Zmiany w przepisach dotyczących urzędowych kontroli żywności - m.in. częściowa prywatyzacja ukż
Od dnia 14 grudnia 2019 r. weszły w życie nowe regulacje związane z urzędową kontrolą żywności, które m.in. wprowadzają częściową prywatyzację w tym zakresie.
Najważniejsze zmiany
Pełna treść dostępna po zalogowaniu się na darmowym koncie Czytelnika FoodFakty
Załóż kontoPrzeczytaj także
-
05.02.2020
Przewodnik Komisji w sprawie pochodzenia składnika podstawowego - opublikowany
Komisja Europejska (KE) opublikowała długo oczekiwany dokument ZAWIADOMIENIE KOMISJI w sprawie stosowania przepisów art. 26 ust. 3 rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 (2020/C 32/01).
-
13.12.2019
Wchodzą w życie europejskie przepisy dotyczące bezpieczniejszej żywności
Przepisy mające na celu unowocześnienie ochrony przed chorobami zwierząt i szkodnikami roślin, a także poprawę bezpieczeństwa żywności będą obowiązywać od końca tego tygodnia w Europie.
-
29.11.2019
Nowe przepisy unijne dotyczące rolnictwa ekologicznego
Rolnictwo ekologicznego (zwane również biologicznym, organicznym lub biodynamicznym) jest najbardziej restrykcyjnym system jakości żywności w Unii Europejskiej. Do tej pory regulowane były rozporządzeniem nr 834/2007, które od roku 2021 zostanie zastąpione rozporządzeniem 2018/848. Jakie zmiany się z tym wiążą?
-
25.07.2019
Zmiany przepisów polskich i unijnych - UOKiK dla rolnictwa
Dzięki ustawie o przewadze kontraktowej UOKiK ma możliwość realnej pomocy polskim rolnikom. Urząd może interweniować w przypadku, kiedy duży przedsiębiorca wykorzystuje swoją pozycję...