Sytuacja na rynku wina w związku z wybuchem pandemii COVID – 19 i środki zaradcze przyjęte przez Komisję Europejską - Abstrakt artykułu
Wybuch pandemii koronawirusa negatywnie wpłynął na całą branżę gastronomiczną. Szczególnie jednak dotknął rynek win. Wprowadzone ograniczenia w przemieszczaniu się wpłynęły w znaczny sposób na dostępność siły roboczej, co spowodowało problemy na wszystkich etapach produkcji wina, od zbiorów winogron, poprzez ich przetwarzanie, aż do dystrybucji wina. Z kolei zamknięcie restauracji, hoteli, czy barów spowodowało znaczny spadek popytu na wino. Powyższe okoliczności oraz brak perspektyw na szybki powrót do sytuacji sprzed wybuchu pandemii spowodowały konieczność podjęcia odpowiednich środków nie tylko przez poszczególne państwa członkowskie ale również na poziomie całej Unii Europejskiej. Przykładem środków zaradczych może być przyjęte przez Komisję Europejską Rozporządzenie Wykonawcze nr 2020/975 z dnia 6 lipca 2020 r., zezwalające na zawieranie porozumień i wydawanie decyzji w zakresie środków stabilizacji rynku w sektorze wina (dalej: „Rozporządzenie Wykonawcze”). O tym kto może przyjmować porozumienia i decyzje, czego dotyczą, kiedy mogą być przyjęte oraz jakie są obowiązki spoczywają na podmiotach które zdecydują się na ich przyjęcie można przeczytać w Strefie Managera.
Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem:
STREFA MANAGERA: SYTUACJA NA RYNKU WINA W ZWIĄZKU Z WYBUCHEM PANDEMII COVID – 19 I ŚRODKI ZARADCZE PRZYJĘTE PRZEZ KOMISJĘ EUROPEJSKĄ
W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:
- Raporty Food Risk
- Opracowania Prawne naszych Ekspertów
- Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
- Dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera
>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<
Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl
Przeczytaj także
-
21.08.2020
Zdrowiej, bardziej roślinnie i w domu – tak jedli Polacy w czasie izolacji społecznej podczas epidemii koronawirusa
Czas izolacji społecznej był dla nas wyjątkowy pod wieloma względami. Spędzając więcej czasu w domu, przeorganizowywaliśmy swoje dotychczasowe życie. Zmiany dotyczyły także naszego jedzenia – na kuchennych półkach gromadziliśmy produkty, coraz częściej przygotowując posiłki we własnym domu. Jak zmieniły się w tym czasie wybory żywieniowe Polaków? Czy po okresie izolacji planujemy je utrzymać? Właśnie to postanowiła sprawdzić firma Upfield w swoim badaniu poświęconym nawykom żywieniowym Polaków podczas epidemii koronawirusa.
-
18.08.2020
Sposoby łagodzenia wpływu COVID-19 na systemy żywnościowe – zalecenia IFPRI
Międzynarodowy Instytut Badań nad Polityką Żywnościową opublikował raport podkreślający wpływ Covid-19 na systemy żywnościowe, gospodarkę światową, ubóstwo, zdrowie i handel, a także przedstawił zalecenia dla rządów, aby spróbowały temu przeciwdziałać.
-
22.07.2020
KE przyjęła rozp. wyk. dot. wprowadzenia na rynek naparu z liści kawy Coffea arabica L. i/lub Coffea canephora jako tradycyjnej żywności z Państwa trzeciego
Wniosek o wprowadzenie na rynek naparu z liści Coffea arabica L. i/lub Coffea canephora złożyło przedsiębiorstwo AM Breweries. Wnioskodawca udokumentował historię bezpiecznego stosowania naparu z liści kawy Coffea arabica L. i/lub Coffea canephora jako żywności w Afryce, Azji i Ameryce Północnej.