Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Darmowe narzędzia dla obywateli UE
Komisja Europejska stale prowadzi działania mające na celu zapewnienie najwyższego poziomu bezpieczeństwa żywności we wszystkich krajach Wspólnoty. Istotną częścią tej strategii jest rozpowszechnianie informacji na temat procesów produkcji, kontroli jakości i wartości odżywczej dostępnych na europejskim rynku artykułów spożywczych. Dane te są na bieżąco aktualizowane, tak aby zapewnić dostęp do wiarygodnego źródła wiedzy. Dzięki darmowym wyszukiwarkom i bazom danych każdy obywatel UE może łatwo sprawdzić jakie wymagania stawiane są żywności, którą codziennie spożywa, a także jakie substancje mogą (lub nie) się w niej znajdować. Potrzebne jest jedynie urządzenie z dostępem do internetu.
Wyszukiwarka pestycydów
Jednym z najciekawszych tego typu narzędzi jest unijna baza danych środków ochrony roślin. Ze względu na złożoność współczesnego łańcucha żywnościowego i niepełną przejrzystość drogi, jaką przebywa produkt „od pola do stołu”, wiele osób obawia się czy spożywana przez nich żywność jest odpowiedniej jakości i czy nie zawiera szkodliwych substancji, takich jak pozostałości środków ochrony roślin. Niepokój ten podsycają dodatkowo emocjonalne i często mało rzetelne przekazy w mediach.
Produkty, substancje i ich dopuszczalne poziomy
Komisja Europejska wychodzi naprzeciw oczekiwaniom mieszkańców UE. Udostępniona na stronie Komisji baza danych zawiera informacje zarówno o dopuszczonych, jak i zakazanych w Unii pestycydach. Oprócz obszernego wykazu substancji aktywnych i związanych z nimi przepisów obowiązujących na poziomie ogólnoeuropejskim oraz krajowym, wyszukiwarka zawiera również wykaz 381 kategorii produktów, w których środki te mogą lub nie mogą być obecne. Dla każdej substancji i każdego produktu podane jest także Najwyższe Dopuszczalne Stężenie Pozostałości (ang. Maximum Residue Level, MRL). Wszystkie te dane można pobrać w formie pliku MS Excel. Komisja udostępnia także informacje dotyczące odpowiedzialnego korzystania z pestycydów, a każdy zainteresowany konsument, przedsiębiorca czy fachowiec może dowiedzieć się jakie procedury musi przejść dany środek ochrony roślin, aby zostać zaakceptowanym do stosowania w UE.
Zachęcamy do zapoznania się z tym intuicyjnym narzędziem:
http://ec.europa.eu/food/plant/pesticides/eu-pesticides-database/public/?event=homepage&language=EN
Przeczytaj także
Aby lepiej chronić najmłodszych konsumentów EFSA przygotowała szereg zaleceń dotyczących pozostałości pestycydów w żywności. Propozycje organizacji w zakresie zaleceń stanowią jedną z części kompleksowej oceny bezpieczeństwa...
Porównanie sytuacji pozostałości pestycydów na rynkach polskim, brytyjskim oraz amarykańskim opracowane na podstawie raportów PRiF, USDA oraz Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach - InHort za rok 2015/2016...
Pestycydy to szerokie pojęcie oznaczające wszystkie substancje lub preparaty służące do zwalczania niepożądanych organizmów. Pestycydy stosowane podczas uprawy roślin nazywamy środkami ochrony roślin. Zatem pojęcie pestycydy...