Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Baza pestycydów stosowanych w UE

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Procesy i Technologie

Darmowe narzędzia dla obywateli UE

Komisja Europejska stale prowadzi działania mające na celu zapewnienie najwyższego poziomu bezpieczeństwa żywności we wszystkich krajach Wspólnoty. Istotną częścią tej strategii jest rozpowszechnianie informacji na temat procesów produkcji, kontroli jakości i wartości odżywczej dostępnych na europejskim rynku artykułów spożywczych. Dane te są na bieżąco aktualizowane, tak aby zapewnić dostęp do wiarygodnego źródła wiedzy. Dzięki darmowym wyszukiwarkom i bazom danych każdy obywatel UE może łatwo sprawdzić jakie wymagania stawiane są żywności, którą codziennie spożywa, a także jakie substancje mogą (lub nie) się w niej znajdować. Potrzebne jest jedynie urządzenie z dostępem do internetu.

Wyszukiwarka pestycydów

Jednym z najciekawszych tego typu narzędzi jest unijna baza danych środków ochrony roślin. Ze względu na złożoność współczesnego łańcucha żywnościowego i niepełną przejrzystość drogi, jaką przebywa produkt „od pola do stołu”, wiele osób obawia się czy spożywana przez nich żywność jest odpowiedniej jakości i czy nie zawiera szkodliwych substancji, takich jak pozostałości środków ochrony roślin. Niepokój ten podsycają dodatkowo emocjonalne i często mało rzetelne przekazy w mediach.

 

Produkty, substancje i ich dopuszczalne poziomy

Komisja Europejska wychodzi naprzeciw oczekiwaniom mieszkańców UE. Udostępniona na stronie Komisji baza danych zawiera informacje zarówno o dopuszczonych, jak i zakazanych w Unii pestycydach. Oprócz obszernego wykazu substancji aktywnych i związanych z nimi przepisów obowiązujących na poziomie ogólnoeuropejskim oraz krajowym, wyszukiwarka zawiera również wykaz 381 kategorii produktów, w których środki te mogą lub nie mogą być obecne. Dla każdej substancji i każdego produktu podane jest także Najwyższe Dopuszczalne Stężenie Pozostałości (ang. Maximum Residue Level, MRL). Wszystkie te dane można pobrać w formie pliku MS Excel. Komisja udostępnia także informacje dotyczące odpowiedzialnego korzystania z pestycydów, a każdy zainteresowany konsument, przedsiębiorca czy fachowiec może dowiedzieć się jakie procedury musi przejść dany środek ochrony roślin, aby zostać zaakceptowanym do stosowania w UE.

Zachęcamy do zapoznania się z tym intuicyjnym narzędziem:

http://ec.europa.eu/food/plant/pesticides/eu-pesticides-database/public/?event=homepage&language=EN

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.