Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Niebezpieczna żywność – kontrole we Włoszech i Hiszpanii

Kategoria: Alerty , Bezpieczeństwo Żywności

Władze hiszpańskie i włoskie zgłosiły w zeszłym tygodniu szereg inspekcji, podczas których wykryto niebezpieczną żywność.

Inspekcje żywności w Hiszpanii

Hiszpańska Guardia Civil skonfiskowała prawie jedną tonę żywności niezdatnej do spożycia przez ludzi. Niebezpieczne produkty zostały zatrzymane po kontroli w zakładzie handlowym w Saragossie. Zakład z którego pochodziły zatrzymane produkty był własnością mężczyzny narodowości chińskiej.

Odkrycia dokonano w trakcie jednej z inspekcji podczas weryfikowania warunków higienicznych i sanitarnych produktów spożywczych przeznaczonych do sprzedaży publicznej.

Zatrzymane produkty spożywcze

W trakcie inspekcji zatrzymano różne produkty spożywcze, w tym mrożone mięso, konserwy, ryby i produkty przetworzone, które nie nadawały się do spożycia. Uchybienia obejmowały nieodpowiednie oznakowanie – brak oznaczeń w języku hiszpańskim, przekroczenie daty przydatności do spożycia lub niewłaściwe zabezpieczenie produktów.

Zatrzymano:

- ponad 325 000 kilogramów mrożonego mięsa, które straciło ważność lub pojawiły się błędy na etykiecie uniemożliwiające identyfikację pochodzenia produktu.

-  130 000 kilogramów przeterminowanych, opakowanych, mrożonych ryb, przy czym niektóre z produktów wykazywały zmiany organoleptyczne z powodu zerwania łańcucha chłodniczego.

- prawie 396 000 kilogramów przeterminowanych paczkowanych produktów o różnym pochodzeniu,

- 100 kilogramów błędnie oznakowanych różnych produktów – brak etykiety w języku hiszpańskim.

Po przeprowadzeniu analizy towaru w celu sprawdzenia, czy nie nadaje się do spożycia przez ludzi, niebezpieczne produkty zostały usunięte z zakładu i zniszczone. 100 kilogramów produktów, które zostały błędnie oznakowane, zatrzymano do czasu, skorygowania etykiety i  ponownego zweryfikowania przez odpowiedzialne służby.

Inspekcje żywności we Włoszech

W tym samym czasie we Włoszech lokalne jednostki Carabinieri Nucleo Antisofisticazioni e Sanità (NAS) wszczęły cztery dochodzenia w sprawie środków spożywczych. Dochodzenia obejmowały konfiskatę oraz zniszczenie niektórych produktów.

Brak certyfikatów dla mięsa i ryb

Po pierwsze, władze w Padwie przejęły 58 ton mrożonych ryb i mięsa. Wartość zajętych towarów wynosi 300 000 EUR (336 000 USD). Podczas kontroli weneckiej firmy okazało się, że firma nie posiada certyfikatu zdrowotnego „WE” do przechowywania i wprowadzania żywności do obrotu.

Produkcja suplementów bez zezwolenia

W kolejnym przypadku Carabinieri NAS odkryli we włoskim mieście Latina fabrykę suplementów diety produkowanych bez wymaganego zezwolenia Ministerstwa Zdrowia. Po otrzymaniu informacji od NAS władze w Latinie nakazały zawieszenie całej produkcji i sprzedaży suplementów diety.

Inspekcja w sklepie spożywczym

Trzeci przypadek dotyczy inspekcji w sklepie spożywczym w Bolonii, po której dwie osoby  zostały skierowane do organów sądowych. Podejrzani są oskarżani o:

- sprzedawanie klientom żywności oznaczonej jako pochodzenia włoskiego, mimo że zostały wyprodukowane za granicą,  

- sprzedaż żywności w złym stanie oraz żywności podrobionej,

- zarządzanie zakładem bez właściwej ochrony przeciwpożarowej.

W sumie policja przejęła osiem ton żywności w złym stanie o łącznej wartości 1 mln EUR (1,1 mln USD).

Niewłaściwie przechowywane produkty mięsne i mleczne

W mieście Pescara, służby NAS po wspólnej inspekcji, przekazały władzom sądowym kierownika supermarketu.

Wykryto uchybienia w mięsie wieprzowym, wołowym i baraninie oraz produktach mięsnych, takich jak kiełbasy, które na opakowaniu zawierały inne pochodzenie niż rzeczywiste. 15 kilogramów wędlin i 35 kilogramów produktów mlecznych określono jako niewłaściwie przechowywane, ponieważ były trzymane w lodówce która miała zbyt wysoką temperaturę.

W wyniku kontroli w supermarkecie nakazano zawieszenie niektórych czynności. Wykryte produkty pochodzenia zwierzęcego zostały zniszczone, a produkty z nieprawidłowym etykietowaniem zatrzymano. Łączna wartość środków spożywczych wynosiła około 10 000 EUR (11 200 USD).

Źródło:

https://www.foodsafetynews.com/2019/04/spain-and-italy-crack-down-on-unsafe-food/

Autor: Jakub Ostaszewski

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.