Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Departament Środowiska, Żywności oraz Rolnictwa przy współpracy z Komisją ds. Bezpieczeństwa (Health and Safety Executive) w Wielkiej Brytanii przygotowało program The Expert Committee on Pesticide Residues (PRiF), który w niezależny sposób ma wspomóc rząd w sprawie monitorowania pestycydów w żywności.
Rolą powołanej Komisji jest ścisła współpraca z Dyrekcją ds. Regulacji Chemikaliów (Chemicals Regulation Directorate) oraz Agencją ds. Standardów Żywności (Food Standards Agency). Głównymi zadaniami Komisji są:
Powołana komisja ma także za zadanie sprawdzić, czy:
O programie
Wszystkie kraje Unii Europejskiej zobowiązane są do monitorowania pozostałości pestycydów w żywności oraz przeprowadzania szeregu szczegółowych badań każdego roku. Żywność poddana zharmonizowanemu programowi jest testowana przez wszystkie państwa członkowskie UE. Badania żywności oraz testowane pestycydy są uzgadniane przez państwa członkowskie.
Kraje unijne posiadają także krajowy program monitorowania pozostałości. Program Zjednoczonego Królestwa zapewnia pobieranie próbek wszystkich głównych składników krajowej diety (mleko, chleb, ziemniaki, owoce i warzywa, zboża i produkty pokrewne oraz produkty pochodzenia zwierzęcego). Program nie jest zaprojektowany, tak aby zapewnić reprezentację pozostałości w naszej diecie - jest oparty na ryzyku i skupia się bardziej na produktach, które mogą zawierać pozostałości. Niektóre produkty badane są co roku, podczas gdy inne rzadziej, na przykład raz na trzy lata.
Próbki od sprzedawców detalicznych (supermarkety, niezależne sklepy i stragany) kupowane są w całej Wielkiej Brytanii przez wyszkolonych nabywców z firm badających rynek. Próbki pobierane są również z szeregu punktów w łańcuchu dostaw, takich jak hurtownie, magazyny detaliczne, porty i punkty importu. =
Pestycydy testowane są w następujących grupach żywności:
Raporty kwartalne zawierają pełne dane na temat pestycydów, dla których przeprowadzane są testy.
Wyniki monitoringu z lat 2015 oraz 2016 dostępne są na stronie: Expert Committee on Pesticide Residues in Food (PRiF) annual report
Podsumowanie
Przeczytaj także
Pestycydy to szerokie pojęcie oznaczające wszystkie substancje lub preparaty służące do zwalczania niepożądanych organizmów. Pestycydy stosowane podczas uprawy roślin nazywamy środkami ochrony roślin. Zatem pojęcie pestycydy...
Produkcja wysokiej jakości owoców i warzyw nie jest dla polskich ogrodników zagadnieniem trudnym. Potrafimy osiągać wysokie plony i produkować duże partie jakościowo dobrego towaru. Problemem jest jednak umiejętność zdobycia...
Jak wynika z przeprowadzonych badań, których wyniki zostały opublikowane w lutym 2017 roku w Nature Plants, znaczne ograniczenie ilości stosowanych w uprawach pestycydów jest możliwe bez zmniejszenia wydajności...