Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Panel ds. środków ochrony roślin i ich pozostałości (PPR), działający w ramach EFSA, opracował zalecenia, które mają pomóc w ocenie ryzyka, związanego z obecnością pestycydów w żywności.
Nowe podejście pozwoli osobom oceniającym ryzyko lepiej wykorzystać zgromadzone dane epidemiologiczne, dotyczące aktywnych substancji chemicznych stosowanych w pestycydach. Eksperci z EFSA wydali również szereg wytycznych, które mają na celu poprawę jakości i wiarygodności badań epidemiologicznych, wykorzystywanych przy ocenie ryzyka związanego z pestycydami.
Opinia naukowa panelu ds. środków ochrony roślin i ich pozostałości stanowi uzupełnienie obszernego przeglądu literatury, dotyczącego bezpieczeństwa pestycydów, którego sporządzenie zleciła EFSA. Jak wynika ze zgromadzonych w opracowaniu wyników badań epidemiologicznych, istnieją znaczące powiązania pomiędzy ekspozycją na pestycydy, a wystąpieniem 23 różnych, negatywnych skutków dla zdrowia ludzkiego. W ramach przeglądu zidentyfikowano również szereg uchybień i ograniczeń wpływających na wiarygodność takich badań. Ich wskazanie i zaopiniowanie przez ekspertów z EFSA pozwoli poprawić jakość gromadzonych w przyszłości danych.
Panel ds. środków ochrony roślin i ich pozostałości, jako rozwiązanie mające ułatwić ocenę ryzyka, zaproponował również integrację danych epidemiologicznych z danymi pochodzącymi z toksykologii eksperymentalnej – eksperci z EFSA twierdzą, iż zaproponowana metodologia korzystnie wpłynie na jakość oceny ryzyka, a zebrane linie dowodowe będą się nawzajem uzupełniać.
Zagadnienie, dotyczące wykorzystywania wyników badań epidemiologicznych w ocenie ryzyka, związanego ze stosowaniem pestycydów zostanie szeroko omówione podczas konferencji organizowanej przez EFSA w listopadzie (konferencja)
Źródło:
EFSA: Pesticides: how can risk assessors make better use of epidemiological data
Przeczytaj także
Departament Środowiska, Żywności oraz Rolnictwa przy współpracy z Komisją ds. Bezpieczeństwa (Health and Safety Executive) w Wielkiej Brytanii przygotowało program The Expert Committee on Pesticide Residues (PRiF), który...
Pestycydy to szerokie pojęcie oznaczające wszystkie substancje lub preparaty służące do zwalczania niepożądanych organizmów. Pestycydy stosowane podczas uprawy roślin nazywamy środkami ochrony roślin. Zatem pojęcie pestycydy...