Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Talerz zdrowia zastępuje piramidę zdrowego żywienia - nowe zalecenia żywieniowe NCEŻ

Kategoria: Biznes

17 października podczas V Kongresu Żywieniowego dr hab. n. o zdr. Grzegorz Juszczyk, dyrektor Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH przedstawił najnowsze zalecenia zdrowego żywienia – „Talerz Zdrowia”. Nowy model zaleceń żywieniowych jest alternatywą Piramidy Zdrowego Żywienia. Jego zaletą jest widoczna rekomendacja spożycia różnorodnych produktów codziennie, które to podejście powinno stanowić podstawę zdrowego stylu życia. Portal FoodFakty był partnerem medialnym V Kongresu Żywieniowego.

Jakie zalecenia żywieniowe rekomenduje NIZP-PZH?

Najnowsze zalecenia zdrowego żywienia są podzielone na 3 czytelne sekcje, które mówią, czego należy jeść mniej, czego jeść więcej oraz co warto zamienić. To jednak nie znaczy, że na przykład możemy jeść nieskończoną ilość orzechów, ryb, produktów zbożowych i będziemy zdrowi. Są to ogólne zalecenia, które wskazują, czego jako Polacy jemy zwykle zbyt mało. Podstawą zdrowego stylu życia musi być także regularna aktywność fizyczna oraz utrzymywanie masy ciała w normie.

Talerz podzielony został na trzy części. Największą, stanowiącą połowę talerza rekomendowane jest by w diecie Polaków zajmowały warzywa i owoce, ze znaczną przewagą warzyw. Instytut zwraca uwagę, że należy wybierać warzywa i owoce kolorowe. To nie bez znaczenia – kolory wynikają z różnorodnych składników, które powinniśmy dostarczyć do organizmu dla zdrowia.

Ćwiartkę talerza stanowią produkty zbożowe, które stanowiły drugie piętro w piramidzie. Tutaj podobnie – zajmują one dużą część (ćwiartkę) talerza. Do produktów zbożowych zaliczymy kasze, ryż, chleb, a zaleca się by przede wszystkim spożywać produkty pełnoziarniste.

A ostatnią ćwierć powinny stanowić źródła białka i tłuszczów, z małym udziałem w tej części talerza mięsa, będącego charakterystycznym dla diety zachodniej (w tym również polskiej). Wg talerza mięso to przede wszystkim ryby oraz chude mięsa. Do tego tę część uzupełniają inne zdrowe produkty – orzechy, nasiona roślin strączkowych, jaja.

Czego należy jeść więcej?

Te produkty należy wybierać częściej niż do tej pory, a są to: produkty zbożowe pełnoziarniste, różnokolorowe warzywa i owoce (z przewagą warzyw), nasiona roślin strączkowych, ryby (szczególnie tłuste ryby morskie), produkty mleczne niskotłuszczowe (szczególnie fermentowane) oraz orzechy i nasiona.

Czego należy jeść mniej?

Rekomendowane jest zmniejszenie spożycia: soli, czerwonego mięsa, mięsnych przetworów, cukru, słodzonych napojów, Fast-Food’ów.

Wskazówki dotyczące zdrowych zamienników

  • Przetworzone produkty zbożowe zastępujemy pełnoziarnistymi produktami zbożowymi
  • Mięso czerwone i przetwory zastępujemy rybami, drobiem, jajami, nasionami roślin strączkowych, orzechami
  • Napoje słodzone zastępujemy wodą
  • Produkty mleczne pełnotłuste zastępujemy niskotłuszczowymi
  • Smażenie, grillowanie zastępujemy gotowaniem na parze, duszeniem, pieczeniem

Pełną treść zaleceń można pobrać ze strony Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej:

https://ncez.pl/do-pobrania/infografiki-do-pobrania/nowe-zalecenia-zywieniowe

Źródło: NCEŻ

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Inspekcje Państwowe Kongresy i Targi Owoce i warzywa

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.