Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Z pełnej wersji artykułu dowiesz się:
FLIS to w tłumaczeniu unijny System informacji na temat etykietowania żywności (Food Labelling Information System), który prezentuje informacje na temat obowiązkowych oznaczeń na etykiecie wynikających z przepisów UE. W systemie można znaleźć informacje o znakowaniu mleka, alkoholi, serów, suplementów diety, owoców i warzyw, jajek, czy nawet żywności specjalnego przeznaczenia medycznego.
Jak powstał i jakie są jego cele?
System FLIS powstał dzięki szeroko prowadzonym badaniom dotyczącym zbierania kompletnych danych z UE i państw członkowskich na temat etykietowania żywności w odniesieniu do niektórych żywności.
Celem było nie tylko zgromadzenie tychże danych, ale także ich wyeksportowanie do systemu informacyjnego etykietowania żywności dostępnego powszechnie. System będzie stanowił narzędzie operacyjne, za pomocą którego użytkownicy (przeglądający stronę) mogą znaleźć wymagania dotyczące etykietowania dla różnych kategorie produktów spożywczych, najpierw na szczeblu unijnym, a może w przyszłości na szczeblu państw członkowskich.
Co ważne narzędzie spełnia przede wszystkim aspekt informacyjny, a platforma FLIS nie ma być używana do rozwiązywania sprzeczności w różnych przepisach. Z tego powodu, narzędzie to może nie odpowiadać na wiele poszukiwanych na co dzień pytań przedsiębiorców krajowych, w tym takich, którzy planują ekspansję na zagraniczne rynki. Otóż nawet jeśli zasięgną informacji, jakie obowiązkowe, czy warunkowo obowiązkowe oznaczenia powinny znaleźć się na ich etykietach, to nadal nie odnajdą zasadniczo informacji dotyczące rozbieżnych wymogów dotyczących różnicowania pewnych treści w zależności od konkretnego kręgu odbiorców (charakteryzowanych terytorialnie), tzw. modelowych konsumentów, w konkretnych krajach. W systemie próżno także szukać informacji na temat kierunków interpretacji wykorzystania konkretnych haseł zawieranych na opakowaniach, czy w końcu grafikach – co ma nierzadko istotny walor dla konkretnego projektu, skoro zgodnie z prawem unijnym także znak towarowy, marka, czy nazwa mogą być ocenione jako oświadczenie na temat żywności.
Co możemy w nim znaleźć?
Postępując zgodnie z procedurą możemy odpowiednio wybrać np. kraj „Polska”, a następnie „mleko spożywcze”, a następnie dowiedzieć się, że etykieta dla mleka, według przepisów unijnych, wymaga umieszczenia 15 obowiązkowych informacji, takich jak m.in.:
Przeszukanie systemu daje do zrozumienia, że użytkownicy znajdą w FLIS cenne narzędzie inicjujące dalsze działania. W jednym miejscu mogą odnaleźć pełną listę dotycząca wymogów dla etykietowania żywności, w ogóle, ale jedynie według prawa unijnego. Jednak nie odnajdą informacji szczegółowych, odnoszących się do poszczególnych informacji, chociaż nawigacja systemu wydaje się początkowo pozwalać na znalezienie dokładnych danych. Należy zatem mieć nadzieję, że to funkcjonalność na przyszłość, kiedy poszczególne treści będą uporządkowywane, czy wręcz usuwane. Należy bowiem oczekiwać, że np. dla kategorii mleko spożywcze informacje na temat zawartości alkoholu, czy owoców, warzyw lub grzybów, zostaną wyczyszczone jako zbędne.
Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem:
W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:
>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<
Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl