Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Jaki jest status prawny produktów konopnych w Polsce i UE? - Abstrakt artykułu

Kategoria: Biznes, Prawo Żywnościowe

Produkty konopne podbijają polski rynek. Niepostrzeżenie półki w naszych ulubionych drogeriach wypełniły olejki i maści z dodatkiem CBD, a w okolicznych marketach zachwalano zbawcze działanie olejów spożywczych, mąki konopnej czy napoju z nasion. Szeroko pojęty temat konopi budzi kontrowersje wśród obywateli oraz rządów krajów na świecie, dlatego pojawia się pytanie: w jaki sposób wyroby z jej dodatkiem podbiły rynek w Polsce oraz jak prezentuje się status prawny tych produktów?

Produkty CBD na bazie konopi są w Polsce legalne, o ile w żadnym momencie produkcji nie przekraczają 0,2% zawartości THC. Zgodnie z art. 63 ustawy o przeciwidziałaniu narkomanii: kto, wbrew przepisom ustawy, uprawia mak, z wyjątkiem maku niskomorfinowego, konopie, z wyjątkiem konopi włóknistych, lub krzew koki, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3, co zezwala na uprawianie konopi włóknistej, której definicja zawarta jest w art. 4 pkt 5 ustawy. W 2019 roku Komisja ds. Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia w opinii dotyczącej bezpieczeństwa stosowania konopi siewnych w żywności ze względu na obecność THC i CBD stwierdziła, że produkty z rodzaju nasion, olejów, czy mąk pochodzące z konopi siewnych mogą być legalnie i bezpiecznie sprzedawane w Polsce, ponieważ nie kwalifikują się one do tzw. nowych produktów, jako że występują one w niektórych regionach jako żywność tradycyjna.

Polskie przepisy dotyczące produktów konopnych wydają się być średnio restrykcyjne w porównaniu do innych krajów europejskich. Choć nasz reżim prawny zezwala na wprowadzenie i swobodne sprzedawanie tego typu produktów na rynku, to nadal jest to obrót ściśle regulowany i oparty na jasnych zasadach określających dopuszczalne stężenia THC w wytwarzanych produktach.

Kontakt:

a.sztoldman@taylorwessing.com

k.skwiecińska@taylorwessing.com  

Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem: 

STREFA MANAGERA: JAKI JEST STATUS PRAWNY PRODUKTÓW KONOPNYCH W POLSCE I UE?

 W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:

  • Raporty Food Risk
  • LEX Scan - miesięczny raport zmian w prawie żywnościowym wraz z krótkim komentarzem
  • Opracowania Prawne naszych Ekspertów
  • Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
  • Dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera

>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<

Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl

Wybierz temat: Nowości rynkowe Prawo żywnościowe

Autor: Agnieszka Sztoldman i Kalina Skwiecińska

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.