Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Polska jest jednym z największych producentów jabłek w Unii Europejskiej. Odpowiednie warunki klimatyczne do uprawy jabłek, dają nam szansę na wyrób cydru na dużą skalę. Na przeszkodzie stoją jednak przepisy, które w znaczny sposób ograniczają produkcję. Brak możliwości reklamy czy wysoka akcyza to tylko niektóre z czynników hamujących rozwój produkcji tego trunku w Polsce. Mimo tego, od kilku lat można zaobserwować powstawanie małych cydrowni, których właściciele mimo restrykcyjnych przepisów, z sukcesem wytwarzają wysokiej jakości cydry rzemieślnicze.
Na co zwrócić uwagę, jeśli chcemy dołączyć do tego grona? Przede wszystkim niezbędne będzie uzyskanie wpisu w rejestrze przedsiębiorców wykonujących działalność w zakresie wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich. Dodatkowo, należy spełnić szereg formalności, opracować niezbędną dokumentację, wyznaczyć osobę odpowiedzialną za kontrolę jakości cydru, uzyskać wymagane opinie, czy zaświadczenia, w szczególności wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, komendanta powiatowego (miejskiego) Państwowej Straży Pożarnej, państwowego powiatowego inspektora sanitarnego oraz wojewódzkiego inspektora ochrony środowiska. Aby móc sprzedawać cydr, w większości przypadków niezbędne będzie dodatkowo uzyskanie zezwolenia na sprzedaż hurtową czy detaliczną. Więcej informacji w tym zakresie znajdą Państwo w pełnej wersji artykułu dostępnej w Strefie Managera.
Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem:
STREFA MANAGERA: JAK ZAŁOŻYĆ CYDROWNIĘ? WYZWANIA STOJĄCE PRZED PRODUCENTAMI CYDRU
W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:
>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<
Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl
Przeczytaj także
Piwo nie jest jednoznacznie kojarzone z alkoholem (jak wódka, wino czy whisky), ale z napojem alkoholowym (cydr, piwo smakowe, wino musujące). Uważa je za takie ok. 54% badanych. Jednocześnie jednak inicjację alkoholową aż 43% ankietowanych rozpoczynało właśnie od piwa. Zdaniem Polaków (według tego badania) są także dwie grupy, których obowiązuje bezwzględna abstynencja: to kobiety w ciąży oraz nieletni. Z badania wynika zatem, że także piwo powinno być zakazane dla młodzieży. Chociaż jest kojarzone mniej negatywnie niż tzw. mocny alkohol, to jednak tymże alkoholem nadal jest. Pytanie jednak, czy taki sam zakaz powinien dotyczyć piwa niskoalkoholowego czy piwa zero.
Nowe regulacje mają wprowadzać szereg zmian jak np. dostosowanie definicji produktów winiarskich do wymagań rynkowych czy zwiększenie limitu produkcji z 10 000 litrów w skali roku do 100 000 litrów dla drobnych producentów. Planowany termin przyjęcia projektu to I kwartał 2021 r.
Wybuch pandemii koronawirusa negatywnie wpłynął na całą branżę gastronomiczną. Szczególnie jednak dotknął rynek win. Przykładem środków zaradczych przyjętych w tym zakresie może być przyjęte przez Komisję Europejską Rozporządzenie Wykonawcze nr 2020/975.