Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Władze hiszpańskie i włoskie zgłosiły w zeszłym tygodniu szereg inspekcji, podczas których wykryto niebezpieczną żywność.
Inspekcje żywności w Hiszpanii
Hiszpańska Guardia Civil skonfiskowała prawie jedną tonę żywności niezdatnej do spożycia przez ludzi. Niebezpieczne produkty zostały zatrzymane po kontroli w zakładzie handlowym w Saragossie. Zakład z którego pochodziły zatrzymane produkty był własnością mężczyzny narodowości chińskiej.
Odkrycia dokonano w trakcie jednej z inspekcji podczas weryfikowania warunków higienicznych i sanitarnych produktów spożywczych przeznaczonych do sprzedaży publicznej.
Zatrzymane produkty spożywcze
W trakcie inspekcji zatrzymano różne produkty spożywcze, w tym mrożone mięso, konserwy, ryby i produkty przetworzone, które nie nadawały się do spożycia. Uchybienia obejmowały nieodpowiednie oznakowanie – brak oznaczeń w języku hiszpańskim, przekroczenie daty przydatności do spożycia lub niewłaściwe zabezpieczenie produktów.
Zatrzymano:
- ponad 325 000 kilogramów mrożonego mięsa, które straciło ważność lub pojawiły się błędy na etykiecie uniemożliwiające identyfikację pochodzenia produktu.
- 130 000 kilogramów przeterminowanych, opakowanych, mrożonych ryb, przy czym niektóre z produktów wykazywały zmiany organoleptyczne z powodu zerwania łańcucha chłodniczego.
- prawie 396 000 kilogramów przeterminowanych paczkowanych produktów o różnym pochodzeniu,
- 100 kilogramów błędnie oznakowanych różnych produktów – brak etykiety w języku hiszpańskim.
Po przeprowadzeniu analizy towaru w celu sprawdzenia, czy nie nadaje się do spożycia przez ludzi, niebezpieczne produkty zostały usunięte z zakładu i zniszczone. 100 kilogramów produktów, które zostały błędnie oznakowane, zatrzymano do czasu, skorygowania etykiety i ponownego zweryfikowania przez odpowiedzialne służby.
Inspekcje żywności we Włoszech
W tym samym czasie we Włoszech lokalne jednostki Carabinieri Nucleo Antisofisticazioni e Sanità (NAS) wszczęły cztery dochodzenia w sprawie środków spożywczych. Dochodzenia obejmowały konfiskatę oraz zniszczenie niektórych produktów.
Brak certyfikatów dla mięsa i ryb
Po pierwsze, władze w Padwie przejęły 58 ton mrożonych ryb i mięsa. Wartość zajętych towarów wynosi 300 000 EUR (336 000 USD). Podczas kontroli weneckiej firmy okazało się, że firma nie posiada certyfikatu zdrowotnego „WE” do przechowywania i wprowadzania żywności do obrotu.
Produkcja suplementów bez zezwolenia
W kolejnym przypadku Carabinieri NAS odkryli we włoskim mieście Latina fabrykę suplementów diety produkowanych bez wymaganego zezwolenia Ministerstwa Zdrowia. Po otrzymaniu informacji od NAS władze w Latinie nakazały zawieszenie całej produkcji i sprzedaży suplementów diety.
Inspekcja w sklepie spożywczym
Trzeci przypadek dotyczy inspekcji w sklepie spożywczym w Bolonii, po której dwie osoby zostały skierowane do organów sądowych. Podejrzani są oskarżani o:
- sprzedawanie klientom żywności oznaczonej jako pochodzenia włoskiego, mimo że zostały wyprodukowane za granicą,
- sprzedaż żywności w złym stanie oraz żywności podrobionej,
- zarządzanie zakładem bez właściwej ochrony przeciwpożarowej.
W sumie policja przejęła osiem ton żywności w złym stanie o łącznej wartości 1 mln EUR (1,1 mln USD).
Niewłaściwie przechowywane produkty mięsne i mleczne
W mieście Pescara, służby NAS po wspólnej inspekcji, przekazały władzom sądowym kierownika supermarketu.
Wykryto uchybienia w mięsie wieprzowym, wołowym i baraninie oraz produktach mięsnych, takich jak kiełbasy, które na opakowaniu zawierały inne pochodzenie niż rzeczywiste. 15 kilogramów wędlin i 35 kilogramów produktów mlecznych określono jako niewłaściwie przechowywane, ponieważ były trzymane w lodówce która miała zbyt wysoką temperaturę.
W wyniku kontroli w supermarkecie nakazano zawieszenie niektórych czynności. Wykryte produkty pochodzenia zwierzęcego zostały zniszczone, a produkty z nieprawidłowym etykietowaniem zatrzymano. Łączna wartość środków spożywczych wynosiła około 10 000 EUR (11 200 USD).
Źródło:
https://www.foodsafetynews.com/2019/04/spain-and-italy-crack-down-on-unsafe-food/
Przeczytaj także
Wycofania produktów mięsnych oraz drobiu klasy I wzrosły w USA o 83%, a łączna liczba wycofanych artykułów spożywczych zwiększyła się od 2013 r. o 10% – według najnowszego raportu organizacji konsumenckiej U.S. PIRG Education Fund system bezpieczeństwa żywności w Stanach Zjednoczonych wymaga zdecydowanych zmian. Wyniki badań z okresu między 2013 a 2017 r. świadczą...
Ponad jedna trzecia audytów i kontroli organizowanych przez Dyrekcję Generalną ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności (DG SANTE) Komisji Europejskiej zajmie się w tym roku bezpieczeństwem żywności. W 2019 roku KE planuje przeprowadzić około 211 audytów i innych kontroli w państwach członkowskich UE oraz krajach spoza regionu...
Czy możemy ufać systemom bezpieczeństwa żywności i czy są one zrównoważone? Specjaliści biorący udział w nowelizacji normy ISO 22000 wyjaśniają, dlaczego nowa wersja normy to odpowiedź na rosnące globalne wyzwania dotyczące bezpieczeństwa żywności.