Przedsiębiorstwa działające na rynku spożywczym są zobowiązane do spełniania wielu wymogów prawa żywnościowego, w tym w szczególności do zapewnienia bezpieczeństwa wprowadzanych do obrotu produktów. Powyższy obowiązek dotyczy każdego przedsiębiorstwa, które rzeczywiście wykonuje określone czynności, w szczególności takie jak: wytwarzanie lub dostawa surowców, wytwarzanie produktu finalnego, pakowanie, przepakowywanie, magazynowanie, transport, dystrybucja, dostawa. Z uwagi na liczne obowiązki wynikające zarówno z przepisów unijnych, jak i krajowych, w celu egzekwowania nałożonych przez przepisy prawa obowiązków, a tym samym w celu zapewnienia bezpieczeństwa na rynku spożywczym zostały wprowadzone urzędowe kontrole żywności.
Wykonywanie urzędowych kontroli przez uprawnione do tego podmioty nieodzownie związane jest z pobieraniem przez nie opłat. Opłaty mogą być pobierane w pewnych przewidzianych prawem sytuacjach, w określonej wysokości, która uzależniona jest od rodzaju czynności, z jaką jest związana.
Z pełnej wersji artykułu dowiesz się:
- czym jest urzędowa kontrola żywności?
- w jakich sytuacjach pobierane są opłaty?
- jakie czynności podlegają opłatom?
- jakie uzasadnione wydatki mogą być klasyfikowane jako opłaty?
Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem:
STREFA MANAGERA: OPŁATY ZWIĄZANE Z PRZEPROWADZANIEM URZĘDOWYCH KONTROLI
W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:
- Raporty Food Risk
- Opracowania Prawne naszych Ekspertów
- Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
- Dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera
>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<
Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl