniając o aromatyzujące środki spożywcze, które wykorzystuje się gównie w celu aromatyzowania. 

Do tej pory cydry aromatyzowane były co prawda do Polski sprowadzane, jednak na terenie kraju można było produkować jednie te tradycyjne, z jabłek. Nowe przepisy przewidują złagodzenie dotychczasowych zakazów oraz umożliwienie producentom wyrobu cydru poddanego aromatyzacji, zapewniając tym samym konkurencyjność rodzimych produktów.

Autor:Ewelina Woike
Ewelina Woike
Ewelina Woike - prawnik w kancelarii Food & Pharma Legal Wawrzyniak Zalewska Radcy Prawni sp. j. Specjalizuje się w prawie żywnościowym i kosmetycznym. Zajmuje się bieżącą obsługą podmiotów gospodarczych w zakresie m.in.: opiniowania składów, oznakowania, reklamy, wprowadzania do obrotu czy prowadzenia postępowań wyjaśniających dotyczących suplementów diety, innych środków spożywczych, wyrobów medycznych oraz kosmetyków, zgodnie z przepisami prawa polskiego i unijnego, a także prowadzi szkolenia w tym zakresie. Absolwentka Wydziału Prawa i Administracji na Uniwersytecie Warszawskim, aplikantka radcowska OIRP w Warszawie.
Food & Pharma Legal Wawrzyniak Zalewska Radcy Prawni sp.j.
ul. Rozbrat 34/36 lok. 89
00-429 Warszawa
Tel.: + 48 22 826 00 75
www.fplegal.pl
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Prawo żywnościowe Przemysł napojowy

  • 08.04.2022

    Reklama żywności, w tym suplementów diety w dobie COVID-19 - Abstrakt artykułu

    Reklama produktów wprowadzanych do obrotu jest jednym z podstawowych działań przedsiębiorców z uwagi na szeroki zasięg przekazywanych w ten sposób informacji konsumentowi. Jak zatem odpowiednio przygotować treści reklamowe, aby były dla odbiorcy przekonujące i jednocześnie zgodne z przepisami prawa, szczególnie w świetle panującej pandemii? 

     

    Czytaj więcej
  • 28.01.2022

    Nowa ustawa winiarska - Abstrakt artykułu

    7 marca, po wielu miesiącach oczekiwań, wejdzie w życie opracowywana i zapowiadana od dłuższego czasu a ostatecznie uchwalona 2 grudnia 2021 roku, ustawa o wyrobach winiarskich (Dz.U. 2022 poz. 24). Zastąpi ona dotychczasową ustawę z 12 maja 2011 r. o  wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina. 

    Czytaj więcej
  • 12.01.2022

    Wyroby winiarskie - nowa ustawa

    Nowe przepisy mają m.in. ujednolicić i uprościć sposób prowadzenia dokumentacji oraz formalności związane z wpisem do rejestru działalności regulowanej, co ma przyczyniać się do polepszenia sytuacji producentów win, a także ułatwić podejmowanie takiej działalności przez nowych producentów.

     

    Czytaj więcej

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.