Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Jak założyć cydrownię? Wyzwania stojące przed producentami cydru - Abstrakt artykułu

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Polska jest jednym z największych producentów jabłek w Unii Europejskiej. Odpowiednie warunki klimatyczne do uprawy jabłek, dają nam szansę na wyrób cydru na dużą skalę. Na przeszkodzie stoją jednak przepisy, które w znaczny sposób ograniczają produkcję. Brak możliwości reklamy czy wysoka akcyza to tylko niektóre z czynników hamujących rozwój produkcji tego trunku w Polsce. Mimo tego, od kilku lat można zaobserwować powstawanie małych cydrowni, których właściciele mimo restrykcyjnych przepisów, z sukcesem wytwarzają wysokiej jakości cydry rzemieślnicze. 

Na co zwrócić uwagę, jeśli chcemy dołączyć do tego grona? Przede wszystkim niezbędne będzie uzyskanie wpisu w rejestrze przedsiębiorców wykonujących działalność w zakresie wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich. Dodatkowo, należy spełnić szereg formalności, opracować niezbędną dokumentację, wyznaczyć osobę odpowiedzialną za kontrolę jakości cydru, uzyskać wymagane opinie, czy zaświadczenia, w szczególności wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, komendanta powiatowego (miejskiego) Państwowej Straży Pożarnej, państwowego powiatowego inspektora sanitarnego oraz wojewódzkiego inspektora ochrony środowiska. Aby móc sprzedawać cydr, w większości przypadków niezbędne będzie dodatkowo uzyskanie zezwolenia na sprzedaż hurtową czy detaliczną. Więcej informacji w tym zakresie znajdą Państwo w pełnej wersji artykułu dostępnej w Strefie Managera. 

 

Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem: 

STREFA MANAGERA: JAK ZAŁOŻYĆ CYDROWNIĘ? WYZWANIA STOJĄCE PRZED PRODUCENTAMI CYDRU

 W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:

  • Raporty Food Risk
  • Opracowania Prawne naszych Ekspertów
  • Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
  • Dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera

>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<

Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl

Wybierz obszar: Prawo żywnościowe

Autor: Ewa Kuczyńska

Ewa Kuczyńska

Ewa jest radcą prawnym z ponad 6‑letnim doświadczeniem zawodowym specjalizującym się w doradztwie z zakresu prawa żywnościowego, w tym prawa alkoholowego.

Ponadto Ewa doradza klientom w kwestiach związanych z ochroną danych osobowych i nowych technologii, specjalizuje się w prawie kontraktów oraz prawie gospodarczym. Ewa posiada znaczące doświadczenie w prowadzeniu sporów sądowych.

Ewa ukończyła Uniwersytet Wrocławski, Université Nice Sophia Antipolis i Université Toulouse I Capitole. Obecnie uczęszcza na studia podyplomowe „Inspektor Ochrony Danych” na Górnośląskiej Wyższej Szkole Handlowej w Katowicach.

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn