Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Pozostałości pestycydów – nowe zalecenia EFSA dotyczące żywności dla niemowląt i małych dzieci

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Aby lepiej chronić najmłodszych konsumentów EFSA przygotowała szereg zaleceń dotyczących pozostałości pestycydów w żywności. Propozycje organizacji w zakresie zaleceń stanowią jedną z części kompleksowej oceny bezpieczeństwa pozostałości pestycydów w żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci.

Aby przeprowadzić szczegółową ocenę eksperci z EFSA zastosowali wytyczne opracowane przez Komitet Naukowy z 2017 roku w sprawie oceny substancji w żywności przeznaczonej dla niemowląt poniżej 16 tygodnia życia oraz wykorzystali dostępną literaturę w zakresie czynników wpływających na rozwój organizmu u małych dzieci i niemowląt.

Zalecenia

Zgodnie z opinią EFSA, aby zmniejszyć narażenie niemowląt na działanie pozostałości pestycydów należy zmodyfikować wyznaczone maksymalne poziomy pozostałości niektórych pestycydów, które mogą być obecne w żywności przeznaczonej dla małych dzieci i niemowląt, w świetle aktualnych danych, dotyczących ich wpływu na zdrowie. Rzetelny przegląd pozwoli zmodyfikować dawki, jeśli będzie to konieczne i, tym samym, zapewni wystarczającą ochronę dla niemowląt poniżej 16 tygodnia życia, nawet przy bardzo wysokich możliwych poziomach ekspozycji. Określone bezpieczne poziomy pozostałości pestycydów w żywności dla niemowląt w wieku poniżej 16 tygodnia życia można ustalić zgodnie z wytycznymi Komitetu Naukowego EFSA.

W przypadku niemowląt powyżej 16 tygodnia życia aktualne podejście do ustalania maksymalnych poziomów, zgodnie z opinią EFSA, jest wciąż uważane za właściwe i nie ma konieczności modyfikacji wyznaczonych wartości.

Jak twierdzi Gerrit Wolterink, przewodniczący grupy roboczej, która opracowała opinię: „Dzięki postępowi w nauce wiemy więcej o rozwoju małego dziecka. Wiedza ta oraz wytyczne EFSA pozwoliły nam wyciągnąć odpowiednie wnioski, dotyczące potrzeby zwiększenia poziomu bezpieczeństwa niektórych pestycydów w diecie niemowląt poniżej 16 tygodnia życia”. Ekspert dodaje również, iż w świetle dostępnych dowodów naukowych obecnie stosowane środki ochronne można nadal stosować u niemowląt powyżej 16 tygodnia życia.

Opinia powstała na zlecenie Komisji Europejskiej. Na jej podstawie zaktualizowano porady dostarczone w 1997/1998 roku przez Komitet Naukowy ds. Żywności, który przed powstaniem EFSA w 2002 roku dostarczał Komisji porad dotyczących bezpieczeństwa żywności.

Opinia naukowa na temat pozostałości pestycydów w żywności dla niemowląt i małych dzieci dostępna jest na stronie internetowej EFSA:

https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/5286 

Źródło:

Pesticide residues: new advice on foods for infants and young children, EFSA http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/180628  

Autor: Aleksandra Gołyska

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.