Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W okresie znacznego wzrostu liczby ludności oraz różnorodności pakowanych produktów obserwowane jest istotne zwiększenie wykorzystania materiałów opakowaniowych z tworzyw sztucznych. Całkowite zużycie tworzyw sztucznych w Europie w 2016 r. wyniosło blisko 50 mln ton, z czego tworzywa zastosowane w segmencie opakowań stanowiły najwięcej, niespełna 40%.
Tworzywa sztuczne
Opakowania z tworzyw sztucznych różnią sią swoimi właściwościami, zastosowaniem i tym samym długością okresu użytkowania. W związku z tym ich cykl życia jest także różny. Po zakończeniu fazy użytkowania opakowania z tworzyw stają się odpadem, który może trafić na składowiska lub zostać wykorzystany ponownie.
Przez wiele dekad dużą popularnością cieszyło się podejście nazywane „gospodarką liniową”, bazujące na powiększającym się zużyciu surowców oraz wzroście wolumenu odpadów. Aktualnie coraz częściej słyszy się o idei „gospodarki cyrkularnej”, której celem jest zamknięcie cyklu życia produktu, do czego w dużej mierze przyczynia się recykling. Zużyte opakowania stanowią materiał wejściowy do produkcji nowych wyrobów. Wymaga to całkiem innego podejścia już na etapie projektowania opakowań. Ich struktura powinna zapewniać efektywne odzyskiwanie składowych materiałów z powstałych odpadów, a jeśli nie jest to uzasadnione ekonomicznie, odzyskiwanie energii.
Polimery
Aktualnie większość opakowań to połączenie różnych materiałów, a w przypadku opakowań z tworzyw sztucznych to połączenie różnych polimerów. Struktury wielowarstwowe pozwalają uzyskać specyficzne właściwości danego opakowania. Różnorodność materiałowa stanowi jednak barierę w recyklingu, powoduje obciążenie składowisk odpadów i uwidacznia konieczność wdrażania przemysłowych metod wykorzystania rosnącej masy odpadów opakowaniowych. Tworzywa sztuczne pochodzące z recyklingu materiałów opakowaniowych najczęściej stosowane są do wytwarzania wyrobów o niższych wymaganiach. Wynika to z istotnie gorszych właściwości odzyskiwanych surowców oraz/lub dużego ich zanieczyszczenia.
Opakowania z recyklingu
Czy w związku z tym wykorzystanie materiałów pochodzących z recyklingu jest możliwe do wytwarzania opakowań stosowanych w przemyśle spożywczym? Czy jest możliwe produkowanie z takich materiałów opakowań mających bezpośredni kontakt z żywnością?
Spółka Marcato (Grupa KGL) postanowiła wyjść naprzeciw tym problemom wytwarzając folie i opakowania z warstwami stanowiącymi barierę funkcjonalną, czy też wdrażając technologię przygotowania surowca pochodzącego z recyklingu. Proces umożliwia oczyszczenie surowca pochodzącego z recyklingu podczas dekontaminacji, dzięki czemu może on być użyty w 100% i dopuszczony do kontaktu z żywnością. Technologia pozwala na rezygnację z pierwotnego tworzywa, co przekłada się na redukcję kosztów oraz pozytywny wpływ na środowisko. W procesie możliwe jest również poprawienie właściwości mechanicznych surowca pochodzącego z recyklingu, które uległy osłabieniu w wyniku przetwórstwa w trakcie degradacji pod wpływem temperatury bądź wilgoci.
V Kongres Bezpieczeństwa Żywności
Temat opakowań z tworzyw sztucznych zostanie omówiony podczas V Kongresu Bezpieczeństwa Żywności 6 listopada, w Warszawie przez dr Anitę Frydrych z dirmy Mercato.
Zapisy oraz pełen harmonogram dostępne na stronie: http://foodcongress.org/
Przeczytaj także
Podczas gdy farby drukarskie mają niewielki wpływ na całkowitą wagę opakowania, to ich znaczenie w zakresie wartości rozpoznawczej opakowania lub informacyjnej nie może być przeceniane...
Obowiązek identyfikowalności (z ang. traceability) w łańcuchu dostaw nie jest nowością, szczególnie dla takich branż jak: żywność, kosmetyki czy farmaceutyki. Jednak firmy sektora FMCG nie zawsze radzą sobie ze spełnieniem tego wymogu. Często, w sytuacji, gdy należy wycofać określoną partię produktów z rynku, ponieważ okazała się partią o stwierdzonej negatywnej jakości zdrowotnej...
Problem oszustw to nie jest już tylko teoria lub formalne wymogi prawne i standardy jakości, to coraz częściej codzienne wyzwanie producentów żywności, ich ryzyko i straty finansowe oraz wizerunkowe. Co prawda oszustwo żywnościowe jako działalność przestępcza, znana jest od wieków, a pierwsza książka opisująca to zagadnienie została opublikowana w 1820...