Pestycydy w żywności – Polska na tle rynku brytyjskiego oraz USA – porównanie sytuacji
Rynek brytyjski – raport PRiF 2016
Raport brytyjski analizujący 3 448 próbek produktów wskazał na 48 procent próbek z pozostałościami pestycydów. Dane zostały opublikowane przez Komitet Ekspertów ds. Pozostałości Pestycydów w Żywności (PRiF) w ramach sprawozdania rocznego.
PRiF przetestowało 3 450 próbek z 41 różnych rodzajów żywności, stwierdzając pozostałości w 47,86% z nich w tym w 3,22% powyżej maksymalnego zalecanego poziomu (MRL).
Stwierdzono, że jedzenie pochodzące spoza Wielkiej Brytanii częściej zawiera pozostałości pestycydów – 53,46% z 1 719 badanych próbek uzyskało wynik pozytywny. Spośród 1729 produktów spożywczych z Wielkiej Brytanii odsetek był odrobinę niższy i wynosił 42,26%.
Od 2015 r. obserwuje się wzrost występowania pozostałości pestycydów w produktach spożywczych (42,86% i 2,79% powyżej najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości), jednak nastąpiła również zmiana testowania pestycydów.
W roku 2015 PRiF w 3 614 próbek wykrył 388 pozostałości pestycydów w owocach i warzywach, 73 w produktach pochodzenia zwierzęcego, 346 produktach skrobiowych i ziarnach, 353 w żywności dla niemowląt oraz 346 w innych produktach spożywczych.
Natomiast w roku 2016 potwierdzono obecność pestycydów w 374 próbkach owoców i warzyw, 365 w produktach pochodzenia zwierzęcego, 371 w produktach skrobiowych i ziarnach, 376 w żywności dla niemowląt oraz 370 w innych produktach spożywczych. Oznacza to, że PRiF zwiększyło skuteczność o 23 procent.
Produkty takie jak chleb, płatki śniadaniowe i winogrona zawierały najwięcej pozostałości. Spośród 216 zbadanych próbek chleba, aż w 86% stwierdzono zawartość pozostałości co najmniej jednego pestycydu, a 25% zawierało więcej niż jeden. Analiza płatków śniadaniowych wykazała, że 93% próbek zawierało co najmniej jeden, a 65 procent wykazywało śladowe ilości większe niż jeden. W przypadku winogron 95% badanych było pozytywnie, a 83% miało kontakt z więcej niż jednym pestycydem.
Żadna z próbek chleba lub płatków śniadaniowych i tylko jedna próbka z winogron przekroczyła MRL (Najwyższe Dopuszczalne Stężenie Pozostałości)
Produktem najbardziej narażonym na wysoki poziom pozostałości pestycydów był kmin rzymski. Dwanaście z 24 analizowanych próbek wykazało pozostałości pestycydów. Inne godne uwagi produkty, które często przekraczały MRL to: sery bawole, kozie oraz owcze (11 %); mąka żytnia (21 %); fasola strączkowa (24 %) oraz piżmian jadalny (26 %).
11 próbek sera bawolego, koziego i owczego z pozostałością powyżej MRL dotyczyło pestycydów takich jak BAC (Benzalkoniumchloride) lub DDAC (Dicecyldimethylammoniumchloride), prawdopodobnie używanych jako środki dezynfekujące podczas produkcji.
Rynek USA – raport USDA 2015
W 2015 r. PDP (Pesticide Data Program) przeprowadziło badania dotyczące różnych produktów spożywczych, w tym świeżych i przetworzonych owoców i warzyw oraz masła orzechowego.
Ze wszystkich próbek zebranych i przeanalizowanych w 2015 r. 96,9% (9 872 z 10 187) stanowiły owoce i warzywa, w tym świeże (jabłka, czereśnie, ogórki, grejpfruty, winogrona, zielona fasolka, sałata, nektarynki, pomarańcze, brzoskwinie, gruszki, ziemniaki, szpinak, truskawki, kukurydza, pomidory i arbuz) oraz przetworzone (mrożone czereśnie, mrożona słodka kukurydza i masło orzechowe ) produkty. Zebrano i przeanalizowało również 315 próbek masła orzechowego. Próbki pobrano z punktów pobierania próbek PDP takich jak sieci handlowe, centra dystrybucyjne oraz rynki transakcyjne. Próbki krajowe stanowiły 76,1%, 23,0% stanowiły próbki produktów importowanych, natomiast 0,9% próbek było nieznanego pochodzenia.
W ponad 99 % badanych próbkach poziom pozostałości pestycydów był znacznie niższy niż poziom tolerancji ustalony przez EPA (Environmental Protection Agency), a w 15% z nich w ogóle nie wykryto pozostałości pestycydów. Dane przekazane przez PDP potwierdzają, że pozostałości wykryte w próbkach produktów rolnych są na poziomach, które nie stanowią zagrożenia dla zdrowia konsumentów i są bezpieczne.
Pozostałości pestycydów przekraczające ustaloną normę wykryto w 0,53 % (54 próbki) z wszystkich badanych próbek (10 187 próbek). Spośród tych 54 próbek, 18 zostało importowanych (33%), a 36 - krajowych (67%). Pozostałości pestycydów bez ustalonej tolerancji stwierdzono w 3,9 % próbek (394). Spośród nich, 259 próbek stanowiły produkty krajowe (65,7%), importowano 129 (32,8%), a 6 było nieznanego pochodzenia (1,5%).
Sytuacja w Polsce – raport Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach - InHort 2016
W roku 2016 badania kontrolne przeprowadzone w Zakładzie Badania Bezpieczeństwa Żywności objęły 416 (380 ś.o.r. + 36 metabolitów) substancji biologicznie czynnych środków ochrony roślin, ich izomerów i metabolitów, pozostałości 10 fungicydów ditiokarbaminianowych.
Przebadano 39 rodzajów upraw lub ich grup – 9 sadowniczych, 20 warzywnych oraz 10 rolniczych. Próbki do badań zgodnie z wcześniej ustalonym harmonogramem pobierali pracownicy Wojewódzkich Inspektoratów Ochrony Roślin i Nasiennictwa, a następnie dostarczali je do laboratorium.
Ogółem pobrano do badań monitorowych 1089 prób płodów rolnych, w tym: 289 prób owoców, 352 próbki warzyw oraz 448 prób z upraw rolniczych. W 464 próbach, czyli w 42,6% ogółu analizowanych nie stwierdzono obecności pozostałości środków ochrony roślin. W 601 próbach, czyli w 55,2% wykryto pozostałości pozostające poniżej najwyższych dopuszczalnych pozostałości (NDP), wśród nich – 130 prób zawierało nieprawidłowe środki (11,9%) ze względu na aktualnie zarejestrowane przez MRiRW dla danych upraw, a w 2,2% ogólnej liczby prób, czyli w 24 próbach, stwierdzono przekroczenia NDP ustalone zgodnie z Regulacją Komisji Europejskiej i Rady nr 396/2005. Stwierdzono, że w 19 tych prób zawierało nieprawidłowe środki.
Analizując poszczególne grupy upraw stwierdzono, że:
- na 289 prób owoców: 51 (17,6%) prób nie zawierało pozostałości, a 233 (80,6%) próby zawierało pozostałości poniżej NDP UE, wśród nich – 39 prób zawierało nieprawidłowe środki (12,8%) ze względu na aktualnie zarejestrowane przez MRiRW dla danych upraw. W 5 próbach (1,7%) wykryto przekroczenie NDP UE;
- na 352 prób warzyw: 96 (27,3%) prób nie zawierało pozostałości, a 241 (68,5%) próby zawierało pozostałości poniżej NDP UE, wśród nich – 77 prób zawierało nieprawidłowe środki (21,9%) ze względu na aktualnie zarejestrowane przez MRiRW dla danych upraw. W 15 próbach (4,3%) wykryto przekroczenie NDP UE ;
- na 448 prób upraw rolniczych: 317 (70,8%) prób nie zawierało pozostałości, a 127 (28,3%) próby zawierało pozostałości poniżej NDP UE, wśród nich – 14 prób zawierało nieprawidłowe środki (3,1%) ze względu na aktualnie zarejestrowane przez MRiRW dla danych upraw. W 4 próbach (0,9%) wykryto przekroczenie NDP UE.
Pozostałości środków ochrony roślin we wszystkich próbach stwierdzono w uprawach brokuła, rukoli, kapusty głowiastej, kapusty brukselskiej i rzodkiewki. Pozostałości powyżej 90% wykryto w uprawie jabłek, pora, kalafiora i kapusty pekińskiej. Powyżej 80% pozostałości występowało w uprawach śliwy, czereśni i selera korzeniowego. Brak pozostałości stwierdzono w uprawach cebuli, papryki, buraka cukrowego i ziemniaka
Analizując częstotliwość występowania środków ochrony roślin w uprawach, stwierdzono występowanie 41 związków wykrywanych częściej niż w 10% prób poszczególnych upraw.
Stwierdzono również 130 przypadków zastosowań środków ochrony roślin niedopuszczonych do stosowania w danych uprawach, których pozostałości najczęściej były poniżej dopuszczalnego poziomu, co stanowiło 11,9% wszystkich badanych prób.
Oceniając uzyskane wyniki zgodnie z Regulacją Komisji Europejskiej i Rady nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady „w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG”, przekroczenia najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chemicznych środków ochrony roślin (NDP), powyżej dwukrotnej ich wartości, czyli kwalifikujące się do zgłoszenia w systemie RASFF, stwierdzono w 24 próbkach, co stanowi 2,2% wszystkich badanych prób.
Źródła:
- Pesticide Data Program’s (PDP) 25th Annual Summary for calendar year 2015
 - InHort: Badanie pozostałości środków ochrony roślin w ramach urzędowej kontroli ich stosowania RAPORT ZA ROK 2016
 - Expert Committee on Pesticide Residues in Food (PRiF) annual report
 
Przeczytaj także
- 
        
          
          17.11.2017
        
        EFSA o pestycydach – zalecenia dotyczące oceny ryzyka
Czytaj więcejPanel ds. środków ochrony roślin i ich pozostałości (PPR), działający w ramach EFSA, opracował zalecenia, które mają pomóc w ocenie ryzyka, związanego z obecnością pestycydów w żywności.
 - 
        
          
          15.11.2017
        
        Pestycydy w produkcji żywności – jak ugryźć ten temat?
Czytaj więcejPestycydy to szerokie pojęcie oznaczające wszystkie substancje lub preparaty służące do zwalczania niepożądanych organizmów. Pestycydy stosowane podczas uprawy roślin nazywamy środkami ochrony roślin. Zatem pojęcie pestycydy...
 
  
  
  
      


        
