Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Żywność w Polsce i Europie niezmiennie bezpieczna - raport EFSA

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ogłosił, że ponad 96% próbek żywności analizowanych w 2016 roku pod kątem pozostałości pestycydów mieści się w granicach norm prawnych a w około 51% próbek nie wykryto jakichkolwiek pozostałości.

W najnowszym raporcie na temat pozostałości pestycydów w żywności w Unii Europejskiej w 2016 roku przeanalizowano 84 655 próbek pobranych we wszystkich krajach Unii. 96,2% (81 482) próbek mieściło się w granicach prawnie obowiązujących norm, a w 50,7% badanych próbek nie wykryto żadnych pozostałości. W poprzednim roku sprawozdawczym (2015) 97,2% próbek mieściło się w dopuszczalnych granicach, a 53,3% nie zawierało pozostałości. Jest to bardzo dobry wynik, który pokazuje że żywność w Unii jest bezpieczna.

W Unii Europejskiej normy dotyczące pozostałości pestycydów zostały ustalone przez Komisję Europejską po przeprowadzeniu szczegółowej oceny z udziałem EFSA i państw członkowskich. Warto wiedzieć, że normy są tak wyśrubowane, że nawet ich wielokrotne przekroczenie nie oznacza przekroczenia granicy bezpieczeństwa produktu. Natomiast jeśli dojdzie do przekroczenia dopuszczalnych poziomów pozostałości w danym produkcie, przeprowadzona zostaje ocena ryzyka i w razie potrzeby produkt jest wycofywany z rynku.

Raport EFSA zawiera również wyniki badań produktów dostępnych na polskim rynku. W ramach kontroli przebadano 2 301 próbek – w 47,9% próbek nie wykryto żadnych pozostałości, a 48,6% zawierało mieszczące się w normach śladowe ilości pozostałości środków ochrony roślin. Zbiorcze wyniki dla poszczególnych krajów i poszczególnych grup produktów EFSA udostępnia nie tylko w raporcie, ale też na specjalnej stronie internetowej: https://www.efsa.europa.eu/en/interactive_pages/Pesticides_report_2016

Interpretując przedstawione w raporcie dane warto pamiętać, że wyniki badań dla poszczególnych krajów odnoszą się do próbek żywności dostępnej w danym kraju, a nie do żywności wyprodukowanej w danym kraju. Ponadto, sposób pobierania prób i typowania produktów do badań nie jest przypadkowy. Rodzaj produktu czy miejsce pobrania próby są wybierane na podstawie wcześniejszych wyników badań – tak aby zwiększyć prawdopodobieństwo wykrycia nieprawidłowości.

Zawartość pozostałości badano również w 1 666 próbkach żywności przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci. W tej grupie 98,1% próbek znajdowało się w granicach dopuszczalnych w prawodawstwie UE a w 89,8% próbek nie wykryto pozostałości. W raporcie za 2016 r. uwzględniono również żywność z upraw ekologicznych. Z pośród 5 495 próbek tej żywności, 98,7% było w granicach dopuszczalnych prawem a w 83,1% próbek nie próbek nie wykryto pozostałości.

Pełny raport EFSA dostępny jest na stronie:

https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/5348

Autor: Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin

Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin

dr Joanna Gałązka

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.