EFSA o pestycydach – zalecenia dotyczące oceny ryzyka
Panel ds. środków ochrony roślin i ich pozostałości (PPR), działający w ramach EFSA, opracował zalecenia, które mają pomóc w ocenie ryzyka, związanego z obecnością pestycydów w żywności.
Nowe podejście pozwoli osobom oceniającym ryzyko lepiej wykorzystać zgromadzone dane epidemiologiczne, dotyczące aktywnych substancji chemicznych stosowanych w pestycydach. Eksperci z EFSA wydali również szereg wytycznych, które mają na celu poprawę jakości i wiarygodności badań epidemiologicznych, wykorzystywanych przy ocenie ryzyka związanego z pestycydami.
Opinia naukowa panelu ds. środków ochrony roślin i ich pozostałości stanowi uzupełnienie obszernego przeglądu literatury, dotyczącego bezpieczeństwa pestycydów, którego sporządzenie zleciła EFSA. Jak wynika ze zgromadzonych w opracowaniu wyników badań epidemiologicznych, istnieją znaczące powiązania pomiędzy ekspozycją na pestycydy, a wystąpieniem 23 różnych, negatywnych skutków dla zdrowia ludzkiego. W ramach przeglądu zidentyfikowano również szereg uchybień i ograniczeń wpływających na wiarygodność takich badań. Ich wskazanie i zaopiniowanie przez ekspertów z EFSA pozwoli poprawić jakość gromadzonych w przyszłości danych.
Panel ds. środków ochrony roślin i ich pozostałości, jako rozwiązanie mające ułatwić ocenę ryzyka, zaproponował również integrację danych epidemiologicznych z danymi pochodzącymi z toksykologii eksperymentalnej – eksperci z EFSA twierdzą, iż zaproponowana metodologia korzystnie wpłynie na jakość oceny ryzyka, a zebrane linie dowodowe będą się nawzajem uzupełniać.
Zagadnienie, dotyczące wykorzystywania wyników badań epidemiologicznych w ocenie ryzyka, związanego ze stosowaniem pestycydów zostanie szeroko omówione podczas konferencji organizowanej przez EFSA w listopadzie (konferencja)
Źródło:
EFSA: Pesticides: how can risk assessors make better use of epidemiological data
Przeczytaj także
-
15.11.2017
Zanieczyszczenia Żywności – Nowy program monitorowania pozostałości pestycydów
Departament Środowiska, Żywności oraz Rolnictwa przy współpracy z Komisją ds. Bezpieczeństwa (Health and Safety Executive) w Wielkiej Brytanii przygotowało program The Expert Committee on Pesticide Residues (PRiF), który...
-
15.11.2017
Pestycydy w produkcji żywności – jak ugryźć ten temat?
Pestycydy to szerokie pojęcie oznaczające wszystkie substancje lub preparaty służące do zwalczania niepożądanych organizmów. Pestycydy stosowane podczas uprawy roślin nazywamy środkami ochrony roślin. Zatem pojęcie pestycydy...