Ograniczenia w handlu żywnością w UE ze względu na ochronę życia i zdrowia - Abstrakt artykułu
Jednym z podstawowych celów Unii Europejskiej jest zapewnienie prawidłowego działania jednolitego rynku m.in. poprzez utrzymywanie na terenie całej Unii Europejskiej tzw. czterech swobód, w tym swobodnego przepływu towarów. Zapewnienie swobodnego przepływu żywności stanowi ważny aspekt rynku wewnętrznego Unii Europejskiej. Jednakże, z uwagi m.in. na ważny interes publiczny jakim jest życie i zdrowie człowieka, istnieje możliwość ograniczenia tych swobód. W poszczególnych Państwach Członkowskich argument związany z ochroną życia i zdrowia człowieka był bardzo często wykorzystywany do tworzenia sztucznych barier w swobodnym przepływie towarów co miało negatywny wpływ na funkcjonowanie rynku wewnętrznego. Aby zagwarantować swobodny przepływ żywności w Unii Europejskiej, wprowadzono wymagania w zakresie bezpieczeństwa żywności, które mają na celu harmonizację i zmniejszenie różnić pomiędzy poszczególnymi Państwami Członkowskimi.
Z pełnej wersji artykułu dowiesz się:
- czym jest i jak działa zasada ostrożności w prawie żywnościowym
- w jakich okolicznościach mogą zostać wprowadzone ograniczenia dla swobodnego przeływu towarów tj. żywności
- jakie warunki muszą spełniać wprowadzane środki ostrożności
- studium konkretnego przypadku w oparciu o linię orzeczniczą Trybunału Sprawiedliwości.
Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem:
STREFA MANAGERA: OGRANICZENIA W HANDLU ŻYWNOŚCIĄ W UE ZE WZGLĘDU NA OCHRONĘ ŻYCIA I ZDROWIA
W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:
- Raporty Food Risk
- Opracowania Prawne naszych Ekspertów
- Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
- Zestawienia dostawców dla przemysłu spożywczego
- A wkrótce dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera
>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<
Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl
Przeczytaj także
-
14.12.2020
Opłaty związane z przeprowadzaniem urzędowych kontroli - Abstrakt artykułu
Przedsiębiorstwa działające na rynku spożywczym są zobowiązane do spełniania wielu wymogów prawa żywnościowego, w tym w szczególności do zapewnienia bezpieczeństwa wprowadzanych do obrotu produktów. Powyższy obowiązek dotyczy każdego przedsiębiorstwa, które rzeczywiście wykonuje określone czynności, w szczególności takie jak: wytwarzanie lub dostawa surowców, wytwarzanie produktu finalnego, pakowanie, przepakowywanie, magazynowanie, transport, dystrybucja, dostawa.
-
04.12.2020
Wprowadzanie żywności do obrotu /w tym nowej żywności po raz pierwszy do UE/ - Abstrakt artykułu
Przedsiębiorcy planujący wprowadzić żywność do obrotu stają przed wieloma pytaniami. Wątpliwości budzi m.in. ustalenie momentu wprowadzenia do obrotu, rodzaje zgłoszeń, które są niezbędne przed rozpoczęciem działalności, a także co jest nową żywnością, która co do zasady nie powinna znajdować się w obrocie.
-
22.10.2020
Handel z Wielką Brytanią po Brexit - Abstrakt artykułu
Wyjście Wielkiej Brytanii ze struktur Unii Europejskiej spowodowało nową sytuację prawną związaną z handlem. Jednym z kluczowych założeń powstania Unii Europejskiej było umożliwienie Państwom Członkowskim swobodnej, niezakłóconej wymiany handlowej, jednakże w obliczu Brexitu swobodny przepływ towarów między Wielką Brytanią, a Unią Europejską stanął pod znakiem zapytania. W związku z tym należało podjąć stosowne działania zmierzające do usankcjonowania nowych warunków handlu między Wielką Brytanią a krajami unijnymi.