Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowe Normy Żywienia dla Polaków od Instytutu Żywności i Żywienia

Kategoria: Składniki Żywności

Pod koniec grudnia 2017 roku Instytut Żywności i Żywienia opublikował przygotowaną przez polskich ekspertów aktualizację Norm Żywienia dla Populacji Polski. Zastąpiła ona Normy Żywienia wydane w 2012 roku. Najnowsze zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia stworzone zostały na podstawie publikacji oraz wydanych opinii światowych organizacji, takich jak WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) czy EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności).

 

Co uległo zmianie?

  • wartości norm na energię EER w przypadku niektórych grup
  • zalecenia odsetka energii pochodzącej z węglowodanów
  • zalecenia odsetka energii pochodzącej z białka
  • norma maksymalnej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych (NKT)
  • zalecenia dotyczące spożycia kwasów tłuszczowych omega-3
  • normy na potas
  • normy na chlor dla niemowląt oraz zalecenia na witaminy: A, C, K, B3, B5, B6
  • norma na witaminę D
  • zalecenia dotyczące błonnika
  • wydano opinię dotyczącą kwestii bezpieczeństwa spożycia ryb
  • zostały wprowadzone normy spożycia manganu
  • został wprowadzony stosunek do suplementów oraz suplementacji

Normy Żywienia dla Populacji Polski dostępne do pobrania na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej:

Normy żywienia dla populacji Polski

 

AKTUALIZACJA 2020: TALERZ ZDROWIA ZASTĘPUJE PIRAMIDĘ ZDROWEGO ŻYWIENIA - NOWE ZALECENIA ŻYWIENIOWE NCEŻ

 

Zobacz też: 

Piramida Zdrowego Żywienia dla najmłodszych - nowa piramida IŻŻ

Najlepsze praktyki tworzenia jadłospisów – zalecenia ekspertów IŻŻ

Izomery trans w żywności – większa świadomość konsumentów dzięki e-Bazie IŻŻ

Wybierz temat: Dieta i zdrowie

Autor: FoodFakty

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.