Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Facebook Twitter LinkedIn

Najlepsze praktyki tworzenia jadłospisów – zalecenia ekspertów IŻŻ

Kategoria: Biznes Fakty

18 października 2018 roku odbędzie się konferencja i warsztaty skierowane do jednostek z sektora żywienia zbiorowego, w tym żywienia w placówkach edukacyjnych oraz szpitalach organizowane przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie. Wydarzenie realizowane jest w ramach Narodowego Programu Zdrowia. Szkolenie to jest jednym z cyklu konferencji i warsztatów, które odbywają się w siedzibie Instytutu na ulicy Powsińskiej 61/63 w Warszawie. Celem spotkań jest poprawa sposobu żywienia, stanu odżywienia oraz aktywności fizycznej społeczeństwa.

W ramach konferencji i warsztatów omówione zostaną między innymi najnowsze zalecenia żywieniowe, zasady komponowania prawidłowo zbilansowanych jadłospisów i posiłków, a także kwestie dotyczące konieczności obniżania w posiłkach zawartości soli, cukru, nasyconych kwasów tłuszczowych i izomerów trans kwasów tłuszczowych.

Złe nawyki żywieniowe wśród najmłodszych

Zgodnie z wynikami najnowszego badania Instytutu Żywności i Żywienia przeprowadzonego w szkołach podstawowych i gimnazjach, odsetek uczniów z nadmierną  masą ciała wciąż wzrasta i w szkołach podstawowych osiągnął już 28%  wśród chłopców i 22% u dziewcząt (badanie prowadzone zostało w 16 województwach w ramach Programu Szwajcarsko - Polskiej Współpracy KIK/34 „Zachowaj Równowagę”). Także wyniki innych badań potwierdzają, że nadmierna masa ciała wśród polskich dzieci i młodzieży staje się coraz bardziej powszechna.

Za najważniejsze czynniki ryzyka rozwoju nadwagi i otyłości u dzieci uznano przede wszystkim niewłaściwe żywienie np. zbyt małe spożycie warzyw i owoców, nadmierne spożycie słodkich napojów, nie spożywanie śniadań oraz drugich śniadań w szkole, zastępowanie posiłków pełnowartościowych produktami o niskiej wartości odżywczej jak słodycze, słodkie napoje, słone przekąski, a także bierny tryb życia – długie godziny spędzone przed komputerem i małą aktywność fizyczną.

Problem narastającej nadwagi i otyłości u dzieci i młodzieży wymaga podejmowania prozdrowotnych działań edukacyjnych obejmujących całe środowisko szkolne (uczniów, nauczycieli, rodziców). Przykładem takiego programu może być Program Szwajcarsko - Polskiej Współpracy KIK/34 „Zachowaj Równowagę” realizowany przez Instytut Żywności i Żywienia, który efektywnie prowadzono w 1600 placówek w całej Polsce. W wyniku programu po dwóch latach uzyskano spadek o 3% występowania nadwagi i otyłości wśród uczniów szkół podstawowych. Uzyskano także poprawę wskaźników dotyczących aktywności fizycznej i nawyków żywieniowych.

Jak prawidłowo obliczać wartość energetyczną i odżywczą jadłospisów i posiłków?

Rozwiązaniem problemu otyłości wśród najmłodszych z pewnością jest tworzenie właściwie zbilansowanych jadłospisów, odpowiednie planowanie posiłków, a także działania edukacyjne w placówkach oświatowych. Współczesne normy żywienia umożliwiają nie tylko planowanie żywienia indywidualnego i zbiorowego, lecz przede wszystkim dokładniejszą ocenę żywienia tj. ocenę czy dieta osób indywidualnych lub stosowana w żywieniu zbiorowym jest zbilansowana i spełnia wymogi fizjologicznych norm żywienia. Podstawowym narzędziem do oceny sposobu żywienia osób indywidualnych oraz grup osób są obecnie programy komputerowe, jako alternatywa dla ręcznego i żmudnego wyliczania przy użyciu tabel wartości odżywczej produktów i potraw.

„Program „Zachowaj Równowagę” udowodnił, że odpowiednio zaplanowane i ukierunkowane działania są skutecznym narzędziem w walce z otyłością. Edukacja dotycząca m.in. odpowiedniego komponowania jadłospisów powinna pomóc wyeliminować złe nawyki żywieniowe i przyczynić się do poprawy zdrowia najmłodszego pokolenia Polaków”.

Prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz
Dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia

Jak dobrać odpowiedni program?

W trakcie warsztatów eksperci Instytutu Żywności i Żywienia, przedstawią główne elementy, na które należy zwrócić uwagę posługując się programem komputerowym przeznaczonym do obliczania zawartości energii i składników odżywczych w spożywanej indywidualnej diecie lub w żywieniu zbiorowym. Wyjaśnią również zasady oceny sposobu żywienia dla różnych grup wiekowych w szkołach i przedszkolach.

Wykłady

Spotkanie 18 października podzielone będzie na część konferencyjną oraz warsztatową. W trakcie wykładów omówione zostaną Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla różnych grup wiekowych. Eksperci przedstawią także najczęstsze błędy żywieniowe i ich konsekwencje. Poruszony zostanie również temat znaczenia żywienia zbiorowego oraz wskazane zostaną zasady organizacji żywienia zbiorowego w szkołach i szpitalach.

Warsztaty

W trakcie warsztatów uczestnicy będą mieli okazję zapoznać się z zasadami komponowania prawidłowych jadłospisów i posiłków, a także obliczyć ich wartość energetyczną i odżywczą w oparciu o normy żywienia. Eksperci IŻŻ wskażą również zalecenia jakimi należy kierować się podczas doboru produktów spożywczych, a także ich późniejszej obróbki kulinarnej. Osoby uczestniczące w warsztatach będą także mogły przy pomocy fachowców dokonać oceny przykładowych jadłospisów przedszkolnych i szkolnych.

Uczestnictwo w konferencji i w warsztatach oraz materiały są bezpłatne.

Zgłoszenie udziału w konferencji proszę przesyłać pocztą elektroniczną na adres:

pgasiewska@izz.waw.pl

Liczba miejsc jest ograniczona. Decyduje kolejność zgłoszeń.

Kontakt:

www.izz.waw.pl
Powsińska 61/63 02-903 Warszawa
Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła
izz@izz.waw.pl
Tel:  22 55 09 771
Fax: 22 842 11 03

Źródło: Materiały prasowe IŻŻ

Autor: Instytut Żywności i Żywienia

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn