Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Korzyści zdrowotne i gospodarcze związane ze zmniejszaniem zawartości soli, cukru i stosowaniem różnych rodzajów tłuszczów w produktach spożywczych

Kategoria: Biznes, Składniki Żywności

We wrześniu br. rozpoczął się ogólnopolski cykl konferencji i warsztatów w ramach Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020, poświęcony szerzeniu wiedzy z zakresu żywienia i zdrowego stylu życia, a w konsekwencji, poprawy stanu zdrowia Polaków. Cykl spotkań, prowadzonych przez ekspertów Instytutu Żywności i Żywienia, skierowany jest do przedstawicieli administracji rządowej i branży cateringowej świadczącej usługi w sektorze żywienia zbiorowego w placówkach oświatowych i szpitalach oraz przedsiębiorstw sektora FMCG zaopatrujących sklepiki szkolne.

Rozwój cywilizacyjny w ostatnich dwudziestu latach w istotny sposób zmienił nawyki żywieniowe i aktywność ruchową populacji. Z punktu widzenia zdrowia publicznego, negatywnym następstwem postępu cywilizacyjnego jest zmniejszona aktywność fizyczna, siedzący tryb życia oraz niekorzystne zachowania żywieniowe.

Prawidłowe żywienie jest najważniejszym czynnikiem zmniejszającym ryzyko rozwoju otyłości i przewlekłych chorób niezakaźnych, w szczególności chorób układu sercowo-naczyniowego, chorób nowotworowych i cukrzycy typu 2. Zbyt duża kaloryczność posiłków i/lub niedobór składników pokarmowych, a także nadmierne spożycie cukru, soli i tłuszczu, są wskaźnikiem nieodpowiednio zbilansowanej diety.

W 2016 r., Instytut Żywności i Żywienia opublikował Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób dorosłych oraz Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dzieci i młodzieży. Piramidy są odpowiedzią na rekomendacje Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), w których mowa o ograniczeniu spożycia cukru, tłuszczu, soli, i zwiększeniu podaży błonnika w codziennej diecie. Ważnym elementem opracowanych przez ekspertów IŻŻ piramid jest umieszczenie u ich podstaw aktywności fizycznej. Zdaniem ekspertów, odpowiednio dobrana dieta w połączeniu z codzienną dawką ruchu jest w stanie przyczynić się do utrzymania w zdrowiu naszego ciała i umysłu. Zalecenie to dotyczy wszystkich grup wiekowych. Z zaleceń zespołu ekspertów IŻŻ, oprócz osób zdrowych (u których nie zdiagnozowano przewlekłych chorób dietozależnych) i dzieci powyżej 4 roku życia, powinny także korzystać osoby odpowiedzialne za komponowanie posiłków m.in. w placówkach oświatowych. Według zaleceń ekspertów IŻŻ, warzywa i owoce uznano za najważniejsze w codziennej diecie, co jest najbardziej istotną zmianą. Sekcję wyżej zajmują kolejno produkty zbożowe, mleczne oraz mięso, jaja, ryby oraz nasiona roślin strączkowych. W wierzchołku piramidy umieszczono oleje roślinne oraz orzechy. W bocznej sekcji piramid znajduje się woda, a w piramidach dla dorosłych i starszych, również kawa i herbata.  Tu także widnieją zioła i produkty, których należy unikać: sól oraz cukier i słodycze.

Zmiany, które mogą zachodzić podczas starzenia się oraz często towarzyszące choroby i przyjmowane leki mogą wpływać na potrzeby żywieniowe oraz na stan odżywiania osób starszych. Eksperci Instytut opracowali oddzielną Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla tej grupy osób, której towarzyszy zbiór prostych i łatwych do stosowania wskazówek dotyczących zdrowego żywienia i stylu życia. Jak stwierdził prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz, Dyrektor IŻŻ, “Jest to w Polsce pionierskie zestawienie zaleceń zdrowego żywienia i aktywności fizycznej, będące rozwinięciem dwóch poprzednich piramid“. Celem zaleceń ujętych w Piramidzie jest prawidłowe odżywianie pomagające zachować dobry stan zdrowia w połączeniu z odpowiednią porcją wysiłku fizycznego i, co niezwykle istotne, aktywności społecznej. Należy zwrócić uwagę, że zasadniczą częścią Piramidy jest ruch – nie tylko w odniesieniu do sprawnych fizycznie seniorów, ale także osób o ograniczonej aktywności fizycznej.

Zwiększanie świadomości żywieniowej całego społeczeństwa

Najlepszą receptą na poprawę stanu zdrowia Polaków są systematyczne działania na rzecz zwiększania świadomości żywieniowej wszystkich grup społecznych, a także angażowania branży spożywczej. Odpowiedzią na powyższe cele jest seria cyklicznych spotkań organizowanych przez Instytut Żywności i Żywienia w ramach Narodowego Programu Zdrowia, ukierunkowanych na działania edukacyjne skierowane do przedstawicieli:

  • administracji rządowej kontrolującej placówki oświatowe (przedszkola, szkoły),
  • branży cateringowej, w tym przedsiębiorstw sektora żywienia zbiorowego w placówkach edukacyjnych
    i szpitalach,
  • branży przedsiębiorstwa sektora FMCG, mających istotny udział w zaopatrzeniu sklepików szkolnych
    w artykuły spożywcze.

Do głównych zagadnień poruszanych podczas konferencji i warsztatów należą obszary związane z oceną sposobu odżywiania i stylu życia Polaków, omówienie najczęściej popełnianych błędów żywieniowych, korzyści zdrowotne wynikające z reformulacji składu produktów spożywczych pod kątem obniżenia zawartości soli, cukru i tłuszczu.

Cykl spotkań otworzyły konferencja i warsztaty skierowane do pracowników administracji rządowej odpowiedzialnych za kontrolę stołówek szkolnych. Spotkanie cieszyło się dużym zainteresowaniem - uczestniczyło w nim ponad 90 osób reprezentujących jednostki z całego kraju.

Spotkania organizowane będą cyklicznie w okresie IX-XII 2018 r.

Dlaczego warto wziąć udział w konferencjach warsztatowych IŻŻ?

Uczestnictwo w bezpłatnych konferencjach i warsztatach Instytutu Żywności i Żywienia to doskonała okazja do poznania aktualnych norm i zaleceń żywieniowych dla dzieci i młodzieży, dorosłych oraz osób starszych; poszerzenia wiedzy na temat korzyści zdrowotnych wynikających ze zmniejszenia zawartości soli, cukru i tłuszczu w produktach spożywczych. Spotkania stwarzają również możliwość wykorzystania zdobytej wiedzy w czasie części praktycznej, prowadzonej przez ekspertów Instytutu Żywności i Żywienia.

Serdecznie zapraszam do uczestnictwa w konferencjach i warsztatach dla szerokiego grona profesjonalistów mających wpływ na żywienie w placówkach edukacyjnych i szpitalach. Mam pewność, że wiedza zdobyta na tych spotkaniach będzie przez nich wykorzystywana w codziennej praktyce i przyczyni się do osiągnięcia najważniejszego celu Narodowego Programu Zdrowia, jakim jest poprawa zdrowia Polaków”.

prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz, Dyrektor IŻŻ

Autor: Instytut Żywności i Żywienia

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.