Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wchodzą w życie europejskie przepisy dotyczące bezpieczniejszej żywności

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Przepisy mające na celu unowocześnienie ochrony przed chorobami zwierząt i szkodnikami roślin, a także poprawę bezpieczeństwa żywności będą obowiązywać od końca tego tygodnia w Europie.

Nowe przepisy

Wielka Brytania 13 grudnia od godziny 23:00 wdroży przepisy UE dotyczące „inteligentniejszych zasad dla bezpieczniejszej żywności” (Smarter Rules for Safer Food - SRSF). Nowe przepisy zastępują ponad 70 istniejących dyrektyw europejskich.

Pakiet zmodernizuje istniejące normy zdrowia i bezpieczeństwa w łańcuchu rolno-spożywczym i przyjmie oparte na ryzyku podejście do ochrony zdrowia zwierząt, roślin i zdrowia publicznego, modyfikując środki zwalczania szkodników i chorób.

Przepisy SRSF są podzielone na dwa obszary: rozporządzenie w sprawie kontroli urzędowych (The Official Controls Regulation - OCR) mające zastosowanie do przedsiębiorstw prowadzących handel zwierzętami i produktami pochodzenia zwierzęcego; oraz rozporządzenie w sprawie zdrowia roślin (Plant Health Regulation - PHR) dla przedsiębiorstw zajmujących się produkcją, produkcją, dostawą i regulacją roślin, nasion, drewna i produktów roślinnych.

Oczekiwane zmiany

OCR został opublikowany w marcu 2017 r. i obejmuje sposób przeprowadzania inspekcji, audytów i pobierania próbek w celu zapewnienia spójności w całym rolnictwie i łańcuchu dostaw. Będzie oferował bardziej ukierunkowane i oparte na ryzyku kontrole.

W dniu 13 grudnia w Brukseli Komisja Europejska organizuje konferencję „Smarter rules for safer food and plant health” w celu wymiany najlepszych praktyk oraz zwiększenia świadomości i gotowości wśród krajów UE, zainteresowanych stron i partnerów handlowych.

Głos zabrali: Stella Kyriakides, komisarz ds. Zdrowia i bezpieczeństwa żywności, Anja Hazekamp, ​​wiceprzewodnicząca, Komisja Ochrony Środowiska Naturalnego, Bezpieczeństwa Publicznego i Bezpieczeństwa Żywności, Jan Baele, szef sektora RASFF, Petr Čejka, z Czeskiego Urzędu ds. Rolnictwa i Kontroli Żywności, Dr. Thomas Jemmi ze szwajcarskiego Federalnego Biura ds. Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii oraz dr Ana Afonso, lider zespołu ds. ryzyka w Europejskim Urzędzie ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).

System TRACES

Zmiany dla przedsiębiorstw zajmujących się zwierzętami i produktami pochodzenia zwierzęcego obejmują wykorzystanie systemu informatycznego TRACES (NT) do rejestrowania importu spoza UE oraz formularze importu nowego wyglądu. Nowy system zarządzania informacjami do celów kontroli urzędowych (IMSOC) połączy istniejące systemy, takie jak RASFF, TRACES i sieć Food Fraud Network.

Punkty Kontroli

Wszystkie punkty inspekcji granicznej (Border Inspection Posts) i wyznaczone punkty wejścia (Points of Entry) staną się punktami kontroli granicznej (Border Control Posts). Importerzy żywych zwierząt i produktów zwierzęcych będą musieli poinformować Punkt BCP co najmniej jeden dzień roboczy i co najmniej cztery godziny przed powiadomieniem o przywozie.

 

Importerzy będą musieli wypełnić dokument „Common Health Entry Document” , zastępujący dokumenty  Common Veterinary Entry Document i Common Entry Document.

Przepisy będą miały zastosowanie do Wielkiej Brytanii we wszystkich scenariuszach Brexitu, nawet jeśli miałaby ona opuścić UE bez umowy.

ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) 2016/429 z dnia 9 marca 2016 r. w sprawie przenośnych chorób zwierząt oraz zmieniające i uchylające niektóre akty w dziedzinie zdrowia zwierząt („Prawo o zdrowiu zwierząt”) jest trzecią częścią pakietu SRSF i będzie obowiązywać od 21 kwietnia 2021 r.

Źródło:

FoodSafetyNews

Autor:Jakub Ostaszewski
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.