Żywność w Polsce i Europie niezmiennie bezpieczna - raport EFSA
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ogłosił, że ponad 96% próbek żywności analizowanych w 2016 roku pod kątem pozostałości pestycydów mieści się w granicach norm prawnych a w około 51% próbek nie wykryto jakichkolwiek pozostałości.
W najnowszym raporcie na temat pozostałości pestycydów w żywności w Unii Europejskiej w 2016 roku przeanalizowano 84 655 próbek pobranych we wszystkich krajach Unii. 96,2% (81 482) próbek mieściło się w granicach prawnie obowiązujących norm, a w 50,7% badanych próbek nie wykryto żadnych pozostałości. W poprzednim roku sprawozdawczym (2015) 97,2% próbek mieściło się w dopuszczalnych granicach, a 53,3% nie zawierało pozostałości. Jest to bardzo dobry wynik, który pokazuje że żywność w Unii jest bezpieczna.
W Unii Europejskiej normy dotyczące pozostałości pestycydów zostały ustalone przez Komisję Europejską po przeprowadzeniu szczegółowej oceny z udziałem EFSA i państw członkowskich. Warto wiedzieć, że normy są tak wyśrubowane, że nawet ich wielokrotne przekroczenie nie oznacza przekroczenia granicy bezpieczeństwa produktu. Natomiast jeśli dojdzie do przekroczenia dopuszczalnych poziomów pozostałości w danym produkcie, przeprowadzona zostaje ocena ryzyka i w razie potrzeby produkt jest wycofywany z rynku.
Raport EFSA zawiera również wyniki badań produktów dostępnych na polskim rynku. W ramach kontroli przebadano 2 301 próbek – w 47,9% próbek nie wykryto żadnych pozostałości, a 48,6% zawierało mieszczące się w normach śladowe ilości pozostałości środków ochrony roślin. Zbiorcze wyniki dla poszczególnych krajów i poszczególnych grup produktów EFSA udostępnia nie tylko w raporcie, ale też na specjalnej stronie internetowej: https://www.efsa.europa.eu/en/interactive_pages/Pesticides_report_2016
Interpretując przedstawione w raporcie dane warto pamiętać, że wyniki badań dla poszczególnych krajów odnoszą się do próbek żywności dostępnej w danym kraju, a nie do żywności wyprodukowanej w danym kraju. Ponadto, sposób pobierania prób i typowania produktów do badań nie jest przypadkowy. Rodzaj produktu czy miejsce pobrania próby są wybierane na podstawie wcześniejszych wyników badań – tak aby zwiększyć prawdopodobieństwo wykrycia nieprawidłowości.
Zawartość pozostałości badano również w 1 666 próbkach żywności przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci. W tej grupie 98,1% próbek znajdowało się w granicach dopuszczalnych w prawodawstwie UE a w 89,8% próbek nie wykryto pozostałości. W raporcie za 2016 r. uwzględniono również żywność z upraw ekologicznych. Z pośród 5 495 próbek tej żywności, 98,7% było w granicach dopuszczalnych prawem a w 83,1% próbek nie próbek nie wykryto pozostałości.
Pełny raport EFSA dostępny jest na stronie:
Przeczytaj także
-
25.01.2018
Czy kiedyś owoce i warzywa smakowały lepiej?
Wspominając czasy dzieciństwa często z rozrzewnieniem przypominamy sobie soczyste jabłka, słodkie marchewki czy aromatyczne pomidory by po chwili dojść do wniosku że kiedyś smakowały one lepiej niż dzisiaj. Według badań...
-
20.11.2017
Dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów a bezpieczeństwo żywności
Zdarza się, że podczas wyrywkowej kontroli żywności wykrywana jest w niej śladowa ilość środków ochrony roślin - mówimy wtedy o pozostałościach środków ochrony roślin. Dlaczego tak się dzieje?
-
15.11.2017
Pestycydy w produkcji żywności – jak ugryźć ten temat?
Pestycydy to szerokie pojęcie oznaczające wszystkie substancje lub preparaty służące do zwalczania niepożądanych organizmów. Pestycydy stosowane podczas uprawy roślin nazywamy środkami ochrony roślin. Zatem pojęcie pestycydy...