Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ograniczenie stosowania pestycydów bez zmniejszenia wydajności upraw – to możliwe!

Kategoria: Procesy i Technologie

Jak wynika z przeprowadzonych badań, których wyniki zostały opublikowane w lutym 2017 roku w Nature Plants, znaczne ograniczenie ilości stosowanych w uprawach pestycydów jest możliwe bez zmniejszenia wydajności produkcji oraz jej rentowności. Wdrożenie takich standardów, z pewnością korzystnych dla środowiska, wymaga jednak od rolników, dostosowania praktyk rolniczych, takich jak np. odpowiedni dobór odmian, co nie zawsze jest łatwe. Propagowanie trendu minimalizowania zużycia pestycydów w produkcji rolnej powinno być z pewnością poparte udzieleniem rolnikom odpowiedniego wsparcia.

Wyniki badań zostały opracowane na podstawie danych pozyskanych z 946 dużych gospodarstw rolnych, prowadzących uprawy konwencjonalne, różniących się ilością zużycia pestycydów oraz sposobami realizacji praktyk rolniczych. Naukowcy z Instytutu Rolniczego INRA (Francja) badali zależność pomiędzy poziomem stosowania pestycydów, a rentownością.

Wyniki analiz wyraźnie wskazują, iż zależność pomiędzy częstotliwością zabiegów fitosanitarnych, a wydajnością i rentownością produkcji rolnej jest związana również z warunkami produkcji takimi jak rodzaj gleby, klimat, dostęp do systemów nawadniania i odpowiedni dobór, zgodnych z nimi odmian. Istotne jest zróżnicowanie produkcji rolnej, a także zachowanie odpowiednich terminów siewu. Biorąc pod uwagę wszystkie te elementy wyniki badań wskazują, iż w 94% spośród analizowanych gospodarstw możliwe jest zmniejszenie zużycia pestycydów przy utrzymaniu tej samej lub wręcz podwyższeniu wydajności produkcji. Dodatkowo w przypadku 78% gospodarstw zabieg ten pozwoli utrzymać tą samą rentowność produkcji, a nawet w sprzyjających okolicznościach może spowodować zwiększenie zysków. Ponadto naukowcy z francuskiego instytutu rolniczego INRA na podstawie uzyskanych wyników analiz sugerują, iż w skali globalnej zużycie pestycydów może spaść aż o 30%, jeśli standard ten zostanie wprowadzony wyłącznie w gospodarstwach, w których nie wpłynie on negatywnie na wydajność i rentowność produkcji. Zgodnie z tym scenariuszem zużycie środków chwastobójczych zmniejszy się w tych gospodarstwach o 37%. Redukcji ulegnie również ilość wykorzystywanych w produkcji środków grzybobójczych i chwastobójczych, odpowiednio o 47% i 60%.

Podsumowując uzyskane wyniki badań, nie można nie zauważyć, iż zarówno z punktu widzenia technicznego, jak również ekonomicznego ograniczenie stosowania pestycydów w produkcji rolnej jest możliwe. Wprowadzenie takich standardów wymaga jednak modyfikacji systemów prowadzenia upraw ze szczególnym uwzględnieniem elementów takich jak odpowiedni dobór odmian oraz ich zróżnicowanie, dostosowanie terminów siewu oraz sposobów prowadzenia zabiegów agrotechnicznych takich jak np. techniki siania czy odchwaszczania. Z pewnością dostosowanie praktyk rolniczych jest procesem długotrwałym. To wyzwanie, wymagające udzielenia rolnikom wsparcia i przekazania im, niezbędnej fachowej wiedzy, jednak, ku lepszej kondycji środowiska naturalnego może warto je podjąć.

Źródło:

Réduire l’usage des pesticides en agriculture sans perte de performances

http://presse.inra.fr/Communiques-de-presse/Reduire-l-usage-des-pesticides-en-agriculture-sans-perte-de-performances

 

Autor: FoodFakty

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.