Produkty konopne podbijają polski rynek. Niepostrzeżenie półki w naszych ulubionych drogeriach wypełniły olejki i maści z dodatkiem CBD, a w okolicznych marketach zachwalano zbawcze działanie olejów spożywczych, mąki konopnej czy napoju z nasion. Szeroko pojęty temat konopi budzi kontrowersje wśród obywateli oraz rządów krajów na świecie, dlatego pojawia się pytanie: w jaki sposób wyroby z jej dodatkiem podbiły rynek w Polsce oraz jak prezentuje się status prawny tych produktów?
Produkty CBD na bazie konopi są w Polsce legalne, o ile w żadnym momencie produkcji nie przekraczają 0,2% zawartości THC. Zgodnie z art. 63 ustawy o przeciwidziałaniu narkomanii: kto, wbrew przepisom ustawy, uprawia mak, z wyjątkiem maku niskomorfinowego, konopie, z wyjątkiem konopi włóknistych, lub krzew koki, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3, co zezwala na uprawianie konopi włóknistej, której definicja zawarta jest w art. 4 pkt 5 ustawy. W 2019 roku Komisja ds. Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia w opinii dotyczącej bezpieczeństwa stosowania konopi siewnych w żywności ze względu na obecność THC i CBD stwierdziła, że produkty z rodzaju nasion, olejów, czy mąk pochodzące z konopi siewnych mogą być legalnie i bezpiecznie sprzedawane w Polsce, ponieważ nie kwalifikują się one do tzw. nowych produktów, jako że występują one w niektórych regionach jako żywność tradycyjna.
Polskie przepisy dotyczące produktów konopnych wydają się być średnio restrykcyjne w porównaniu do innych krajów europejskich. Choć nasz reżim prawny zezwala na wprowadzenie i swobodne sprzedawanie tego typu produktów na rynku, to nadal jest to obrót ściśle regulowany i oparty na jasnych zasadach określających dopuszczalne stężenia THC w wytwarzanych produktach.
Kontakt:
a.sztoldman@taylorwessing.com
k.skwiecińska@taylorwessing.com
Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem:
STREFA MANAGERA: JAKI JEST STATUS PRAWNY PRODUKTÓW KONOPNYCH W POLSCE I UE?
W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:
- Raporty Food Risk
- LEX Scan - miesięczny raport zmian w prawie żywnościowym wraz z krótkim komentarzem
- Opracowania Prawne naszych Ekspertów
- Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
- Dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera
>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<
Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl