Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Rok 2020 upłynął pod znakiem COVID-19. Z sukcesem przyćmił wszystkie inne wydarzenia, także na rynku ochrony zdrowia czy żywności prozdrowotnej. Nawet jeśli pojawiały się inne ciekawe badania, odkrycia, inwestycje czy produkty, to zawsze w cieniu koronawirusa. Być może dlatego tak mało mówiło się o temacie, który kiedyś rozgrzewał opinię publiczną. A mianowicie o konopiach.
Na początku 2020 roku były pewne widoki na pozytywne zakończenie spraw wniosków dotyczących CBD jako nowej żywności. Następnie w połowie roku Europejskie Stowarzyszenie Konopi Przemysłowych informować miało o zmianie przyjętego kierunku – naturalny ekstrakt z CBD miał być traktowany jak środek odurzający. Komisja Europejska w lipcu zawiesiła przegląd ponad 50 wniosków o zezwolenie na nową żywność dla składników CBD, rozważając, czy definicja konopi zawarta w Jednolitej Konwencji NZ o środkach odurzających z 1961 roku ma tu zastosowanie.
Kolejny punkt zwrotny nastąpił 19 listopada 2020 r. W roli adherenta zmian pojawił się Trybunał Sprawiedliwości UE - wydał przełomowy wyrok w sprawie CBD do pytania prejudycjalnego złożonego w ramach postępowania karnego wszczętego we Francji w przedmiocie sprzedaży i dystrybucji papierosa elektronicznego zawierającego olej z konopi. Jednak w mojej ocenie orzeczenie to może mieć szerszy wpływ na produkty z grupy CBD – spożywcze, w tym suplementy diety, kosmetyczne, czy bardziej złożone jak … automaty vendingowe – trawomaty.
Dotąd nie było jasne, czy produkty z tej grupy konopi siewnych (i na jakich zasadach) są objęte przepisami zakazującymi ich sprzedaży lub posiadania – było dużo wątpliwości, jak intepretować poszczególne przepisy odnoszące się do różnych związków kanabidoidów czy ich pochodnych, także w kontekście dawki i substancji psychoaktywnych. Orzeczenie unijnego Trybunału może wiele zmienić.
I w praktyce zmienia, ponieważ już na początku grudnia 2020 r. spektakularnie przyjęto stanowisko Stefan De Keersmaecker, rzecznika komisji ds. Zdrowia publicznego i bezpieczeństwa żywności, który potwierdził, że Komisja Europejska zmieniła swoją opinię na temat CBD, która została oparta na ścisłym odczytaniu międzynarodowego traktatu antynarkotykowego z 1961 r. Kannabinoidy pochodzące z konopi, w tym CBD, zostały dodane do unijnego katalogu nowatorskich produktów spożywczych w styczniu 2019 r. Oznacza to, że żywność i suplementy CBD muszą zostać ocenione pod kątem bezpieczeństwa konsumentów i uzyskać zezwolenie władz UE na wprowadzenie ich do obrotu. Europejskie organy regulacyjne wznowiły przegląd wniosków o zezwolenie na nową żywność dla produktów CBD po tym, jak Komisja porzuciła swoje wstępne stanowisko, że kanabidiol należy traktować jako narkotyk.
To co zatem odwróciło bieg historii CBD przed Komisją Europejską było orzeczenie TSUE – proponuję mu się przyjrzeć bliżej.
Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem:
STREFA MANAGERA: WYZWANIA RYNKU CBD PO ORZECZENIU TSUE
W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:
>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<
Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl
Przeczytaj także
Piwo nie jest jednoznacznie kojarzone z alkoholem (jak wódka, wino czy whisky), ale z napojem alkoholowym (cydr, piwo smakowe, wino musujące). Uważa je za takie ok. 54% badanych. Jednocześnie jednak inicjację alkoholową aż 43% ankietowanych rozpoczynało właśnie od piwa. Zdaniem Polaków (według tego badania) są także dwie grupy, których obowiązuje bezwzględna abstynencja: to kobiety w ciąży oraz nieletni. Z badania wynika zatem, że także piwo powinno być zakazane dla młodzieży. Chociaż jest kojarzone mniej negatywnie niż tzw. mocny alkohol, to jednak tymże alkoholem nadal jest. Pytanie jednak, czy taki sam zakaz powinien dotyczyć piwa niskoalkoholowego czy piwa zero.
W zeszłym miesiącu Komisja Europejska wstrzymała procedury rozpatrywania wniosków dotyczących nowej żywności (około 50 wniosków) dla niesyntetycznego CBD
FLIS to w tłumaczeniu unijny System informacji na temat etykietowania żywności, który prezentuje informacje na temat obowiązkowych oznaczeń na etykiecie wynikających z przepisów UE. System będzie stanowił narzędzie operacyjne, za pomocą którego użytkownicy (przeglądający stronę) mogą znaleźć wymagania dotyczące etykietowania dla różnych kategorie produktów spożywczych, najpierw na szczeblu unijnym, a może w przyszłości na szczeblu państw członkowskich.