Komisja Europejska proponuje nowy limit tłuszczów trans w żywności
Główna przyczyna śmierci w Europie
Komisja Europejska planuje wprowadzić nowy limit dla przemysłowych kwasów tłuszczowych trans w żywności – proponowane regulacje przewidują ograniczenie ich dopuszczalnej zawartości do maksymalnie 2 g na 100 g tłuszczu w produkcie. Ma to szczególne znaczenie dla krajów Europy Wschodniej, gdzie wciąż odnotowuje się niebezpiecznie wysokie poziomy tłuszczów trans w produktach przetworzonych. W nocie informacyjnej skierowanej do Komitetu ws. Barier Technicznych w Handlu WTO Komisja podkreśliła zasadność wprowadzenia nowych przepisów, które wpisują się w zalecenia WHO dotyczące przeciwdziałania chorobom serca – głównej przyczynie śmierci w Europie.
Czas dla przemysłu do 2021 r.
Propozycja Komisji stanowi aktualizację Załącznika III do Rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 dotyczącego dodatku witamin i minerałów oraz innych substancji do żywności. Krótkie sformułowanie zamieszczone w Załączniku otrzymałoby brzmienie: „zawartość kwasów tłuszczowych trans, innych niż naturalnie występujące w tłuszczu zwierzęcym, w żywności przeznaczonej do spożycia przez konsumenta docelowego, nie może przekraczać 2 gramów na 100 gramów tłuszczu”. Aby zapewnić firmom z branży spożywczej czas na dostosowanie się do nowych przepisów, weszłyby by one w życie dopiero 1 kwietnia 2021 r., czyli prawdopodobnie po około 2 latach od ostatecznego zatwierdzenia proponowanych zmian.
Reakcja BEUC
W opublikowanym 4 października br. oświadczeniu Europejska Organizacja Konsumencka (BEUC) poparła „decyzję Komisji Europejskiej o podjęciu działań w tej niezwykle istotnej dla zdrowia konsumentów kwestii”. Organizacja podkreśliła, że 2% limit tłuszczów trans „dowiódł już swojej skuteczności w Danii, gdzie wprowadzony został już ponad 15 lat temu”. BEUC skrytykował jednak odsunięcie wejścia w życie nowych przepisów aż do kwietnia 2021 r. „Mimo że udało się zredukować przeciętny poziom przemysłowych kwasów tłuszczowych trans w żywności, przeprowadzone przez nasze organizacje członkowskie testy wskazują, że te niebezpieczne substancje wciąż znajdują się w dużych ilościach w niektórych rodzajach produktów. Jest to szczególnie częste w krajach Europy Wschodniej”, zaznaczył w oświadczeniu BEUC.
Źródła:
Przeczytaj także
-
22.10.2018
Korzyści zdrowotne i gospodarcze związane ze zmniejszaniem zawartości soli, cukru i stosowaniem różnych rodzajów tłuszczów w produktach spożywczych
We wrześniu br. rozpoczął się ogólnopolski cykl konferencji i warsztatów w ramach Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020, poświęcony szerzeniu wiedzy z zakresu żywienia i zdrowego stylu życia, a w konsekwencji, poprawy stanu zdrowia Polaków. Cykl spotkań, prowadzonych przez ekspertów Instytutu Żywności i Żywienia, skierowany jest do...
-
15.01.2018
Konsultacje publiczne na temat tłuszczów trans zmierzają ku końcowi - kiedy nowe prawo?
Od 17 listopada 2017 do 9 lutego 2018 trwają konsultacje publiczne na temat tłuszczów trans. Do rozmów zaproszeni zostali wszyscy obywatele i organizacje, a w szczególności: konsumenci, restauratorzy, przetwórcy, dystrybutorzy...
-
01.09.2017
Komunikat Instytutu Żywności i Żywienia
Jakie zagrożenia kryje nadmierne spożycie tłuszczów, czym powinno się charakteryzować pieczywo i produkty zbożowe, jak poprawić profil żywieniowy słodkich i słonych przekąsek? Odpowiedzi na te i inne pytania związane ze zmniejszeniem...