Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Komisja Europejska proponuje nowy limit tłuszczów trans w żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Składniki Żywności

Główna przyczyna śmierci w Europie

Komisja Europejska planuje wprowadzić nowy limit dla przemysłowych kwasów tłuszczowych trans w żywności – proponowane regulacje przewidują ograniczenie ich dopuszczalnej zawartości do maksymalnie 2 g na 100 g tłuszczu w produkcie. Ma to szczególne znaczenie dla krajów Europy Wschodniej, gdzie wciąż odnotowuje się niebezpiecznie wysokie poziomy tłuszczów trans w produktach przetworzonych. W nocie informacyjnej skierowanej do Komitetu ws. Barier Technicznych w Handlu WTO Komisja podkreśliła zasadność wprowadzenia nowych przepisów, które wpisują się w zalecenia WHO dotyczące przeciwdziałania chorobom serca – głównej przyczynie śmierci w Europie.

Czas dla przemysłu do 2021 r.

Propozycja Komisji stanowi aktualizację Załącznika III do Rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 dotyczącego dodatku witamin i minerałów oraz innych substancji do żywności. Krótkie sformułowanie zamieszczone w Załączniku otrzymałoby brzmienie: „zawartość kwasów tłuszczowych trans, innych niż naturalnie występujące w tłuszczu zwierzęcym, w żywności przeznaczonej do spożycia przez konsumenta docelowego, nie może przekraczać 2 gramów na 100 gramów tłuszczu”. Aby zapewnić firmom z branży spożywczej czas na dostosowanie się do nowych przepisów, weszłyby by one w życie dopiero 1 kwietnia 2021 r., czyli prawdopodobnie po około 2 latach od ostatecznego zatwierdzenia proponowanych zmian.

Reakcja BEUC

W opublikowanym 4 października br. oświadczeniu Europejska Organizacja Konsumencka (BEUC) poparła „decyzję Komisji Europejskiej o podjęciu działań w tej niezwykle istotnej dla zdrowia konsumentów kwestii”. Organizacja podkreśliła, że 2% limit tłuszczów trans „dowiódł już swojej skuteczności w Danii, gdzie wprowadzony został już ponad 15 lat temu”. BEUC skrytykował jednak odsunięcie wejścia w życie nowych przepisów aż do kwietnia 2021 r. „Mimo że udało się zredukować przeciętny poziom przemysłowych kwasów tłuszczowych trans w żywności, przeprowadzone przez nasze organizacje członkowskie testy wskazują, że te niebezpieczne substancje wciąż znajdują się w dużych ilościach w niektórych rodzajach produktów. Jest to szczególnie częste w krajach Europy Wschodniej”, zaznaczył w oświadczeniu BEUC.

Źródła:

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.