Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Kawa jest zdrowa i może zapobiegać chorobom – zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia

Kategoria: Składniki Żywności

Profilaktyka wielu schorzeń

W ubiegłą środę 19.09.2018 w siedzibie Instytutu Żywności i Żywienia odbyła się konferencja prasowa poświęcona nowym danym naukowym wskazującym na niezwykle dobroczynny wpływ kawy na zdrowie człowieka. Wbrew do niedawna panującemu przekonaniu o jej negatywnym działaniu, kawa okazuje się być niedocenianym napojem o wielu prozdrowotnych właściwościach. Eksperci IŻŻ podkreślili, że spektrum potencjalnych korzyści płynących z regularnego spożywania kawy obejmuje nie tylko powszechnie znane efekty, takie wspomaganie wydolności fizycznej i psychicznej, ale również zaskakująco skuteczne działanie profilaktyczne w odniesieniu do wielu schorzeń, m.in. nowotworów, chorób układu krążenia, cukrzycy czy chorób neurodegeneracyjnych.

Kawa w Piramidzie Zdrowego Żywienia

Już w 2016 roku IŻŻ postanowił uwzględnić kawę w zaktualizowanej wersji Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Choć, jak przyznaje dyrektor Instytutu, prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz, była to wówczas decyzja dość „wizjonerska”, coraz liczniejszy materiał dowodowy w postaci badań naukowych wskazuje, że eksperci IŻŻ mieli rację. Kawa bowiem nie tylko wspomaga czujność, refleks i możliwości poznawcze – wykazuje ona również działanie prewencyjne względem chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca i nowotwory. Co więcej, może ona chronić przed schorzeniami,  o których wywoływanie w powszechnej świadomości zwykło się kawę oskarżać!

Nowotwory, cukrzyca i choroba Alzheimera

Najnowsze publikacje naukowe wskazują, że kawa może być wyjątkowo korzystna w przypadku nowotworów jelita grubego. „Chorzy leczeni chemioterapią i spożywający co najmniej 4 filiżanki kawy dziennie mają mniejsze ryzyko zgonu o 52%”, podkreśla prof. Jarosz. Napój ten poprawia również wrażliwość komórek na insulinę, a co za tym idzie – wspomaga metabolizm glukozy. Zawarte w kawie substancje, takie jak kwas chlorogenowy, wit. B3, lignany, magnez i potas sprawiają, że zmniejsza ona ryzyko cukrzycy typu II. Natomiast dzięki „stymulacji kurczliwości pęcherzyka żółciowego i zmniejszaniu krystalizacji cholesterolu, kawa ogranicza ryzyko tworzenia się kamieni żółciowych”, dodaje dr n. med. Agnieszka Jarosz, Kierownik Centrum Promocji Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej IŻŻ. Wiele wskazuje również na to, że ogromny potencjał antyoksydacyjny kawy związany z zawartością polifenoli, a także neuroprotekcyjne właściwości kofeiny, mogą zmniejszać ryzyko rozwoju choroby Alzheimera – przy regularnym spożywaniu aż o 65%.

3-5 filiżanek dziennie

Na efekt fizjologiczny kawy wpływać może wiele różnorakich czynników, takich jak rodzaj (espresso, americano, cappuccino), typ ziaren (arabica, robusta), sposób przygotowania (parzenie, gotowanie), dodatek mleka czy wielkość porcji. Nie istnieje więc jedna idealna kawa, jednak mimo to warto włączyć swoją ulubioną, niesłodzoną jej wersję do codziennej diety. Aby móc cieszyć się dobroczynnymi właściwościami kawy, a jednocześnie zachować umiar i ustrzec się przed możliwym niepożądanym wpływem substancji takich jak diterpeny czy akryloamid, 3-5 filiżanek espresso dziennie będzie optymalnym wyborem. W celu promowania spożycia kawy i rozpowszechniania wiedzy o jej prozdrowotnym działaniu, Instytut Żywności i Żywienia objął patronatem program informacyjno-edukacyjny fundacji „Żywność, Aktywność Fizyczna i Zdrowie”, w ramach którego uruchomiono specjalny portal „Kawa i zdrowie”.

Więcej informacji na temat kawy i płynących z jej spożywania korzyści znajdą Państwo na stronie internetowej Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej oraz na kawaizdrowie.pl.

Źródło: Opracowane na podstawie materiałów prasowych Instytutu Żywności i Żywienia

Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.