Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Dietę DASH w pełni możemy nazwać zdrową dietą cud, jej zdrowotne walory docenili światowi naukowcy. Już przez 7 lat z rzędu zajmuje pierwsze miejsce (na platformie internetowej U.S. News & World) jako najzdrowsza dieta, w rankingu przygotowywanym przez wybitnych ekspertów z całego świata z dziedziny medycyny i dietetyki. A w bieżącym roku, 2018 – ex equo z dietą śródziemnomorską – jest najbardziej zalecaną przez powyższe gremium dietą.
Światowa sława diety DASH rozpoczęła się 21 lat temu, kiedy to amerykańscy naukowy postanowili sprawdzić, jaka dieta obniża ciśnienie krwi i w tym celu przeprowadzili badanie o nazwie DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension, Dieta w Zapobieganiu i Leczeniu Nadciśnienia). Badanie to wykazało, że najlepsze efekty w obniżaniu ciśnienia u osób z nadciśnieniem 1. stopnia oraz u osób bez nadciśnienia, ale z ciśnieniem wyższym niż optymalne, daje dieta bogata w potas, wapń, magnez i błonnik. Od nazwy badania dietę tę nazwano dietą DASH.
Jak wykazały kolejne badania naukowe dieta DASH pomaga również w innych schorzeniach.
Które osoby mogą odnieść korzyści ze stosowania diety DASH:
- z nadciśnieniem lub zagrożone nadciśnieniem,
- z podwyższonym stężeniem we krwi cholesterolu lub triglicerydów,
- z cukrzycą typu 2 lub zagrożonych cukrzycą,
- z chorobą sercowo-naczyniową lub z czynnikami ryzyka tych chorób.
Tak więc skierowanie edukacji wszystkich konsumentów, a zwłaszcza z powyższymi problemami zdrowotnymi, na informowanie o diecie DASH może przynieść korzyści zarówno ogółowi konsumentów jak i konsumentom-pacjentom a także producentom żywności i sieciom handlowym. Dużą wartość edukacyjną ma edukowanie dotyczące wskazanych dla danej osoby wyborów dotyczących zakupu prozdrowotnych zakupów produktów spożywczych.
O dużym potencjonalnym zasięgu odbiorców produktów składających się na dietę DASH są następujące fakty: badania naukowe wykazały, że dieta ta jest skuteczna zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn, u osób młodych i w starszym wieku. Warto też dodać, że badania wykazały, że stosowanie jej przedłuża życie oraz, że obniżenie ciśnienia następuje już po 2 tygodniach stosowania tej diety.
Odżywianie się według zasad diety DASH ma następujące podstawowe zalety: jest łatwa do praktycznego zastosowania przez każdego z nas, ponieważ nie wymaga specjalnych produktów spożywczych, ale składa się z produktów łatwo dostępnych w sklepach, posiłki przygotowane według zasad diety DASH są proste i szybkie w przygotowania a jednocześnie urozmaicone i smaczne.
W praktyce dieta ta zawiera dużo warzyw i owoców, niskotłuszczowych produktów mlecznych, preferuje się w niej pełnoziarniste produkty zbożowe, uwzględnia ryby i drób oraz orzechy, natomiast ogranicza sól, czerwone mięso, słodycze i napoje zawierające cukier.
DIETA DASH JEST SZANSĄ NA POPRAWĘ NASZEGO ZDROWIA. WARTO Z NIEJ SKORZYSTAĆ – JUŻ DZIŚ.
Konsument wyedukowany to konsument świadomy swoich wyborów produktów spożywczych i to konsument z większą szansą na zdrowie.
Dla osób, które marzą o diecie smacznej, łatwej i szybkiej w przygotowaniu, opartej na łatwo dostępnych produktach, uwzględniającej nieskomplikowane przepisy kulinarne i szukających takich przepisów i inspiracji, jakich produktów szukać w sklepie przy komponowaniu swoich posiłków, napisałam książkę „Dieta DASH w teorii i zastosowaniu”, która została wydana w 2018 roku przez wydawnictwo Medyk.
V Kongres Bezpieczeństwa Żywności
Szczegóły dotyczące diety DASH zostaną omówione podczas V Kongresu Bezpieczeństwa Żywności 6 listopada, w Warszawie przez Aleksandrę Cichocką, eksperta Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej IŻŻ.
Zapisy oraz pełen harmonogram dostępne na stronie: http://foodcongress.org/
Przeczytaj także
Rynek napojów jest bardzo nasycony, potrzebuje powiewu świeżości. Standardowe produkty, które znamy wszyscy od lat zalegają na półkach. Krążymy wokół tych samych składów i smaków. Potrzebujemy odrobiny nowego szaleństwa. Czegoś nowego i niestandardowego...
W okresie znacznego wzrostu liczby ludności oraz różnorodności pakowanych produktów obserwowane jest istotne zwiększenie wykorzystania materiałów opakowaniowych z tworzyw sztucznych. Całkowite zużycie tworzyw sztucznych w Europie w 2016 r. wyniosło blisko 50 mln ton, z czego tworzywa zastosowane...
Problem oszustw to nie jest już tylko teoria lub formalne wymogi prawne i standardy jakości, to coraz częściej codzienne wyzwanie producentów żywności, ich ryzyko i straty finansowe oraz wizerunkowe. Co prawda oszustwo żywnościowe jako działalność przestępcza, znana jest od wieków, a pierwsza książka opisująca to zagadnienie została opublikowana w 1820...