Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Najlepsze praktyki tworzenia jadłospisów – zalecenia ekspertów IŻŻ

Kategoria: Biznes

18 października 2018 roku odbędzie się konferencja i warsztaty skierowane do jednostek z sektora żywienia zbiorowego, w tym żywienia w placówkach edukacyjnych oraz szpitalach organizowane przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie. Wydarzenie realizowane jest w ramach Narodowego Programu Zdrowia. Szkolenie to jest jednym z cyklu konferencji i warsztatów, które odbywają się w siedzibie Instytutu na ulicy Powsińskiej 61/63 w Warszawie. Celem spotkań jest poprawa sposobu żywienia, stanu odżywienia oraz aktywności fizycznej społeczeństwa.

W ramach konferencji i warsztatów omówione zostaną między innymi najnowsze zalecenia żywieniowe, zasady komponowania prawidłowo zbilansowanych jadłospisów i posiłków, a także kwestie dotyczące konieczności obniżania w posiłkach zawartości soli, cukru, nasyconych kwasów tłuszczowych i izomerów trans kwasów tłuszczowych.

Złe nawyki żywieniowe wśród najmłodszych

Zgodnie z wynikami najnowszego badania Instytutu Żywności i Żywienia przeprowadzonego w szkołach podstawowych i gimnazjach, odsetek uczniów z nadmierną  masą ciała wciąż wzrasta i w szkołach podstawowych osiągnął już 28%  wśród chłopców i 22% u dziewcząt (badanie prowadzone zostało w 16 województwach w ramach Programu Szwajcarsko - Polskiej Współpracy KIK/34 „Zachowaj Równowagę”). Także wyniki innych badań potwierdzają, że nadmierna masa ciała wśród polskich dzieci i młodzieży staje się coraz bardziej powszechna.

Za najważniejsze czynniki ryzyka rozwoju nadwagi i otyłości u dzieci uznano przede wszystkim niewłaściwe żywienie np. zbyt małe spożycie warzyw i owoców, nadmierne spożycie słodkich napojów, nie spożywanie śniadań oraz drugich śniadań w szkole, zastępowanie posiłków pełnowartościowych produktami o niskiej wartości odżywczej jak słodycze, słodkie napoje, słone przekąski, a także bierny tryb życia – długie godziny spędzone przed komputerem i małą aktywność fizyczną.

Problem narastającej nadwagi i otyłości u dzieci i młodzieży wymaga podejmowania prozdrowotnych działań edukacyjnych obejmujących całe środowisko szkolne (uczniów, nauczycieli, rodziców). Przykładem takiego programu może być Program Szwajcarsko - Polskiej Współpracy KIK/34 „Zachowaj Równowagę” realizowany przez Instytut Żywności i Żywienia, który efektywnie prowadzono w 1600 placówek w całej Polsce. W wyniku programu po dwóch latach uzyskano spadek o 3% występowania nadwagi i otyłości wśród uczniów szkół podstawowych. Uzyskano także poprawę wskaźników dotyczących aktywności fizycznej i nawyków żywieniowych.

Jak prawidłowo obliczać wartość energetyczną i odżywczą jadłospisów i posiłków?

Rozwiązaniem problemu otyłości wśród najmłodszych z pewnością jest tworzenie właściwie zbilansowanych jadłospisów, odpowiednie planowanie posiłków, a także działania edukacyjne w placówkach oświatowych. Współczesne normy żywienia umożliwiają nie tylko planowanie żywienia indywidualnego i zbiorowego, lecz przede wszystkim dokładniejszą ocenę żywienia tj. ocenę czy dieta osób indywidualnych lub stosowana w żywieniu zbiorowym jest zbilansowana i spełnia wymogi fizjologicznych norm żywienia. Podstawowym narzędziem do oceny sposobu żywienia osób indywidualnych oraz grup osób są obecnie programy komputerowe, jako alternatywa dla ręcznego i żmudnego wyliczania przy użyciu tabel wartości odżywczej produktów i potraw.

„Program „Zachowaj Równowagę” udowodnił, że odpowiednio zaplanowane i ukierunkowane działania są skutecznym narzędziem w walce z otyłością. Edukacja dotycząca m.in. odpowiedniego komponowania jadłospisów powinna pomóc wyeliminować złe nawyki żywieniowe i przyczynić się do poprawy zdrowia najmłodszego pokolenia Polaków”.

Prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz
Dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia

Jak dobrać odpowiedni program?

W trakcie warsztatów eksperci Instytutu Żywności i Żywienia, przedstawią główne elementy, na które należy zwrócić uwagę posługując się programem komputerowym przeznaczonym do obliczania zawartości energii i składników odżywczych w spożywanej indywidualnej diecie lub w żywieniu zbiorowym. Wyjaśnią również zasady oceny sposobu żywienia dla różnych grup wiekowych w szkołach i przedszkolach.

Wykłady

Spotkanie 18 października podzielone będzie na część konferencyjną oraz warsztatową. W trakcie wykładów omówione zostaną Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla różnych grup wiekowych. Eksperci przedstawią także najczęstsze błędy żywieniowe i ich konsekwencje. Poruszony zostanie również temat znaczenia żywienia zbiorowego oraz wskazane zostaną zasady organizacji żywienia zbiorowego w szkołach i szpitalach.

Warsztaty

W trakcie warsztatów uczestnicy będą mieli okazję zapoznać się z zasadami komponowania prawidłowych jadłospisów i posiłków, a także obliczyć ich wartość energetyczną i odżywczą w oparciu o normy żywienia. Eksperci IŻŻ wskażą również zalecenia jakimi należy kierować się podczas doboru produktów spożywczych, a także ich późniejszej obróbki kulinarnej. Osoby uczestniczące w warsztatach będą także mogły przy pomocy fachowców dokonać oceny przykładowych jadłospisów przedszkolnych i szkolnych.

Uczestnictwo w konferencji i w warsztatach oraz materiały są bezpłatne.

Zgłoszenie udziału w konferencji proszę przesyłać pocztą elektroniczną na adres:

pgasiewska@izz.waw.pl

Liczba miejsc jest ograniczona. Decyduje kolejność zgłoszeń.

Kontakt:

www.izz.waw.pl
Powsińska 61/63 02-903 Warszawa
Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła
izz@izz.waw.pl
Tel:  22 55 09 771
Fax: 22 842 11 03

Źródło: Materiały prasowe IŻŻ

Autor:Instytut Żywności i Żywienia
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.