Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
18 października 2018 roku odbędzie się konferencja i warsztaty skierowane do jednostek z sektora żywienia zbiorowego, w tym żywienia w placówkach edukacyjnych oraz szpitalach organizowane przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie. Wydarzenie realizowane jest w ramach Narodowego Programu Zdrowia. Szkolenie to jest jednym z cyklu konferencji i warsztatów, które odbywają się w siedzibie Instytutu na ulicy Powsińskiej 61/63 w Warszawie. Celem spotkań jest poprawa sposobu żywienia, stanu odżywienia oraz aktywności fizycznej społeczeństwa.
W ramach konferencji i warsztatów omówione zostaną między innymi najnowsze zalecenia żywieniowe, zasady komponowania prawidłowo zbilansowanych jadłospisów i posiłków, a także kwestie dotyczące konieczności obniżania w posiłkach zawartości soli, cukru, nasyconych kwasów tłuszczowych i izomerów trans kwasów tłuszczowych.
Złe nawyki żywieniowe wśród najmłodszych
Zgodnie z wynikami najnowszego badania Instytutu Żywności i Żywienia przeprowadzonego w szkołach podstawowych i gimnazjach, odsetek uczniów z nadmierną masą ciała wciąż wzrasta i w szkołach podstawowych osiągnął już 28% wśród chłopców i 22% u dziewcząt (badanie prowadzone zostało w 16 województwach w ramach Programu Szwajcarsko - Polskiej Współpracy KIK/34 „Zachowaj Równowagę”). Także wyniki innych badań potwierdzają, że nadmierna masa ciała wśród polskich dzieci i młodzieży staje się coraz bardziej powszechna.
Za najważniejsze czynniki ryzyka rozwoju nadwagi i otyłości u dzieci uznano przede wszystkim niewłaściwe żywienie np. zbyt małe spożycie warzyw i owoców, nadmierne spożycie słodkich napojów, nie spożywanie śniadań oraz drugich śniadań w szkole, zastępowanie posiłków pełnowartościowych produktami o niskiej wartości odżywczej jak słodycze, słodkie napoje, słone przekąski, a także bierny tryb życia – długie godziny spędzone przed komputerem i małą aktywność fizyczną.
Problem narastającej nadwagi i otyłości u dzieci i młodzieży wymaga podejmowania prozdrowotnych działań edukacyjnych obejmujących całe środowisko szkolne (uczniów, nauczycieli, rodziców). Przykładem takiego programu może być Program Szwajcarsko - Polskiej Współpracy KIK/34 „Zachowaj Równowagę” realizowany przez Instytut Żywności i Żywienia, który efektywnie prowadzono w 1600 placówek w całej Polsce. W wyniku programu po dwóch latach uzyskano spadek o 3% występowania nadwagi i otyłości wśród uczniów szkół podstawowych. Uzyskano także poprawę wskaźników dotyczących aktywności fizycznej i nawyków żywieniowych.
Jak prawidłowo obliczać wartość energetyczną i odżywczą jadłospisów i posiłków?
Rozwiązaniem problemu otyłości wśród najmłodszych z pewnością jest tworzenie właściwie zbilansowanych jadłospisów, odpowiednie planowanie posiłków, a także działania edukacyjne w placówkach oświatowych. Współczesne normy żywienia umożliwiają nie tylko planowanie żywienia indywidualnego i zbiorowego, lecz przede wszystkim dokładniejszą ocenę żywienia tj. ocenę czy dieta osób indywidualnych lub stosowana w żywieniu zbiorowym jest zbilansowana i spełnia wymogi fizjologicznych norm żywienia. Podstawowym narzędziem do oceny sposobu żywienia osób indywidualnych oraz grup osób są obecnie programy komputerowe, jako alternatywa dla ręcznego i żmudnego wyliczania przy użyciu tabel wartości odżywczej produktów i potraw.
„Program „Zachowaj Równowagę” udowodnił, że odpowiednio zaplanowane i ukierunkowane działania są skutecznym narzędziem w walce z otyłością. Edukacja dotycząca m.in. odpowiedniego komponowania jadłospisów powinna pomóc wyeliminować złe nawyki żywieniowe i przyczynić się do poprawy zdrowia najmłodszego pokolenia Polaków”.
Prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz
Dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia
Jak dobrać odpowiedni program?
W trakcie warsztatów eksperci Instytutu Żywności i Żywienia, przedstawią główne elementy, na które należy zwrócić uwagę posługując się programem komputerowym przeznaczonym do obliczania zawartości energii i składników odżywczych w spożywanej indywidualnej diecie lub w żywieniu zbiorowym. Wyjaśnią również zasady oceny sposobu żywienia dla różnych grup wiekowych w szkołach i przedszkolach.
Wykłady
Spotkanie 18 października podzielone będzie na część konferencyjną oraz warsztatową. W trakcie wykładów omówione zostaną Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla różnych grup wiekowych. Eksperci przedstawią także najczęstsze błędy żywieniowe i ich konsekwencje. Poruszony zostanie również temat znaczenia żywienia zbiorowego oraz wskazane zostaną zasady organizacji żywienia zbiorowego w szkołach i szpitalach.
Warsztaty
W trakcie warsztatów uczestnicy będą mieli okazję zapoznać się z zasadami komponowania prawidłowych jadłospisów i posiłków, a także obliczyć ich wartość energetyczną i odżywczą w oparciu o normy żywienia. Eksperci IŻŻ wskażą również zalecenia jakimi należy kierować się podczas doboru produktów spożywczych, a także ich późniejszej obróbki kulinarnej. Osoby uczestniczące w warsztatach będą także mogły przy pomocy fachowców dokonać oceny przykładowych jadłospisów przedszkolnych i szkolnych.
Uczestnictwo w konferencji i w warsztatach oraz materiały są bezpłatne.
Zgłoszenie udziału w konferencji proszę przesyłać pocztą elektroniczną na adres:
Liczba miejsc jest ograniczona. Decyduje kolejność zgłoszeń.
Kontakt:
www.izz.waw.pl
Powsińska 61/63 02-903 Warszawa
Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła
izz@izz.waw.pl
Tel: 22 55 09 771
Fax: 22 842 11 03
Źródło: Materiały prasowe IŻŻ
Przeczytaj także
Światowa sława diety DASH rozpoczęła się 21 lat temu, kiedy to amerykańscy naukowy postanowili sprawdzić, jaka dieta obniża ciśnienie krwi i w tym celu przeprowadzili badanie o nazwie DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension, Dieta w Zapobieganiu i Leczeniu Nadciśnienia). Badanie to wykazało, że najlepsze efekty w obniżaniu ciśnienia u osób...
W ubiegłą środę 19.09.2018 w siedzibie Instytutu Żywności i Żywienia odbyła się konferencja prasowa poświęcona nowym danym naukowym wskazującym na niezwykle dobroczynny wpływ kawy na zdrowie człowieka. Wbrew do niedawna panującemu przekonaniu o jej negatywnym działaniu, kawa okazuje się być niedocenianym...
Cukrzyca to pierwsza niezakaźna choroba uznana przez ONZ za epidemię XXI wieku. Światowy Dzień Walki z Cukrzycą jest obchodzony 27 czerwca dla upamiętnienia odkrycia insuliny – leku, dzięki któremu cukrzyca z choroby nieuleczalnej stała się chorobą przewlekłą.
Pod koniec grudnia 2017 roku Instytut Żywności i Żywienia opublikował przygotowaną przez polskich ekspertów aktualizację Norm Żywienia dla Populacji Polski. Zastąpiła ona Normy Żywienia wydane w 2012 roku...