Wprowadzanie żywności do obrotu /w tym nowej żywności po raz pierwszy do UE/ - Abstrakt artykułu
Przedsiębiorcy planujący wprowadzić żywność do obrotu stają przed wieloma pytaniami. Wątpliwości budzi m.in. ustalenie momentu wprowadzenia do obrotu, rodzaje zgłoszeń, które są niezbędne przed rozpoczęciem działalności, a także co jest nową żywnością, która co do zasady nie powinna znajdować się w obrocie.
Procedura wprowadzenia żywności do obrotu jest wielopłaszczyznowa, a wiele czynności musi być podejmowane jednocześnie. Istotne znaczenie ma także rodzaj wprowadzanej żywności, jak również to, czy dany produkt był już wcześniej sprzedawany w Unii Europejskiej i czy posiada zweryfikowaną historię spożycia. Kluczowym warunkiem, niezbędnym w celu wprowadzenia żywności do obrotu, jest zapewnienie jej bezpieczeństwa. Z czym się to wiąże?
Z pełnej wersji artykułu dowiesz się:
- co oznacza pojęcie „wprowadzania do obrotu” i jak jest interpretowane?
- kiedy następuje wprowadzenie do obrotu?
- jakie wymogi prawne są stawiane przedsiębiorcom, którzy chcą wprowadzać żywność na rynek?
- czy suplementy lub specjalne kategorie żywności wprowadza się na rynek w taki sam sposób jak „zwykłą” żywność?
- jak wprowadzać do obrotu „nową żywność”?
Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem:
STREFA MANAGERA: WPROWADZANIE ŻYWNOŚCI DO OBROTU /W TYM NOWEJ ŻYWNOŚCI PO RAZ PIERWSZY DO UE/
W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:
- Raporty Food Risk
- Opracowania Prawne naszych Ekspertów
- Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
- Dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera
>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<
Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl
Przeczytaj także
-
22.10.2020
Handel z Wielką Brytanią po Brexit - Abstrakt artykułu
Wyjście Wielkiej Brytanii ze struktur Unii Europejskiej spowodowało nową sytuację prawną związaną z handlem. Jednym z kluczowych założeń powstania Unii Europejskiej było umożliwienie Państwom Członkowskim swobodnej, niezakłóconej wymiany handlowej, jednakże w obliczu Brexitu swobodny przepływ towarów między Wielką Brytanią, a Unią Europejską stanął pod znakiem zapytania. W związku z tym należało podjąć stosowne działania zmierzające do usankcjonowania nowych warunków handlu między Wielką Brytanią a krajami unijnymi.
-
18.09.2020
Komisja wstrzymała rozpatrywanie wniosków dotyczących nowej żywności dla niesyntetycznego CBD - Abstrakt artykułu
W zeszłym miesiącu Komisja Europejska wstrzymała procedury rozpatrywania wniosków dotyczących nowej żywności (około 50 wniosków) dla niesyntetycznego CBD
-
04.09.2020
Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne w kontekście przepisów prawnych i trendów konsumenckich – raport branżowy KUPS „Sprawdzone sposoby na spotkanie z konsumentem”
W dobie przesycenia informacją i olbrzymiego wyboru produktów spożywczych na sklepowych półkach nie jest łatwo przyciągnąć uwagę konsumenta i zachęcić go do zakupu. Nawet mając produkt najlepiej dopasowany do oczekiwań naszej grupy docelowej, możemy mieć trudność z dotarciem do niej bez wyróżnienia właściwych informacji. Co jest teraz ważne dla konsumentów i jak to podkreślać? Czy informacje na opakowaniu są istotne i mogą skłaniać do zakupu bądź zniechęcać? Czy certyfikat jakości jest ważny? I czy pokolenie ma znaczenie?