Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Konsultacje publiczne na temat tłuszczów trans zmierzają ku końcowi - kiedy nowe prawo?

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Od 17 listopada 2017 do 9 lutego 2018 trwają konsultacje publiczne na temat tłuszczów trans. Do rozmów zaproszeni zostali wszyscy obywatele i organizacje, a w szczególności: konsumenci, restauratorzy, przetwórcy, dystrybutorzy żywności, oragnizacje biznesowe (w tym stowarzyszenia, izby handlowe itp.), instytucje publiczne, organizajce pozarządowe oraz instytucje badawcze.

Cel konsultacji

Tłuszcze trans są szczególnym rodzajem nienasyconych tłuszczów, które są obecne w żywności, których spożywanie zwiększa ryzyko choroby wieńcowej bardziej niż jakikolwiek inny składnik odżywczy. Tłuszcze trans mogą być produkowane przemysłowo i mogą naturalnie występować w produktach spożywczych pochodzących od przeżuwaczy,  takich jakprodukty mleczne lub mięso bydła, owiec lub kóz.

Komisja Europejska przeprowadza obecnie ocenę skutków ewentualnej inicjatywy mającej na celu ograniczenie spożycia przemysłowych tłuszczów trans w diecie konsumentów w UE, na przykład dzięki ograniczeniu zawartości tłuszczów trans w żywności poprzez samoregulację lub na drodze prawnej, np. poprzez wprowadzenie obowiązkowego znakowania zawartości tłuszczów trans w żywności na etykietach produktów lub zakaz stosowania częściowo uwodornionych olejów, które są głównym źródłem przemysłowych tłuszczów trans, w produkcji żywności poprzez samoregulację lub poprzez prawnie wiążący środek.

Konsultacje obejmują rozmowy z zainteresowanymi stronami i właściwymi organami krajowymi, które zostały już przeprowadzone przez Komisję oraz zewnętrznego wykonawcę, który wspiera prace Komisji nad tematem tłuszczów trans. Konsultacje mają na celu umożliwienie wszystkim zainteresowanym stronom i poszczególnym obywatelom, potencjalnie zainteresowanym tłuszczami trans, dodatkowej możliwości przedstawienia ich opinii na temat kluczowych elementów oceny skutków.

Jak przesłać odpowiedź?

Kwestionariusz online można wypełnić klikając w: Ankieta UE, która dostępna jest w dowolnym z oficjalnych języków UE. W dowolnym momencie można zapisać swoje odpowiedzi i wrócić do niech później. Pytania oznaczone gwiazdką są obowiązkowe.

Odpowiedzi mogą zostać publikowane w Internecie. Ważne jest, aby zapoznać się z treścią Oświadczenia o szczególnej prywatności dołączonego do niniejszej konsultacji, w celu uzyskania informacji na temat sposobu przetwarzania danych osobowych i wkładu.

Uwaga: w celu zachowania przejrzystości organizacje, sieci, platformy lub osoby samozatrudnione zaangażowane w działania mające na celu wywarcie wpływu na proces decyzyjny w UE zostały zaproszone do podania do wiadomości publicznej informacji na swój temat poprzez rejestrację w Rejestrze służacym przejrzystości oraz podpisanie Kodeksu Postępowania.

Jeśli jesteś już zarejestrowaną organizacją, odpowiadając na ankietę online podaj swój numer rejestracyjny. Jeśli Twoja organizacja nie jest zarejestrowana, możesz zarejestrować się tutaj. Następnie możesz wrócić do tej strony i przesłać swój wkład jako zarejestrowana organizacja. Jeśli organizacja nie jest zarejestrowana, jej przedłożenie jest publikowane oddzielnie od zarejestrowanych organizacji, chyba że zostaną uznane za reprezentatywne zainteresowane strony za pośrednictwem odpowiednich postanowień Traktatu.

Otwarte konsultacje społeczne w sprawie inicjatywy ograniczenia spożycia tłuszczów trans w UE - ankieta

 

Źródło: https://ec.europa.eu/info/consultations/open-public-consultation-initiative-limit-industrial-trans-fats-intakes-eu_en

Autor: Jakub Ostaszewski

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.