Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wykorzystanie surowców pochodzących z recyklingu w produkcji opakowań stosowanych w przemyśle spożywczym

Kategoria: Biznes , Opakowania

W okresie znacznego wzrostu liczby ludności oraz różnorodności pakowanych produktów obserwowane jest istotne zwiększenie wykorzystania materiałów opakowaniowych z tworzyw sztucznych. Całkowite zużycie tworzyw sztucznych w Europie w 2016 r. wyniosło blisko 50 mln ton, z czego tworzywa zastosowane w segmencie opakowań stanowiły najwięcej, niespełna 40%.

Tworzywa sztuczne

Opakowania z tworzyw sztucznych różnią sią swoimi właściwościami, zastosowaniem i tym samym długością okresu użytkowania. W związku z tym ich cykl życia jest także różny. Po zakończeniu fazy użytkowania opakowania z tworzyw stają się odpadem, który może trafić na składowiska lub zostać wykorzystany ponownie.

Przez wiele dekad dużą popularnością cieszyło się podejście nazywane „gospodarką liniową”, bazujące na powiększającym się zużyciu surowców oraz wzroście wolumenu odpadów. Aktualnie coraz częściej słyszy się o idei „gospodarki cyrkularnej”, której celem jest zamknięcie cyklu życia produktu, do czego w dużej mierze przyczynia się recykling. Zużyte opakowania stanowią materiał wejściowy do produkcji nowych wyrobów. Wymaga to całkiem innego podejścia już na etapie projektowania opakowań. Ich struktura powinna zapewniać efektywne odzyskiwanie składowych materiałów z powstałych odpadów, a jeśli nie jest to uzasadnione ekonomicznie, odzyskiwanie energii.

Polimery

Aktualnie większość opakowań to połączenie różnych materiałów, a w przypadku opakowań z tworzyw sztucznych to połączenie różnych polimerów. Struktury wielowarstwowe pozwalają uzyskać specyficzne właściwości danego opakowania. Różnorodność materiałowa stanowi jednak barierę w recyklingu, powoduje obciążenie składowisk odpadów i uwidacznia konieczność wdrażania przemysłowych metod wykorzystania rosnącej masy odpadów opakowaniowych. Tworzywa sztuczne pochodzące z recyklingu materiałów opakowaniowych najczęściej stosowane są do wytwarzania wyrobów o niższych wymaganiach. Wynika to z istotnie gorszych właściwości odzyskiwanych surowców oraz/lub dużego ich zanieczyszczenia.

Opakowania z recyklingu

Czy w związku z tym wykorzystanie materiałów pochodzących z recyklingu jest możliwe do wytwarzania opakowań stosowanych w przemyśle spożywczym? Czy jest możliwe produkowanie z takich materiałów opakowań mających bezpośredni kontakt z żywnością?

Spółka Marcato (Grupa KGL) postanowiła wyjść naprzeciw tym problemom wytwarzając folie i opakowania z warstwami stanowiącymi barierę funkcjonalną, czy też wdrażając technologię przygotowania surowca pochodzącego z recyklingu. Proces umożliwia oczyszczenie surowca pochodzącego z recyklingu podczas dekontaminacji, dzięki czemu może on być użyty w 100% i dopuszczony do kontaktu z żywnością. Technologia pozwala na rezygnację z pierwotnego tworzywa, co przekłada się na redukcję kosztów oraz pozytywny wpływ na środowisko. W procesie możliwe jest również poprawienie właściwości mechanicznych surowca pochodzącego z recyklingu, które uległy osłabieniu w wyniku przetwórstwa w trakcie degradacji pod wpływem temperatury bądź wilgoci.

V Kongres Bezpieczeństwa Żywności

Temat opakowań z tworzyw sztucznych zostanie omówiony podczas V Kongresu Bezpieczeństwa Żywności 6 listopada, w Warszawie przez dr Anitę Frydrych z dirmy Mercato.

Zapisy oraz pełen harmonogram dostępne na stronie: http://foodcongress.org/ 

Wybierz temat: Kongresy i Targi Opakowania

Autor: Mercato

Mercato

Anita Frydrych - Doktor nauk chemicznych w zakresie chemii i technologii materiałów polimerowych. Absolwentka Wydziału Chemicznego Politechniki Warszawskiej. W 2016 roku rozpoczęła pracę w Marcato Sp. z o.o., gdzie odpowiada za wdrażanie innowacyjnych rozwiązań produktowych. Ponadto jako Doradca Techniczny wspiera dział handlowy Korporacji KGL S.A. W latach 2010-2016 pracowała w Katedrze Chemii i Technologii Polimerów nad realizacją projektów naukowo-badawczych związanych z syntezą polimerów biodegradowalnych. W dorobku posiada wiele publikacji, patentów i zgłoszeń patentowych dotyczących tej tematyki. Uczestniczyła w licznych konferencjach naukowych krajowych i zagranicznych z tematyki syntezy polimerów i przetwórstwa tworzyw sztucznych.

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.