Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Profilaktyka wielu schorzeń
W ubiegłą środę 19.09.2018 w siedzibie Instytutu Żywności i Żywienia odbyła się konferencja prasowa poświęcona nowym danym naukowym wskazującym na niezwykle dobroczynny wpływ kawy na zdrowie człowieka. Wbrew do niedawna panującemu przekonaniu o jej negatywnym działaniu, kawa okazuje się być niedocenianym napojem o wielu prozdrowotnych właściwościach. Eksperci IŻŻ podkreślili, że spektrum potencjalnych korzyści płynących z regularnego spożywania kawy obejmuje nie tylko powszechnie znane efekty, takie wspomaganie wydolności fizycznej i psychicznej, ale również zaskakująco skuteczne działanie profilaktyczne w odniesieniu do wielu schorzeń, m.in. nowotworów, chorób układu krążenia, cukrzycy czy chorób neurodegeneracyjnych.
Kawa w Piramidzie Zdrowego Żywienia
Już w 2016 roku IŻŻ postanowił uwzględnić kawę w zaktualizowanej wersji Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Choć, jak przyznaje dyrektor Instytutu, prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz, była to wówczas decyzja dość „wizjonerska”, coraz liczniejszy materiał dowodowy w postaci badań naukowych wskazuje, że eksperci IŻŻ mieli rację. Kawa bowiem nie tylko wspomaga czujność, refleks i możliwości poznawcze – wykazuje ona również działanie prewencyjne względem chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca i nowotwory. Co więcej, może ona chronić przed schorzeniami, o których wywoływanie w powszechnej świadomości zwykło się kawę oskarżać!
Nowotwory, cukrzyca i choroba Alzheimera
Najnowsze publikacje naukowe wskazują, że kawa może być wyjątkowo korzystna w przypadku nowotworów jelita grubego. „Chorzy leczeni chemioterapią i spożywający co najmniej 4 filiżanki kawy dziennie mają mniejsze ryzyko zgonu o 52%”, podkreśla prof. Jarosz. Napój ten poprawia również wrażliwość komórek na insulinę, a co za tym idzie – wspomaga metabolizm glukozy. Zawarte w kawie substancje, takie jak kwas chlorogenowy, wit. B3, lignany, magnez i potas sprawiają, że zmniejsza ona ryzyko cukrzycy typu II. Natomiast dzięki „stymulacji kurczliwości pęcherzyka żółciowego i zmniejszaniu krystalizacji cholesterolu, kawa ogranicza ryzyko tworzenia się kamieni żółciowych”, dodaje dr n. med. Agnieszka Jarosz, Kierownik Centrum Promocji Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej IŻŻ. Wiele wskazuje również na to, że ogromny potencjał antyoksydacyjny kawy związany z zawartością polifenoli, a także neuroprotekcyjne właściwości kofeiny, mogą zmniejszać ryzyko rozwoju choroby Alzheimera – przy regularnym spożywaniu aż o 65%.
3-5 filiżanek dziennie
Na efekt fizjologiczny kawy wpływać może wiele różnorakich czynników, takich jak rodzaj (espresso, americano, cappuccino), typ ziaren (arabica, robusta), sposób przygotowania (parzenie, gotowanie), dodatek mleka czy wielkość porcji. Nie istnieje więc jedna idealna kawa, jednak mimo to warto włączyć swoją ulubioną, niesłodzoną jej wersję do codziennej diety. Aby móc cieszyć się dobroczynnymi właściwościami kawy, a jednocześnie zachować umiar i ustrzec się przed możliwym niepożądanym wpływem substancji takich jak diterpeny czy akryloamid, 3-5 filiżanek espresso dziennie będzie optymalnym wyborem. W celu promowania spożycia kawy i rozpowszechniania wiedzy o jej prozdrowotnym działaniu, Instytut Żywności i Żywienia objął patronatem program informacyjno-edukacyjny fundacji „Żywność, Aktywność Fizyczna i Zdrowie”, w ramach którego uruchomiono specjalny portal „Kawa i zdrowie”.
Więcej informacji na temat kawy i płynących z jej spożywania korzyści znajdą Państwo na stronie internetowej Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej oraz na kawaizdrowie.pl.
Źródło: Opracowane na podstawie materiałów prasowych Instytutu Żywności i Żywienia
Przeczytaj także
Cukrzyca to pierwsza niezakaźna choroba uznana przez ONZ za epidemię XXI wieku. Światowy Dzień Walki z Cukrzycą jest obchodzony 27 czerwca dla upamiętnienia odkrycia insuliny – leku, dzięki któremu cukrzyca z choroby nieuleczalnej stała się chorobą przewlekłą.
25.04.2018 w siedzibie Instytutu Żywności i Żywienia odbyła się konferencja prasowa poświęcona pionierskiemu projektowi wirtualnej bazy zawartości kwasów tłuszczowych trans w żywności. Dzięki nowemu przedsięwzięciu IŻŻ Polacy zyskają łatwy dostęp do informacji o produktach, które mogą być potencjalnym źródłem tych szkodliwych substancji w diecie.
Wszyscy jemy za dużo soli, której nadmiar podnosi ciśnienie krwi oraz zwiększa ryzyko udaru mózgu, zawału i chorób serca – przypominają koalicjanci World Action on Salt and Health (WASH) w ramach obchodzonego w dniach 12-18 marca 2018 Światowego...