Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

„Herbatki” konopne a obowiązujące przepisy - Abstrakt artykułu

Kategoria: Biznes, Prawo Żywnościowe, Składniki Żywności

Branża konopna jest jedną z najszybciej rozwijających się nie tylko w Polsce, ale także na całym świecie. W obrocie handlowym stale pojawiają się nowe produkty wytworzone z wykorzystaniem surowca konopnego. Niezmiennie, od wejścia na rynek pierwszych produktów konopnych, przeszkodą dla przedsiębiorców może być katalog nowej żywności – nie inaczej jest w przypadku tzw. „herbatek” konopnych. 

Katalog nowej żywności jest prowadzony przez Komisję Europejską i zawiera zbiór nazw składników żywności wraz z dostępną na daną chwilę informacją o statusie danego składnika. Poza paroma wyjątkami (nasiona, olej z nasion, mąka z nasion konopi, odtłuszczone nasiona konopi) składniki konopne nie posiadają tzw. historii spożycia. Do składników, wobec których w świetle ww. katalogu konieczne jest przeprowadzenie specjalnej procedury rejestracyjnej, zalicza się m.in. kannabidiol, ekstrakty z CBD oraz, z perspektywy tego artykułu najbardziej istotny,  susz konopny. Procedura jest natomiast czasochłonna, bowiem czas oczekiwania na  ostateczną decyzję wynosi około 18 miesięcy, a wykazanie bezpieczeństwa produktów wiąże się z koniecznością poniesienia znaczących kosztów badań. Treść katalogu można rozpatrywać w kategoriach bariery w rozwoju rynku, także z tego powodu, iż stale stanowi ona punkt odniesienia dla organów nadzoru żywności. Zarzut braku historii spożycia wykorzystanych składników postawiono niejednemu przedsiębiorcy wprowadzającemu do obrotu tzw. „herbatki” konopne. 

Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem: 

STREFA MANAGERA: „HERBATKI” KONOPNE A OBOWIĄZUJĄCE PRZEPISY 

 W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:

  • Raporty Food Risk
  • LEX Scan - miesięczny raport zmian w prawie żywnościowym wraz z krótkim komentarzem
  • Opracowania Prawne naszych Ekspertów
  • Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
  • Dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera

>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<

Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl

  

Wybierz obszar: Dodatki i składniki Prawo żywnościowe Przemysł napojowy

Autor: Ewelina Woike i Judyta Banaszyńska

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.