Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ogłosił, że ponad 96% próbek żywności analizowanych w 2016 roku pod kątem pozostałości pestycydów mieści się w granicach norm prawnych a w około 51% próbek nie wykryto jakichkolwiek pozostałości.
W najnowszym raporcie na temat pozostałości pestycydów w żywności w Unii Europejskiej w 2016 roku przeanalizowano 84 655 próbek pobranych we wszystkich krajach Unii. 96,2% (81 482) próbek mieściło się w granicach prawnie obowiązujących norm, a w 50,7% badanych próbek nie wykryto żadnych pozostałości. W poprzednim roku sprawozdawczym (2015) 97,2% próbek mieściło się w dopuszczalnych granicach, a 53,3% nie zawierało pozostałości. Jest to bardzo dobry wynik, który pokazuje że żywność w Unii jest bezpieczna.
W Unii Europejskiej normy dotyczące pozostałości pestycydów zostały ustalone przez Komisję Europejską po przeprowadzeniu szczegółowej oceny z udziałem EFSA i państw członkowskich. Warto wiedzieć, że normy są tak wyśrubowane, że nawet ich wielokrotne przekroczenie nie oznacza przekroczenia granicy bezpieczeństwa produktu. Natomiast jeśli dojdzie do przekroczenia dopuszczalnych poziomów pozostałości w danym produkcie, przeprowadzona zostaje ocena ryzyka i w razie potrzeby produkt jest wycofywany z rynku.
Raport EFSA zawiera również wyniki badań produktów dostępnych na polskim rynku. W ramach kontroli przebadano 2 301 próbek – w 47,9% próbek nie wykryto żadnych pozostałości, a 48,6% zawierało mieszczące się w normach śladowe ilości pozostałości środków ochrony roślin. Zbiorcze wyniki dla poszczególnych krajów i poszczególnych grup produktów EFSA udostępnia nie tylko w raporcie, ale też na specjalnej stronie internetowej: https://www.efsa.europa.eu/en/interactive_pages/Pesticides_report_2016
Interpretując przedstawione w raporcie dane warto pamiętać, że wyniki badań dla poszczególnych krajów odnoszą się do próbek żywności dostępnej w danym kraju, a nie do żywności wyprodukowanej w danym kraju. Ponadto, sposób pobierania prób i typowania produktów do badań nie jest przypadkowy. Rodzaj produktu czy miejsce pobrania próby są wybierane na podstawie wcześniejszych wyników badań – tak aby zwiększyć prawdopodobieństwo wykrycia nieprawidłowości.
Zawartość pozostałości badano również w 1 666 próbkach żywności przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci. W tej grupie 98,1% próbek znajdowało się w granicach dopuszczalnych w prawodawstwie UE a w 89,8% próbek nie wykryto pozostałości. W raporcie za 2016 r. uwzględniono również żywność z upraw ekologicznych. Z pośród 5 495 próbek tej żywności, 98,7% było w granicach dopuszczalnych prawem a w 83,1% próbek nie próbek nie wykryto pozostałości.
Pełny raport EFSA dostępny jest na stronie:
Przeczytaj także
Wspominając czasy dzieciństwa często z rozrzewnieniem przypominamy sobie soczyste jabłka, słodkie marchewki czy aromatyczne pomidory by po chwili dojść do wniosku że kiedyś smakowały one lepiej niż dzisiaj. Według badań...
Zdarza się, że podczas wyrywkowej kontroli żywności wykrywana jest w niej śladowa ilość środków ochrony roślin - mówimy wtedy o pozostałościach środków ochrony roślin. Dlaczego tak się dzieje?
Pestycydy to szerokie pojęcie oznaczające wszystkie substancje lub preparaty służące do zwalczania niepożądanych organizmów. Pestycydy stosowane podczas uprawy roślin nazywamy środkami ochrony roślin. Zatem pojęcie pestycydy...