Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Temat zanieczyszczeń żywności mikroplastikiem od kilku lat regularnie pojawia się w agendzie prac różnych instytucji UE.
W 2016 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował Stanowisko w sprawie „Obecności mikroplastiku i nanoplastiku w żywności, ze szczególnym uwzględnieniem owoców morza” (ang. Presence of microplastics and nanoplastics in food, with particular focus on seafood, 10.2903/j.efsa.2016.4501).
WPROWADZENIE
Nie ma jednolitej i uznanej na arenie międzynarodowej definicji mikroplastiku. Dla celów swojego Stanowiska EFSA przyjął, że mikroplastik to heterogeniczna mieszanina o różnych kształtach materiałów określanych jako fragmenty, włókna, sferoidy, granulki, płatki, kuleczki występujące w zakresie 0,1 –5,000 µm.
W Stanowisku z 2016 r. EFSA stwierdza m.in., że wyniki eksperymentów wskazują, iż potencjalnie jest to możliwe, że mikroplastik przenoszony jest pomiędzy poziomami troficznymi. Przewód pokarmowy organizmów morskich zawiera największe ilości mikroplastiku, jednak te części zwykle usuwane są przed spożyciem. Natomiast w przypadku skorupiaków takich jak małże ta część jest spożywana. Ostrożny szacunek narażenia na mikroplastiki po spożyciu porcji małży (225 g) wynosiłby 7 µg plastiku. Generalnie zgodnie z ww. Stanowiskiem dane na temat występowania i toksyczności tych materiałów po ich spożyciu są niewystarczające do przeprowadzenia pełnej oceny ryzyka.
W 2018 r. Wspólne Centrum Badawcze (Joint Research Center) opracowało podsumowanie aktualnej sytuacji z uwzględnieniem kwestii naukowych i legislacyjnych [dostępne TUTAJ]
Instytucje UE dbające o zdrowie i bezpieczeństwo konsumentów podkreślają konieczność analizy dodatkowych danych, opracowania metod detekcji a od strony konsumenckiej – być może wyznaczenia poziomów dopuszczalności, których obecnie w przepisach prawa żywnościowego brak.
Z raportu Eurobarometru z 2019 r. “Food safety in the EU” wynika, że średnio w UE 48% konsumentów słyszało o mikroplastiku a 21% twierdzi, że martwi ich mikroplastik w żywności.
Aktualnie EFSA szykuje się do rozpoczęcia prac nad dokładnym zbadaniem problemu. W dniach 8-9 czerwca br., w Lizbonie, odbędzie się 25 Kolokwium Naukowe EFSA zatytułowane „Skoordynowane podejście do oceny zagrożeń dla zdrowia ludzi związanych z mikro- i nanoplastikami w żywności” (ang. "A coordinated approach to assess the human health risks of micro- and nanoplastics in food").
Abstrakty dotyczące zagadnienia, mogą być przesyłane do EFSA do 31 stycznia br. Muszą one odnosić się do jednego z następujących tematów:
Następnie w Lizbonie odbędą się dyskusje o charakterze naukowym dotyczące dwóch podstawowych kwestii:
1. Ocena ryzyka: jakie braki w danych należy wypełnić, aby umożliwić ocenę ryzyka dla zdrowia?
2. Społeczeństwo: co powoduje obawy społeczne i co może pomóc zrozumieć postrzeganie ryzyka przez ludzi?
Uwaga! Istnieje możliwość wzięcia udziału w konferencji. Rejestracja online rusza w lutym br.
ZNACZENIE DLA FIRM
Ze względu na duże zainteresowanie tematem instytucji UE, można się spodziewać, że w niedługim czasie powstanie nowa inicjatywa legislacyjna odnosząca np. do poziomu zawartości mikro- i nanoplastiku w żywności. Tempo prac nad nią i szczegółowe wymagania będą zależały od wyników prac naukowych i związanej z nimi analizy ryzyka.
Masz pytanie dotyczące prac instytucji EU nad nowymi zagadnieniami i przepisami prawa żywnsciowego? Napisz do nas: igifc@igifc.pl
Przeczytaj także
10 stycznia Komisja Europejska ogłosiła zakończenie prac nad łączeniem rejestrów oznaczeń geograficznych i aktualnie baza danych eAmbrosia – unijny rejestr oznaczeń geograficznych zawiera oznaczenia artykułów rolno-spożywczych, wina i napojów spirytusowych chronionych w UE.
8 stycznia 2020r. w Ministerstwie Zdrowia odbyło się spotkanie dotyczące prac nad ustawą o zmianie niektórych ustaw w związku z promocją prozdrowotnych wyborów konsumentów.
Podmioty prowadzące przedsiębiorstwo spożywcze (dalej: „firmy spożywcze”) o konieczności wycofania swoich produktów z obrotu dowiadują się zwykle na dwa sposoby...
Każdego roku około 8 milionów ton tworzyw sztucznych trafia do naszych oceanów - oznacza to, że co minutę do naszych zasobów wodnych wyładowywana jest jedna śmieciarka wypełniona tworzymai sztucznymi. Co najmniej 80 procent śmieci znajdujących się w oceanach to tworzywa sztuczne - ilość ta ma zostać zmniejszona w ciągu najbliższych kilku lat dzięki przegłosowaniu...