Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

EFSA o pestycydach – zalecenia dotyczące oceny ryzyka

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Panel ds. środków ochrony roślin i ich pozostałości (PPR), działający w ramach EFSA, opracował zalecenia, które mają pomóc w ocenie ryzyka, związanego z obecnością pestycydów w żywności.

Nowe podejście pozwoli osobom oceniającym ryzyko lepiej wykorzystać zgromadzone dane epidemiologiczne, dotyczące aktywnych substancji chemicznych stosowanych w pestycydach. Eksperci z EFSA wydali również szereg wytycznych, które mają na celu poprawę jakości i wiarygodności badań epidemiologicznych, wykorzystywanych przy ocenie ryzyka związanego z pestycydami.

Opinia naukowa panelu ds. środków ochrony roślin i ich pozostałości stanowi uzupełnienie obszernego przeglądu literatury, dotyczącego bezpieczeństwa pestycydów, którego sporządzenie zleciła EFSA. Jak wynika ze zgromadzonych w opracowaniu wyników badań epidemiologicznych, istnieją znaczące powiązania pomiędzy ekspozycją na pestycydy, a wystąpieniem 23 różnych, negatywnych skutków dla zdrowia ludzkiego. W ramach przeglądu zidentyfikowano również szereg uchybień i ograniczeń wpływających na wiarygodność takich badań. Ich wskazanie i zaopiniowanie przez ekspertów z EFSA pozwoli poprawić jakość gromadzonych w przyszłości danych.

Panel ds. środków ochrony roślin i ich pozostałości, jako rozwiązanie mające ułatwić ocenę ryzyka, zaproponował również integrację danych epidemiologicznych z danymi pochodzącymi z toksykologii eksperymentalnej – eksperci z EFSA twierdzą, iż zaproponowana metodologia korzystnie wpłynie na jakość oceny ryzyka, a zebrane linie dowodowe będą się nawzajem uzupełniać.

Zagadnienie, dotyczące wykorzystywania wyników badań epidemiologicznych w ocenie ryzyka, związanego ze stosowaniem pestycydów zostanie szeroko omówione podczas konferencji organizowanej przez EFSA w listopadzie (konferencja)

Źródło:
EFSA: Pesticides: how can risk assessors make better use of epidemiological data

https://www.efsa.europa.eu/fr/press/news/171031    

Autor: Aleksandra Zawadzka

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.