Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wyzwania rynku CBD po orzeczeniu TSUE - Abstrakt artykułu

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Rok 2020 upłynął pod znakiem COVID-19.  Z sukcesem przyćmił wszystkie inne wydarzenia, także na rynku ochrony zdrowia czy żywności prozdrowotnej. Nawet jeśli pojawiały się inne ciekawe badania, odkrycia, inwestycje czy produkty, to zawsze w cieniu koronawirusa. Być może dlatego tak mało mówiło się o temacie, który kiedyś rozgrzewał opinię publiczną. A mianowicie o konopiach. 

Na początku 2020 roku były pewne widoki na pozytywne zakończenie spraw wniosków dotyczących CBD jako nowej żywności. Następnie w połowie roku  Europejskie Stowarzyszenie Konopi Przemysłowych informować miało o zmianie przyjętego kierunku – naturalny ekstrakt z CBD miał być traktowany jak środek odurzający. Komisja Europejska w lipcu zawiesiła przegląd ponad 50 wniosków o zezwolenie na nową żywność dla składników CBD, rozważając, czy definicja konopi zawarta w Jednolitej Konwencji NZ o środkach odurzających z 1961 roku ma tu zastosowanie. 

Kolejny punkt zwrotny nastąpił 19 listopada 2020 r. W roli adherenta zmian pojawił się Trybunał Sprawiedliwości UE - wydał przełomowy wyrok w sprawie CBD do pytania prejudycjalnego  złożonego w ramach postępowania karnego wszczętego we Francji w przedmiocie sprzedaży i dystrybucji papierosa elektronicznego zawierającego olej z konopi. Jednak w mojej ocenie orzeczenie to może mieć szerszy wpływ na produkty z grupy CBD – spożywcze, w tym suplementy diety, kosmetyczne, czy bardziej złożone jak … automaty vendingowe – trawomaty. 

Dotąd nie było jasne, czy  produkty z tej grupy konopi siewnych (i na jakich zasadach) są objęte przepisami zakazującymi ich sprzedaży lub posiadania – było dużo wątpliwości, jak intepretować poszczególne przepisy odnoszące się do różnych związków kanabidoidów czy ich pochodnych, także w kontekście dawki i substancji psychoaktywnych. Orzeczenie unijnego Trybunału może wiele zmienić.
I w praktyce zmienia, ponieważ już na początku grudnia 2020 r. spektakularnie przyjęto stanowisko Stefan De Keersmaecker, rzecznika komisji ds. Zdrowia publicznego i bezpieczeństwa żywności, który potwierdził, że Komisja Europejska zmieniła swoją opinię na temat CBD, która została oparta na ścisłym odczytaniu międzynarodowego traktatu antynarkotykowego z 1961 r. Kannabinoidy pochodzące z konopi, w tym CBD, zostały dodane do unijnego katalogu nowatorskich produktów spożywczych w styczniu 2019 r. Oznacza to, że żywność i suplementy CBD muszą zostać ocenione pod kątem bezpieczeństwa konsumentów i uzyskać zezwolenie władz UE na wprowadzenie ich do obrotu. Europejskie organy regulacyjne wznowiły przegląd wniosków o zezwolenie na nową żywność dla produktów CBD po tym, jak Komisja porzuciła swoje wstępne stanowisko, że kanabidiol należy traktować jako narkotyk.

To co zatem odwróciło bieg historii CBD przed Komisją Europejską było orzeczenie TSUE – proponuję mu się przyjrzeć bliżej.

Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem: 

STREFA MANAGERA: WYZWANIA RYNKU CBD PO ORZECZENIU TSUE

 W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:

  • Raporty Food Risk
  • Opracowania Prawne naszych Ekspertów
  • Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
  • Dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera

>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<

Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl

 

Wybierz temat: Nowości rynkowe Prawo żywnościowe

Autor: Joanna Uchańska

Joanna Uchańska

Dr Joanna Uchańska, Partner w kancelarii Chałas i Wspólnicy

Szef Praktyki Life Science and Healthcare oraz wykładowca Uniwersytetu Jagiellońskiego. Specjalizuje się w life science, przede wszystkim w branżach biotechnologicznej, farmaceutycznej, spożywczej i beauty. Posiada wieloletnie doświadczenie w obszarze IP czy prawa patentowego. Członek organizacji branżowych, w tym Krajowej Rady Suplementów i Odżywek. Uczestniczy w pracach legislacyjnych w ramach konsultacji publicznych, m.in. dotyczących prawa własności przemysłowej, prawa patentowego oraz prawa zwalczania nieuczciwej konkurencji.

Autorka kilkudziesięciu publikacji naukowych i branżowych w tematyce prawa własności intelektualnej (prawa patentowego), prawa cywilnego oraz prawa farmaceutycznego i spożywczego, w tym współautor drugiego wydania „Prawa patentowego” M. du Valla pod red. E. Traple.

FoodFakty Recognized Ekspert

Słowa kluczowe: prawo żywnościowe, doradztwo prawne, obsługa prawna, life science, biotechnologia, farmacja, branża spożywcza

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.