Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Wyzwania rynku CBD po orzeczeniu TSUE - Abstrakt artykułu

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Rok 2020 upłynął pod znakiem COVID-19.  Z sukcesem przyćmił wszystkie inne wydarzenia, także na rynku ochrony zdrowia czy żywności prozdrowotnej. Nawet jeśli pojawiały się inne ciekawe badania, odkrycia, inwestycje czy produkty, to zawsze w cieniu koronawirusa. Być może dlatego tak mało mówiło się o temacie, który kiedyś rozgrzewał opinię publiczną. A mianowicie o konopiach. 

Na początku 2020 roku były pewne widoki na pozytywne zakończenie spraw wniosków dotyczących CBD jako nowej żywności. Następnie w połowie roku  Europejskie Stowarzyszenie Konopi Przemysłowych informować miało o zmianie przyjętego kierunku – naturalny ekstrakt z CBD miał być traktowany jak środek odurzający. Komisja Europejska w lipcu zawiesiła przegląd ponad 50 wniosków o zezwolenie na nową żywność dla składników CBD, rozważając, czy definicja konopi zawarta w Jednolitej Konwencji NZ o środkach odurzających z 1961 roku ma tu zastosowanie. 

Kolejny punkt zwrotny nastąpił 19 listopada 2020 r. W roli adherenta zmian pojawił się Trybunał Sprawiedliwości UE - wydał przełomowy wyrok w sprawie CBD do pytania prejudycjalnego  złożonego w ramach postępowania karnego wszczętego we Francji w przedmiocie sprzedaży i dystrybucji papierosa elektronicznego zawierającego olej z konopi. Jednak w mojej ocenie orzeczenie to może mieć szerszy wpływ na produkty z grupy CBD – spożywcze, w tym suplementy diety, kosmetyczne, czy bardziej złożone jak … automaty vendingowe – trawomaty. 

Dotąd nie było jasne, czy  produkty z tej grupy konopi siewnych (i na jakich zasadach) są objęte przepisami zakazującymi ich sprzedaży lub posiadania – było dużo wątpliwości, jak intepretować poszczególne przepisy odnoszące się do różnych związków kanabidoidów czy ich pochodnych, także w kontekście dawki i substancji psychoaktywnych. Orzeczenie unijnego Trybunału może wiele zmienić.
I w praktyce zmienia, ponieważ już na początku grudnia 2020 r. spektakularnie przyjęto stanowisko Stefan De Keersmaecker, rzecznika komisji ds. Zdrowia publicznego i bezpieczeństwa żywności, który potwierdził, że Komisja Europejska zmieniła swoją opinię na temat CBD, która została oparta na ścisłym odczytaniu międzynarodowego traktatu antynarkotykowego z 1961 r. Kannabinoidy pochodzące z konopi, w tym CBD, zostały dodane do unijnego katalogu nowatorskich produktów spożywczych w styczniu 2019 r. Oznacza to, że żywność i suplementy CBD muszą zostać ocenione pod kątem bezpieczeństwa konsumentów i uzyskać zezwolenie władz UE na wprowadzenie ich do obrotu. Europejskie organy regulacyjne wznowiły przegląd wniosków o zezwolenie na nową żywność dla produktów CBD po tym, jak Komisja porzuciła swoje wstępne stanowisko, że kanabidiol należy traktować jako narkotyk.

To co zatem odwróciło bieg historii CBD przed Komisją Europejską było orzeczenie TSUE – proponuję mu się przyjrzeć bliżej.

Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem: 

STREFA MANAGERA: WYZWANIA RYNKU CBD PO ORZECZENIU TSUE

 W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:

  • Raporty Food Risk
  • Opracowania Prawne naszych Ekspertów
  • Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
  • Dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera

>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<

Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl

 

Wybierz obszar: Nowości rynkowe Prawo żywnościowe

Autor: Joanna Uchańska

Joanna Uchańska

Dr Joanna Uchańska, Partner w kancelarii Chałas i Wspólnicy

Szef Praktyki Life Science and Healthcare oraz wykładowca Uniwersytetu Jagiellońskiego. Specjalizuje się w life science, przede wszystkim w branżach biotechnologicznej, farmaceutycznej, spożywczej i beauty. Posiada wieloletnie doświadczenie w obszarze IP czy prawa patentowego. Członek organizacji branżowych, w tym Krajowej Rady Suplementów i Odżywek. Uczestniczy w pracach legislacyjnych w ramach konsultacji publicznych, m.in. dotyczących prawa własności przemysłowej, prawa patentowego oraz prawa zwalczania nieuczciwej konkurencji.

Autorka kilkudziesięciu publikacji naukowych i branżowych w tematyce prawa własności intelektualnej (prawa patentowego), prawa cywilnego oraz prawa farmaceutycznego i spożywczego, w tym współautor drugiego wydania „Prawa patentowego” M. du Valla pod red. E. Traple.

FoodFakty Recognized Ekspert

Słowa kluczowe: prawo żywnościowe, doradztwo prawne, obsługa prawna, life science, biotechnologia, farmacja, branża spożywcza

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn