Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Sytuacja na rynku wina w związku z wybuchem pandemii COVID – 19 i środki zaradcze przyjęte przez Komisję Europejską - Abstrakt artykułu

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Wybuch pandemii koronawirusa negatywnie wpłynął na całą branżę gastronomiczną. Szczególnie jednak dotknął rynek win. Wprowadzone ograniczenia w przemieszczaniu się wpłynęły w znaczny sposób na dostępność siły roboczej, co spowodowało problemy na wszystkich etapach produkcji wina, od zbiorów winogron, poprzez ich przetwarzanie, aż do dystrybucji wina. Z kolei zamknięcie restauracji, hoteli, czy barów spowodowało znaczny spadek popytu na wino. Powyższe okoliczności oraz brak perspektyw na szybki powrót do sytuacji sprzed wybuchu pandemii spowodowały konieczność podjęcia odpowiednich środków nie tylko przez poszczególne państwa członkowskie ale również na poziomie całej Unii Europejskiej. Przykładem środków zaradczych może być przyjęte przez Komisję Europejską Rozporządzenie   Wykonawcze nr 2020/975 z dnia 6 lipca 2020 r., zezwalające na zawieranie porozumień i wydawanie decyzji w zakresie środków stabilizacji rynku w sektorze wina (dalej: „Rozporządzenie Wykonawcze”). O tym kto może przyjmować porozumienia i decyzje, czego dotyczą, kiedy mogą być przyjęte oraz jakie są obowiązki spoczywają na podmiotach które zdecydują się na ich przyjęcie można przeczytać w Strefie Managera.  

 

Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem: 

STREFA MANAGERA: SYTUACJA NA RYNKU WINA W ZWIĄZKU Z WYBUCHEM PANDEMII COVID – 19 I ŚRODKI ZARADCZE PRZYJĘTE PRZEZ KOMISJĘ EUROPEJSKĄ

 

 W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:

  • Raporty Food Risk
  • Opracowania Prawne naszych Ekspertów
  • Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
  • Zestawienia dostawców dla przemysłu spożywczego
  • A wkrótce dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera

>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<

Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl

 

Wybierz obszar: Koronawirus Prawo żywnościowe

Autor: Ewa Kuczyńska

Ewa Kuczyńska

Radca prawny

Ewa jest radcą prawnym z ponad 6‑letnim doświadczeniem zawodowym specjalizującym się w doradztwie z zakresu prawa żywnościowego, w tym prawa alkoholowego.

Ponadto Ewa doradza klientom w kwestiach związanych z ochroną danych osobowych i nowych technologii, specjalizuje się w prawie kontraktów oraz prawie gospodarczym. Ewa posiada znaczące doświadczenie w prowadzeniu sporów sądowych.

Ewa ukończyła Uniwersytet Wrocławski, Université Nice Sophia Antipolis i Université Toulouse I Capitole. Obecnie uczęszcza na studia podyplomowe „Inspektor Ochrony Danych” na Górnośląskiej Wyższej Szkole Handlowej w Katowicach.

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn