Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Izomery trans w żywności – większa świadomość konsumentów dzięki e-Bazie IŻŻ

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Składniki Żywności

Narządzie dla konsumentów i producentów

W ubiegłą środę 25.04.2018 w siedzibie Instytutu Żywności i Żywienia odbyła się konferencja prasowa poświęcona pionierskiemu projektowi wirtualnej bazy zawartości kwasów tłuszczowych trans w żywności. Dzięki nowemu przedsięwzięciu IŻŻ Polacy zyskają łatwy dostęp do informacji o produktach, które mogą być potencjalnym źródłem tych szkodliwych substancji w diecie. Konsumentom pozwoli to na dokonywanie bardziej świadomych wyborów żywieniowych, dietetykom i naukowcom ułatwi opracowywanie jadłospisów i prowadzenie badań, a producentom umożliwi przegląd kategorii produktów, w których niezdrowe składniki wciąż występują w wysokich ilościach.

Stan zapalny, miażdżyca i nowotwory

Izomery trans różnią się od pozostałych kwasów tłuszczowych budową chemiczną, która sprawia, że mają one niekorzystne działanie dla człowieka. Naukowcy są zgodni, że substancje te przyczyniają się do powstawania w organizmie chronicznego stanu zapalnego, a co za tym idzie zwiększają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, miażdżycy, nowotworów, cukrzycy typu II i reakcji alergicznych. Mogą również mieć związek z zaburzeniami płodności i laktacji oraz depresją. Głównymi źródłami izomerów trans są przemysłowe tłuszcze, obecne przede wszystkim w produktach przetworzonych, daniach typu „fast food” czy wyrobach ciastkarskich, choć trzeba zaznaczyć, że występują one również naturalnie w produktach mlecznych i mięsie przeżuwaczy.

Im mniej, tym lepiej

Ze względu na ich szkodliwy wpływ na organizm, Instytut Żywności i Żywienia zaleca ograniczenie spożycia izomerów trans do poziomu tak niskiego, jak to tylko możliwe. W żadnym wypadku nie powinno ono przekraczać ustalonej przez WHO górnej granicy 1% energii z diety. Dlatego, jak zaznacza dyrektor IŻŻ prof. dr hab. Mirosław Jarosz, „niezmiernie ważna jest informacja jaka jest ich zawartość w poszczególnych produktach.” Dzięki upublicznionej właśnie e-Bazie izomerów trans, dane te są dostępne dla każdego konsumenta. Utworzona w ramach zadania 3.1.7 Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020 „Baza danych dotyczących izomerów trans w środkach spożywczych” stanowi intuicyjne narzędzie, służące ułatwieniu dokonywania świadomych wyborów żywieniowych.

Ile izomerów trans w kebabie?

„Aktualnie znajdują się w niej dane z 7 kategorii środków spożywczych, każda kategoria zawiera od kilku do kilkunastu podkategorii i/lub grup produktów. Na dziś dysponujemy danymi z analiz 568 produktów (…), a docelowo planowane jest utworzenie około 20 kategorii”, mówi dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. nadzw. IŻŻ. Baza wyposażona jest w łatwą w obsłudze wyszukiwarkę, dzięki której możemy zapoznać się zarówno z zawartością izomerów trans w całej grupie produktów (np. kebabach), jak i w poszczególnych produktach (np. w kebabie drobiowym). „Korzystanie z bazy pozwala na sprawdzenie średniej (a także minimalnej i maksymalnej) zawartości izomerów trans w 100 g produktu, w porcji i w całym produkcie”, dodaje Tomasz Szymański z IŻŻ.

 


 

Źródło: https://www.izomery.izz.waw.pl/

 

e-Baza pierwsza na świecie

Choć aktualnie obowiązujące w Polsce prawo nie pozwala producentom na informowanie o zawartości izomerów trans, wielu przedsiębiorców z sektora spożywczego podejmuje dobrowolne działania zmierzające do obniżenia poziomu tych substancji w żywności. Nowe narzędzie IŻŻ z pewnością przyczyni się do dalszych postępów w tym zakresie, ponieważ „obniżenie spożycia izomerów trans kwasów tłuszczowych w diecie można osiągnąć poprzez redukcję ich zawartości w produktach spożywczych”, podkreśla dr inż. Katarzyna Stoś, prof. nadzw. IŻŻ. Opracowana przez Instytut e-Baza jest pierwszym na świecie tak kompleksowym rozwiązaniem w zakresie danych o zawartości izomerów trans w żywności.

 

Źródło: Opracowane na podstawie materiałów prasowych Instytutu Żywności i Żywienia

 

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.