Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Plany kontroli bezpieczeństwa żywności w UE na rok 2019

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Ponad jedna trzecia audytów i kontroli organizowanych przez Dyrekcję Generalną ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności (DG SANTE) Komisji Europejskiej zajmie się w tym roku bezpieczeństwem żywności.

Zakres kontroli KE

W 2019 roku KE planuje przeprowadzić około 211 audytów i innych kontroli w państwach członkowskich UE oraz krajach spoza regionu. 34 procent audytów będzie skupiać się na bezpieczeństwie żywności, 14 procent na zdrowiu i dobrostanie zwierząt, a 9 proc. - zdrowiu roślin, 6 procent kontroli będzie dotyczyć jakości żywności i bezpieczeństwa pasz, a 4 procent będzie dotyczyć kontroli importu i działań następczych.

Cel kontroli

Celem jest zapewnienie właściwego wdrażania i egzekwowania przepisów UE dotyczących bezpieczeństwa i jakości żywności. Wyniki audytów zostaną podsumowane w sprawozdaniach przeglądowych jako podstawa do dyskusji z państwami członkowskimi na temat wspólnych wyzwań i zapewnienia najlepszych praktyk. Wyniki kontroli będą także dostępne publicznie.

Plany kontroli

Jednym z projektów realizowanych w 2019 r. będzie dalsze zmniejszenie liczby występowania ognisk salmonellozy w UE poprzez poprawę skuteczności programów kontroli żywca drobiowego. Wybuch salmonellozy wykryty w latach 2016-2017 w odniesieniu do polskich jaj stanowił ponad 500 zgłoszonych przypadków.

Komisja przyjrzy się prawidłowej realizacji programów zwalczania Salmonelli dla populacji drobiu w państwach członkowskich, w tym przeprowadzi audyty w Hiszpanii oraz Grecji.

W 2019 r. szczególny nacisk zostanie położony na kraje o znacznej produkcji lub importu mięsa końskiego oraz na te z dużą liczbą ognisk salmonellozy. Dwa audyty dotyczyć będą również cyklu produkcji tuńczyka oraz związanych z nim epidemii żywności.

Kontrole obejmujące Belgię, Irlandię, Polskę i Rumunię również dotyczyć będą mięsa końskiego, we Francji - produktów pochodzenia zwierzęcego i drobiu. W Polsce i Czechach przeprowadzone zostaną audyty drobiu, we Włoszech i Hiszpanii tuńczyka natomiast na Cyprze, w Dania i na Malcie skontrolowane zostaną produkty rybołówstwa.

Kontrole dotyczące importu tuńczyka spoza UE i tuńczyka z UE, produktów gotowych do spożycia (RTE) oraz środków polepszających żywność (dodatki do żywności, enzymy i środki aromatyzujące) również zakończą się w tym roku.

Belgia i Hiszpania będą podlegać audytom żywności RTE, a raport przeglądowy zostanie opublikowany w celu wsparcia polityki Komisji w zakresie zmniejszania liczby ognisk żywnościowych wywołanych przez tę kategorię. Pilotażowy program kontrolny w tych krajach został zorganizowany pod koniec 2017 r., a krótka seria kontroli miała miejsce w 2018 r.

Audyty kontroli urzędowych pod kątem ryzyka mikrobiologicznego żywności pochodzenia niezwierzęcego, takiej jak świeże owoce i warzywa, w tym mrożone produkty i nasiona przeznaczone do kiełkowania, planowane są w Egipcie, Serbii i Stanach Zjednoczonych, a także na Węgrzech, Litwie i Polsce.

W przypadku kontroli zanieczyszczeń w żywności, audyty zostaną przeprowadzone w Argentynie, Iranie i USA, natomiast kontrole występowania metali ciężkich będą powiązane z pracami dotyczącymi tuńczyka (Włochy i Hiszpania) oraz produktów rybołówstwa (Cypr, Dania i Malta).

W roku 2019 po programie pilotażowym w 2017 r. i czterech kontrolach w 2018 r. planowane są również kontrole oraz przygotowanie raportu poglądowego dla środków ulepszających żywność w Bułgarii, Grecji i we Włoszech.

Planowane są także audyty w krajach spoza UE, które poprosiły o zatwierdzenie eksportu różnych towarów. Są to żywe mięczaki dwuskorupowe z Korei Południowej, produkty pochodzenia zwierzęcego z Australii, Kanady, Paragwaju i Serbii, produkty drobiowe z Tajlandii i Ukrainy oraz produkty rybołówstwa z Brazylii, Ghany, Mauretanii, Namibii, Rosji i Tunezji.

W 2017 r. Komisja przeprowadziła 199 audytów i innych kontroli w zakresie bezpieczeństwa i jakości żywności, zdrowia i dobrostanu zwierząt oraz zdrowia roślin, w porównaniu z 208 w 2016 r. Łącznie 77 (39 procent) audytów obejmował bezpieczeństwo żywności w 2017 r.

Kontrole obejmowały skażenie fipronilem jaj i produktów jajecznych oraz synergię kontroli urzędowych z kontrolami przeprowadzanymi przez podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze.

Program audytu i analizy zdrowia i żywności 2019 (PDF)

Źródło:

http://ec.europa.eu/food/audits-analysis/news_detail.cfm?id=108

Autor:Jakub Ostaszewski
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 22.01.2019

    Baza pestycydów stosowanych w UE

    Komisja Europejska stale prowadzi działania mające na celu zapewnienie najwyższego poziomu bezpieczeństwa żywności we wszystkich krajach Wspólnoty. Istotną częścią tej strategii jest rozpowszechnianie informacji na temat procesów produkcji, kontroli jakości i wartości odżywczej dostępnych na europejskim rynku artykułów spożywczych...

    Czytaj więcej
  • 18.01.2019

    ETO o unijnym systemie bezpieczeństwa żywności

    Unijny system bezpieczeństwa żywności jest przeciążony – twierdzą kontrolerzy Europejskiego Trybunału Obrachunkowego. Zdaniem kontrolerów ani Komisja Europejska ani państwa członkowskie nie mają obecnie zdolności do pełnego wdrożenia systemu, a część kontroli obejmuje niektóre grupy substancji chemicznych częściej niż inne.

    Czytaj więcej
  • 21.11.2018

    Komisja Europejska proponuje nowy limit tłuszczów trans w żywności

    Komisja Europejska planuje wprowadzić nowy limit dla przemysłowych kwasów tłuszczowych trans w żywności – proponowane regulacje przewidują ograniczenie ich dopuszczalnej zawartości do maksymalnie 2 g na 100 g tłuszczu w produkcie. Ma to szczególne znaczenie dla krajów Europy Wschodniej, gdzie wciąż odnotowuje się niebezpiecznie wysokie poziomy...

    Czytaj więcej
  • 11.09.2018

    Bezpieczeństwo żywności na wyższym poziomie

    Czy możemy ufać systemom bezpieczeństwa żywności i czy są one zrównoważone? Specjaliści biorący udział w nowelizacji normy ISO 22000 wyjaśniają, dlaczego nowa wersja normy to odpowiedź na rosnące globalne wyzwania dotyczące bezpieczeństwa żywności.

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.