Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Facebook Twitter LinkedIn

Czy dietę DASH możemy nazwać zdrową dietą cud? Czy moda na dietę DASH jest szansą dla konsumentów i producentów?

Kategoria: Kalendarium, Składniki Żywności

Dietę DASH w pełni możemy nazwać zdrową dietą cud, jej zdrowotne walory docenili światowi naukowcy. Już przez 7 lat z rzędu zajmuje pierwsze miejsce (na platformie internetowej U.S. News & World) jako najzdrowsza dieta, w rankingu przygotowywanym przez wybitnych ekspertów z całego świata z dziedziny medycyny i dietetyki. A w bieżącym roku, 2018 – ex equo z dietą śródziemnomorską – jest najbardziej zalecaną przez powyższe gremium dietą.

Światowa sława diety DASH rozpoczęła się 21 lat temu, kiedy to amerykańscy naukowy postanowili sprawdzić, jaka dieta obniża ciśnienie krwi i w tym celu przeprowadzili badanie o nazwie DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension, Dieta w Zapobieganiu i Leczeniu Nadciśnienia). Badanie to wykazało, że najlepsze efekty w obniżaniu ciśnienia u osób z nadciśnieniem 1. stopnia oraz u osób bez nadciśnienia, ale z ciśnieniem wyższym niż optymalne, daje dieta bogata w potas, wapń, magnez i błonnik. Od nazwy badania dietę tę nazwano dietą DASH.

Jak wykazały kolejne badania naukowe dieta DASH pomaga również w innych schorzeniach.

Które osoby mogą odnieść korzyści ze stosowania diety DASH:

- z nadciśnieniem lub zagrożone nadciśnieniem,

- z podwyższonym stężeniem we krwi cholesterolu lub triglicerydów,

- z cukrzycą typu 2 lub zagrożonych cukrzycą,

- z chorobą sercowo-naczyniową lub z czynnikami ryzyka tych chorób.

Tak więc skierowanie edukacji wszystkich konsumentów, a zwłaszcza z powyższymi problemami zdrowotnymi, na informowanie o diecie DASH może przynieść korzyści zarówno ogółowi konsumentów jak i konsumentom-pacjentom a także producentom żywności i sieciom handlowym. Dużą wartość edukacyjną ma edukowanie dotyczące wskazanych dla danej osoby wyborów dotyczących zakupu prozdrowotnych zakupów produktów spożywczych.

O dużym potencjonalnym zasięgu odbiorców produktów składających się na dietę DASH są następujące fakty: badania naukowe wykazały, że dieta ta jest skuteczna zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn, u osób młodych i w starszym wieku. Warto też dodać, że badania wykazały, że stosowanie jej przedłuża życie oraz, że obniżenie ciśnienia następuje już po 2 tygodniach stosowania tej diety.

Odżywianie się według zasad diety DASH ma następujące podstawowe zalety: jest łatwa do praktycznego zastosowania przez każdego z nas, ponieważ nie wymaga specjalnych produktów spożywczych, ale składa się z produktów łatwo dostępnych w sklepach, posiłki przygotowane według zasad diety DASH są proste i szybkie w przygotowania a jednocześnie urozmaicone i smaczne.

W praktyce dieta ta zawiera dużo warzyw i owoców, niskotłuszczowych produktów mlecznych, preferuje się w niej pełnoziarniste produkty zbożowe, uwzględnia ryby i drób oraz orzechy, natomiast ogranicza sól, czerwone mięso, słodycze i napoje zawierające cukier.

DIETA DASH JEST SZANSĄ NA POPRAWĘ NASZEGO ZDROWIA. WARTO Z NIEJ SKORZYSTAĆ – JUŻ DZIŚ.

Konsument wyedukowany to konsument świadomy swoich wyborów produktów spożywczych i to konsument z większą szansą na zdrowie.

Dla osób, które marzą o diecie smacznej, łatwej i szybkiej w przygotowaniu, opartej na łatwo dostępnych produktach, uwzględniającej nieskomplikowane przepisy kulinarne i szukających takich przepisów i inspiracji, jakich produktów szukać w sklepie przy komponowaniu swoich posiłków, napisałam książkę „Dieta DASH w teorii i zastosowaniu”, która została wydana w 2018 roku przez wydawnictwo Medyk.

V Kongres Bezpieczeństwa Żywności

Szczegóły dotyczące diety DASH zostaną omówione podczas V Kongresu Bezpieczeństwa Żywności 6 listopada, w Warszawie przez Aleksandrę Cichocką, eksperta Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej IŻŻ.

Zapisy oraz pełen harmonogram dostępne na stronie: http://foodcongress.org/ 

Wybierz obszar: V Kongres Bezpieczeństwa Żywności

Autor: Instytut Żywności i Żywienia

Instytut Żywności i Żywienia

Aleksandra Cichocka - absolwentka Akademii Rolniczej SGGW, Wydziału Technologii Żywności. Niemal całe życie zawodowe związana z Instytutem Żywności i Żywienia (IŻŻ) w Warszawie, gdzie pracuje nadal. Jako ekspert Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej IŻŻ zajmuje się wpływem odpowiedniego wyboru produktów spożywczych na nasze zdrowie. Popularyzuje wiedzę, jak zdrowe żywienie jest ważne w profilaktyce i leczeniu m.in. chorób sercowo-naczyniowych, nadciśnienia tętniczego, choroby wieńcowej, cukrzycy typu 2. Prowadzi wykłady dla lekarzy, pacjentów, dietetyków, pielęgniarek, nauczycieli, studentów, na konferencjach prasowych. Wykładowca na Studiach Podyplomowych IŻŻ. Prezentowała kilkaset prac na konferencjach krajowych i zagranicznych (m.in. w Niemczech, Austrii, Grecji, we Francji, na Węgrzech), prowadziła wykład w USA (Decatur, Illinois) dla pracowników naukowych firmy ADM (Archer Daniels Midland Company), czołowego światowego producenta żywności. Opublikowała kilkadziesiąt artykułów naukowych i ponad 300 popularno-naukowych z dziedziny żywności, żywienia, dietetyki i edukacji. Jej najnowsza książka wydana w 2018 roku „Dieta DASH w teorii i zastosowaniu” (wydawnictwo Medyk) już po kilku miesiącach osiągnęła duży sukces medialny i wydawniczy. Jest autorką także m.in. następujących książek „Praktyczny poradnik żywieniowy w odchudzaniu, profilaktyce i leczeniu cukrzycy typu 2 oraz chorób sercowo-naczyniowych” (3 wydania), „Dieta w hipercholesterolemii”, wspólnie z prof. W.B. Szostakiem „Dieta śródziemnomorska w chorobach sercowo-naczyniowych i cukrzycy” (2 wydania). Jest współautorką m.in. następujących książek opracowanych w Instytucie Żywności i Żywienia pod. red. naukową prof. M. Jarosza „Normy żywienia dla populacji Polski” i „ Dietetyka – żywność, żywienie w prewencji i leczeniu”. Pasjonatka wypoczynku nad polskim morzem.

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn