Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Komisja Europejska (KE) opublikowała długo oczekiwany dokument ZAWIADOMIENIE KOMISJI w sprawie stosowania przepisów art. 26 ust. 3 rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 (2020/C 32/01).
WPROWADZENIE
Wymóg wskazywania pochodzenia składnika podstawowego produktu, jeśli jest ono inne niż zadeklarowane pochodzenie całego produktu został wprowadzony rozporządzeniem (UE) nr 1169/2011 a następnie w Rozporządzeniu Wykonawczym Komisji (UE) 2018/775 z dnia 28 maja 2018 r. określone zostały szczegółowe zasady stosowania wymogu. 1 kwietnia rozpocznie się okres stosowania rozporządzenia 2018/775 co oznacza konieczność wdrożenia nowych zasad wobec produktów, w oznakowaniu których pochodzenie jest deklarowane zarówno obowiązkowo, jak i na zasadzie dobrowolności. Wyjątki mają zastosowanie do chronionych oznaczeń geograficznych i do zarejestrowanych znaków towarowych, gdy stanowią one oznaczenie pochodzenia. Natomiast przepisy rozporządzenia w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych należy uznać za lex specialis i mają znaczenie nadrzędne względem art. 26 ust. 3 rozporządzenia 1169/2011.
Opublikowane właśnie Zawiadomienie w formie pytań i odpowiedzi to rodzaj wskazówek zarówno dla firm jak i dla organów kontrolnych. Kwestia deklaracji pochodzenia składnika podstawowego jest aktualnie jedną z najczęściej dyskutowanych w branży spożywczej, zarówno z uwagi na jej konsekwencje dla firm (konieczność zmiany etykiet) jak i wątpliwości związanych z interpretacją zapisów rozporządzenia 2018/775.
Treść Zawiadomienia jest efektem dyskusji z przedstawicielami państw członkowskich, za pośrednictwem których uczestniczy branży zgłaszali szereg kwestii problemowych dotyczących nowego wymogu. Finalna wersja różni się w nieznaczny sposób od treści wcześniej udostępnionych projektów.
Analizując ww. dokument można zauważyć, że KE szczególnie akcentuje fakt, iż firmy podając bardziej szczegółowe informacje na temat pochodzenia produktu i jego składników nie mogą doprowadzić do wprowadzenia konsumentów w błąd.
ZNACZENIE DLA FIRM
Stosowanie nowych przepisów rozpocznie się za dwa miesiące - w środę 1 kwietnia. Zawiadomienie Komisji niektóre kwestie rozstrzyga np. tę czy oznaczenie pochodzenia podstawowego składnika powinno się wskazywać za każdym razem, gdy nazwa produktu jest umieszczona na środku spożywczym? Jednak w innych przypadkach pozostawia kwestię do oceny firm (a także inspekcji) wskazując, które czynniki należy wziąć pod uwagę oceniając daną sytuację.
Które wskazówki zostały uwzględnione w Zawiadomieniu KE? M.in.:
Przeczytaj także
Spór pomiędzy konkurującymi ze sobą firmami właśnie zakończył się wyrokiem TSUE. We wczorajszym wyroku Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej potwierdził, że w przypadku stosowania odniesień do ogólnych, nieswoistych korzyści...
Temat zanieczyszczeń żywności mikroplastikiem od kilku lat regularnie pojawia się w agendzie prac różnych instytucji UE.
10 stycznia Komisja Europejska ogłosiła zakończenie prac nad łączeniem rejestrów oznaczeń geograficznych i aktualnie baza danych eAmbrosia – unijny rejestr oznaczeń geograficznych zawiera oznaczenia artykułów rolno-spożywczych, wina i napojów spirytusowych chronionych w UE.