Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

EFSA o pestycydach – zalecenia dotyczące oceny ryzyka

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Panel ds. środków ochrony roślin i ich pozostałości (PPR), działający w ramach EFSA, opracował zalecenia, które mają pomóc w ocenie ryzyka, związanego z obecnością pestycydów w żywności.

Nowe podejście pozwoli osobom oceniającym ryzyko lepiej wykorzystać zgromadzone dane epidemiologiczne, dotyczące aktywnych substancji chemicznych stosowanych w pestycydach. Eksperci z EFSA wydali również szereg wytycznych, które mają na celu poprawę jakości i wiarygodności badań epidemiologicznych, wykorzystywanych przy ocenie ryzyka związanego z pestycydami.

Opinia naukowa panelu ds. środków ochrony roślin i ich pozostałości stanowi uzupełnienie obszernego przeglądu literatury, dotyczącego bezpieczeństwa pestycydów, którego sporządzenie zleciła EFSA. Jak wynika ze zgromadzonych w opracowaniu wyników badań epidemiologicznych, istnieją znaczące powiązania pomiędzy ekspozycją na pestycydy, a wystąpieniem 23 różnych, negatywnych skutków dla zdrowia ludzkiego. W ramach przeglądu zidentyfikowano również szereg uchybień i ograniczeń wpływających na wiarygodność takich badań. Ich wskazanie i zaopiniowanie przez ekspertów z EFSA pozwoli poprawić jakość gromadzonych w przyszłości danych.

Panel ds. środków ochrony roślin i ich pozostałości, jako rozwiązanie mające ułatwić ocenę ryzyka, zaproponował również integrację danych epidemiologicznych z danymi pochodzącymi z toksykologii eksperymentalnej – eksperci z EFSA twierdzą, iż zaproponowana metodologia korzystnie wpłynie na jakość oceny ryzyka, a zebrane linie dowodowe będą się nawzajem uzupełniać.

Zagadnienie, dotyczące wykorzystywania wyników badań epidemiologicznych w ocenie ryzyka, związanego ze stosowaniem pestycydów zostanie szeroko omówione podczas konferencji organizowanej przez EFSA w listopadzie (konferencja)

Źródło:
EFSA: Pesticides: how can risk assessors make better use of epidemiological data

https://www.efsa.europa.eu/fr/press/news/171031    

Autor:Aleksandra Zawadzka
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.