Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Projekt ustawy o wyrobach winiarskich - Abstrakt artykułu

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Za wprowadzeniem nowych regulacji przemawia szereg względów m.in. konieczność dostosowania przepisów do prawodawstwa unijnego, poprawienie konkurencyjności małych producentów, zdefiniowanie pojęć pewnych pojęć jak np. plantator winorośli czy producent wina. Skutkiem tych zmian ma być dwóch nowych kategorii producentów wina. Uchwalenie nowych przepisów pociągnie za sobą również reformę systemu kontroli producentów oraz nowe wytyczne dla drobnych producentów, co w założeniach autorów projektu ma podnieść ich konkurencyjność. Oprócz tego, prowadzone zmiany mają na celu dostosowanie polskich regulacji do przepisów prawa UE. 

 

Z pełnej wersji artykułu dowiesz się jakie zmiany przyniesie planowana nowelizacja, a w szczególności:

  • jakie nowe definicje legalne wprowadzi nowelizacja
  • jak będzie wyglądał system kontroli 
  • jakie zmiany dotkną drobnych producentów przyniesie nowelizacja.

 

Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem: 

STREFA MANAGERA: PROJEKT USTAWY O WYROBACH WINIARSKICH

 

 W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:

  • Raporty Food Risk
  • Opracowania Prawne naszych Ekspertów
  • Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
  • Dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera

>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<

Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl

Wybierz obszar: Certyfikacja Prawo żywnościowe

Autor: Wolska Magdalena

Wolska Magdalena

Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego m.in. "Ewolucja polityki Unii Europejskiej w zakresie bezpieczeństwa żywnościw kontekście ochrony zdrowia ludzkiego", "Żywność ekologiczna a ochrona zdrowia ludzkiego", "The Common Agricultural Policy as an example of harmonization of law in the European Union". Dwukrotna beneficjentka stypendium dla najlepszych doktorantów Instytutu Nauk Prawnych PAN.

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn