Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
We wrześniu br. rozpoczął się ogólnopolski cykl konferencji i warsztatów w ramach Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020, poświęcony szerzeniu wiedzy z zakresu żywienia i zdrowego stylu życia, a w konsekwencji, poprawy stanu zdrowia Polaków. Cykl spotkań, prowadzonych przez ekspertów Instytutu Żywności i Żywienia, skierowany jest do przedstawicieli administracji rządowej i branży cateringowej świadczącej usługi w sektorze żywienia zbiorowego w placówkach oświatowych i szpitalach oraz przedsiębiorstw sektora FMCG zaopatrujących sklepiki szkolne.
Rozwój cywilizacyjny w ostatnich dwudziestu latach w istotny sposób zmienił nawyki żywieniowe i aktywność ruchową populacji. Z punktu widzenia zdrowia publicznego, negatywnym następstwem postępu cywilizacyjnego jest zmniejszona aktywność fizyczna, siedzący tryb życia oraz niekorzystne zachowania żywieniowe.
Prawidłowe żywienie jest najważniejszym czynnikiem zmniejszającym ryzyko rozwoju otyłości i przewlekłych chorób niezakaźnych, w szczególności chorób układu sercowo-naczyniowego, chorób nowotworowych i cukrzycy typu 2. Zbyt duża kaloryczność posiłków i/lub niedobór składników pokarmowych, a także nadmierne spożycie cukru, soli i tłuszczu, są wskaźnikiem nieodpowiednio zbilansowanej diety.
W 2016 r., Instytut Żywności i Żywienia opublikował Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób dorosłych oraz Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dzieci i młodzieży. Piramidy są odpowiedzią na rekomendacje Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), w których mowa o ograniczeniu spożycia cukru, tłuszczu, soli, i zwiększeniu podaży błonnika w codziennej diecie. Ważnym elementem opracowanych przez ekspertów IŻŻ piramid jest umieszczenie u ich podstaw aktywności fizycznej. Zdaniem ekspertów, odpowiednio dobrana dieta w połączeniu z codzienną dawką ruchu jest w stanie przyczynić się do utrzymania w zdrowiu naszego ciała i umysłu. Zalecenie to dotyczy wszystkich grup wiekowych. Z zaleceń zespołu ekspertów IŻŻ, oprócz osób zdrowych (u których nie zdiagnozowano przewlekłych chorób dietozależnych) i dzieci powyżej 4 roku życia, powinny także korzystać osoby odpowiedzialne za komponowanie posiłków m.in. w placówkach oświatowych. Według zaleceń ekspertów IŻŻ, warzywa i owoce uznano za najważniejsze w codziennej diecie, co jest najbardziej istotną zmianą. Sekcję wyżej zajmują kolejno produkty zbożowe, mleczne oraz mięso, jaja, ryby oraz nasiona roślin strączkowych. W wierzchołku piramidy umieszczono oleje roślinne oraz orzechy. W bocznej sekcji piramid znajduje się woda, a w piramidach dla dorosłych i starszych, również kawa i herbata. Tu także widnieją zioła i produkty, których należy unikać: sól oraz cukier i słodycze.
Zmiany, które mogą zachodzić podczas starzenia się oraz często towarzyszące choroby i przyjmowane leki mogą wpływać na potrzeby żywieniowe oraz na stan odżywiania osób starszych. Eksperci Instytut opracowali oddzielną Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla tej grupy osób, której towarzyszy zbiór prostych i łatwych do stosowania wskazówek dotyczących zdrowego żywienia i stylu życia. Jak stwierdził prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz, Dyrektor IŻŻ, “Jest to w Polsce pionierskie zestawienie zaleceń zdrowego żywienia i aktywności fizycznej, będące rozwinięciem dwóch poprzednich piramid“. Celem zaleceń ujętych w Piramidzie jest prawidłowe odżywianie pomagające zachować dobry stan zdrowia w połączeniu z odpowiednią porcją wysiłku fizycznego i, co niezwykle istotne, aktywności społecznej. Należy zwrócić uwagę, że zasadniczą częścią Piramidy jest ruch – nie tylko w odniesieniu do sprawnych fizycznie seniorów, ale także osób o ograniczonej aktywności fizycznej.
Zwiększanie świadomości żywieniowej całego społeczeństwa
Najlepszą receptą na poprawę stanu zdrowia Polaków są systematyczne działania na rzecz zwiększania świadomości żywieniowej wszystkich grup społecznych, a także angażowania branży spożywczej. Odpowiedzią na powyższe cele jest seria cyklicznych spotkań organizowanych przez Instytut Żywności i Żywienia w ramach Narodowego Programu Zdrowia, ukierunkowanych na działania edukacyjne skierowane do przedstawicieli:
Do głównych zagadnień poruszanych podczas konferencji i warsztatów należą obszary związane z oceną sposobu odżywiania i stylu życia Polaków, omówienie najczęściej popełnianych błędów żywieniowych, korzyści zdrowotne wynikające z reformulacji składu produktów spożywczych pod kątem obniżenia zawartości soli, cukru i tłuszczu.
Cykl spotkań otworzyły konferencja i warsztaty skierowane do pracowników administracji rządowej odpowiedzialnych za kontrolę stołówek szkolnych. Spotkanie cieszyło się dużym zainteresowaniem - uczestniczyło w nim ponad 90 osób reprezentujących jednostki z całego kraju.
Spotkania organizowane będą cyklicznie w okresie IX-XII 2018 r.
Dlaczego warto wziąć udział w konferencjach warsztatowych IŻŻ?
Uczestnictwo w bezpłatnych konferencjach i warsztatach Instytutu Żywności i Żywienia to doskonała okazja do poznania aktualnych norm i zaleceń żywieniowych dla dzieci i młodzieży, dorosłych oraz osób starszych; poszerzenia wiedzy na temat korzyści zdrowotnych wynikających ze zmniejszenia zawartości soli, cukru i tłuszczu w produktach spożywczych. Spotkania stwarzają również możliwość wykorzystania zdobytej wiedzy w czasie części praktycznej, prowadzonej przez ekspertów Instytutu Żywności i Żywienia.
„Serdecznie zapraszam do uczestnictwa w konferencjach i warsztatach dla szerokiego grona profesjonalistów mających wpływ na żywienie w placówkach edukacyjnych i szpitalach. Mam pewność, że wiedza zdobyta na tych spotkaniach będzie przez nich wykorzystywana w codziennej praktyce i przyczyni się do osiągnięcia najważniejszego celu Narodowego Programu Zdrowia, jakim jest poprawa zdrowia Polaków”.
prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz, Dyrektor IŻŻ
Przeczytaj także
18 października 2018 roku odbędzie się konferencja i warsztaty skierowane do jednostek z sektora żywienia zbiorowego, w tym żywienia w placówkach edukacyjnych oraz szpitalach organizowane przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie. Wydarzenie realizowane jest w ramach...
Światowa sława diety DASH rozpoczęła się 21 lat temu, kiedy to amerykańscy naukowy postanowili sprawdzić, jaka dieta obniża ciśnienie krwi i w tym celu przeprowadzili badanie o nazwie DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension, Dieta w Zapobieganiu i Leczeniu Nadciśnienia). Badanie to wykazało, że najlepsze efekty w obniżaniu ciśnienia u osób...
W ubiegłą środę 19.09.2018 w siedzibie Instytutu Żywności i Żywienia odbyła się konferencja prasowa poświęcona nowym danym naukowym wskazującym na niezwykle dobroczynny wpływ kawy na zdrowie człowieka. Wbrew do niedawna panującemu przekonaniu o jej negatywnym działaniu, kawa okazuje się być niedocenianym...
Pod koniec grudnia 2017 roku Instytut Żywności i Żywienia opublikował przygotowaną przez polskich ekspertów aktualizację Norm Żywienia dla Populacji Polski. Zastąpiła ona Normy Żywienia wydane w 2012 roku...