Nowe Normy Żywienia dla Polaków od Instytutu Żywności i Żywienia
Pod koniec grudnia 2017 roku Instytut Żywności i Żywienia opublikował przygotowaną przez polskich ekspertów aktualizację Norm Żywienia dla Populacji Polski. Zastąpiła ona Normy Żywienia wydane w 2012 roku. Najnowsze zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia stworzone zostały na podstawie publikacji oraz wydanych opinii światowych organizacji, takich jak WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) czy EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności).
Co uległo zmianie?
- wartości norm na energię EER w przypadku niektórych grup
- zalecenia odsetka energii pochodzącej z węglowodanów
- zalecenia odsetka energii pochodzącej z białka
- norma maksymalnej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych (NKT)
- zalecenia dotyczące spożycia kwasów tłuszczowych omega-3
- normy na potas
- normy na chlor dla niemowląt oraz zalecenia na witaminy: A, C, K, B3, B5, B6
- norma na witaminę D
- zalecenia dotyczące błonnika
- wydano opinię dotyczącą kwestii bezpieczeństwa spożycia ryb
- zostały wprowadzone normy spożycia manganu
- został wprowadzony stosunek do suplementów oraz suplementacji
Normy Żywienia dla Populacji Polski dostępne do pobrania na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej:
Normy żywienia dla populacji Polski
AKTUALIZACJA 2020: TALERZ ZDROWIA ZASTĘPUJE PIRAMIDĘ ZDROWEGO ŻYWIENIA - NOWE ZALECENIA ŻYWIENIOWE NCEŻ
Zobacz też:
Piramida Zdrowego Żywienia dla najmłodszych - nowa piramida IŻŻ
Najlepsze praktyki tworzenia jadłospisów – zalecenia ekspertów IŻŻ
Izomery trans w żywności – większa świadomość konsumentów dzięki e-Bazie IŻŻ
Przeczytaj także
-
28.01.2019
Otyłość i nadwaga – dlaczego wciąż przegrywamy?
Skuteczna prewencja otyłości dzieci i młodzieży była tematem przewodnim tegorocznego Narodowego Kongresu Żywieniowego, odbywającego się w dniach 25-26 stycznia 2019 na Stadionie PGE Narodowym w Warszawie. Prelekcje i debaty eksperckie, wymiana doświadczeń, poszukiwanie efektywnych...
-
15.06.2018
Światowy dzień walki z cukrzycą: IŻŻ nie chce walczyć, ale zapobiegać
Cukrzyca to pierwsza niezakaźna choroba uznana przez ONZ za epidemię XXI wieku. Światowy Dzień Walki z Cukrzycą jest obchodzony 27 czerwca dla upamiętnienia odkrycia insuliny – leku, dzięki któremu cukrzyca z choroby nieuleczalnej stała się chorobą przewlekłą.
-
15.12.2017
Dietetyk dla każdego pacjenta
Instytut Żywności i Żywienia oferuje bezpłatny dostęp do konsultacji dietetycznych za pośrednictwem Internetu. W pierwszym w Polsce Centrum Dietetycznym Online każda osoba dorosła będzie mogła odbyć profesjonalną konsultację...
-
05.12.2017
III Narodowy Kongres Żywieniowy - IŻŻ
Żyjmy dłużej – w zdrowiu i dobrej kondycji - to temat III Narodowego Kongresu Żywieniowego organizowanego przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie w dniach 26-27 stycznia 2018 r. Serdecznie zapraszamy!