Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Komunikat Instytutu Żywności i Żywienia

Kategoria: Biznes

Mniej soli, cukru, tłuszczu 
Jakie zagrożenia kryje nadmierne spożycie tłuszczów, czym powinno się charakteryzować pieczywo i produkty zbożowe, jak poprawić profil żywieniowy słodkich i słonych przekąsek? Odpowiedzi na te i inne pytania związane ze zmniejszeniem zawartości soli, cukru i tłuszczów w produktach spożywczych znajdą uczestnicy konferencji organizowanej 12 października w siedzibie Instytutu Żywności i Żywienia. 



12 października 2017 roku w siedzibie Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie (ul. Powsińska 61/63) odbędzie się bezpłatna konferencja szkoleniowa skierowana do przedstawicieli branży zbożowo-piekarskiej, cukierniczej i tłuszczowej. To już czwarta z serii konferencji organizowanych w ramach Narodowego Programu Zdrowia z cyklu „Działania edukacyjne dla przedstawicieli administracji rządowej i przemysłu spożywczego – upowszechnianie wiedzy na temat korzyści zdrowotnych i gospodarczych związanych ze zmniejszeniem zawartości soli, cukru i stosowaniem różnych rodzajów tłuszczów w produktach spożywczych”. 

Celem cyklicznych spotkań jest podniesienie świadomości na temat znaczenia norm i zaleceń żywieniowych oraz stymulacja przemysłu spożywczego do modyfikacji receptur (reformulacji) produktów żywnościowych w zakresie zawartości soli, cukru, a także jakości stosowanych tłuszczów, co ma bezpośredni wpływ na stan zdrowia społeczeństwa. Zdrowe żywienie to wyzwanie dla wszystkich: producentów, konsumentów, zdrowia publicznego oraz edukacji. 

Prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz Dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia: 
Konferencje mają na celu upowszechnianie wiedzy na temat korzyści zdrowotnych i gospodarczych związanych ze zmniejszeniem zawartości soli, cukru i stosowaniem różnych rodzajów tłuszczów w produktach spożywczych. Nauka dysponuje dziś mocnymi dowodami na to, że cukier, sól, tłuszcze nasycone oraz tzw. tłuszcze trans, spożywane w nadmiarze stanowią istotny czynnik ryzyka rozwoju wielu groźnych chorób, takich jak otyłość, cukrzyca, nadciśnienie, choroby układu krążenia czy nowotwory. Warto dodać, że konferencja jest finansowana w ramach Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020, co świadczy o tym, że polski rząd i Ministerstwo Zdrowia bardzo poważnie traktują zagrożenia zdrowia publicznego związane z jakością żywności i żywienia.” 

Podczas konferencji prelekcje wygłoszą eksperci Instytutu Żywności i Żywienia. Opowiedzą min. o wartościach odżywczych tłuszczy, pieczywa i produktów zbożowych, zastanowią się jak poprawić profil żywieniowy słonych i słodkich przekąsek i zaprezentują jak wygląda kwestia reformulacji składu produktów spożywczych w świetle prac High Level Group. 

W specjalnej sekcji obrad z udziałem przemysłu spożywczego na temat potrzeby reformulacji żywności i barier w jej wdrażaniu głos zabiorą zaproszeni paneliści, min. prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz – dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia, Marek Przeździak – prezes POLBISCO Stowarzyszenia Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych, Adam Stępień – dyrektor generalny Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju, Stanisław Butka – prezes Stowarzyszenia rzemieślników Piekarstwa RP, Andrzej Gantner – dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności – Związek Pracodawców.

Konferencja jest również wspaniałą okazją do nawiązania nowych kontaktów, wymiany doświadczeń, dyskusji w gronie ekspertów i osób z branży spożywczej. 

Konferencja dla przedstawicieli branży zbożowo-piekarskiej, cukierniczej i tłuszczowej: 12 października 2017 r. w siedzibie Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, ul. Powsińska 61/63, sala 7 (parter), w godz. 10:00 - 16:00 (rejestracja od godz. 09:30). 

Więcej informacji na stronie: http://ncez.pl/informacje-dla-producentow-zywnosci/szkolenia/konferencja-pazdziernik 

Prosimy o przesłanie zgłoszenia na konferencję październikową do dnia 21.09.2017 r., na adres: 
Katarzyna Sokołowska, konferencjanpz4@izz.waw.pl, tel: 22 55 09 799

 

Partnerem medialnym konferencji jest:

Autor: Instytut Żywności i Żywienia

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.