Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Doniesienia EFSA - ocena bezpieczeństwa składników i procesów

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Składniki Żywności

Ocena bezpieczeństwa enzymu α-amylazy z genetycznie modyfikowanej bakterii Bacillus licheniformis (szczep NZYM-AV)

Panel ekspertów EFSA dokonał oceny bezpieczeństwa enzymu α-amylazy (4-α-D-glukan glukanohydrolaza, EC 3.2.1.1) przeznaczonego do przetwarzania skrobi w procesie produkcji syropów glukozowych oraz destylowanego alkoholu, który pozyskiwany jest z genetycznie modyfikowanej bakterii Bacillus licheniformis (szczep NZYM-AV) i produkowany przez duńską firmę Novozymes. Enzym nie zawiera samych mikroorganizmów ani pozostałości ich DNA, w związku  czym nie stanowi zagrożenia dla środowiska. Eksperci przeanalizowali skutki wprowadzonych modyfikacji genetycznych, przebieg produkcji enzymu, dane biochemiczne, dane dotyczące składu, proces usuwania organicznych ciał stałych (TOS) oraz wyniki badań toksykologicznych i genotoksycznych. Na podstawie tych informacji panel EFSA orzekł, że α-amylaza z B. licheniformis jest bezpieczna w przypadku stosowania zgodnie z przeznaczeniem.

Źródło:

Ocena bezpieczeństwa procesu Gneuss 2 stosowanego w recyklingu plastiku PET

Panel ekspercki EFSA wydał opinię dotyczącą bezpieczeństwa recyklingu plastiku PET w procesie Gneuss 2. Poddawanym recyklingowy materiałem są płatki poli(tereftalanu etylenu) uzyskane ze zużytych opakowań PET, zawierające nie więcej niż 5% PET pochodzącego spoza przemysłu spożywczego, ekstrudowane i formowane w pellety bądź płaskie arkusze przeznaczone do ponownego wykorzystania. EFSA oceniła, że proces ten zapewnia odpowiednio niski poziom migracji potencjalnych zanieczyszczeń do żywności (poniżej 0,1 μg/kg produktu). W związku z tym PET uzyskany w procesie Gneuss 2 przeznaczony do kontaktu z żywnością przechowywaną przez dłuższy czas w temperaturze pokojowej może być uznany za bezpieczny.

Źródło:

Ponowna ocena bezpieczeństwa stosowania gumy guar (E 412) w żywności dla niemowląt poniżej 16 tygodnia życia

Zgodnie z unijnymi regulacjami dodatki do żywności dopuszczone do stosowania na terenie UE przed 20 stycznia 2009 roku wymagają ponownej oceny ewentualnego ryzyka związanego z ich wykorzystaniem. Jedną z takich substancji jest guma guar (E 412), która do tej pory nie została przeanalizowana pod kątem spożycia przez niemowlęta poniżej 16 tyg. życia. W związku z tym faktem, jak również ze względu na wskazane przez panel ekspertów braki w dostępnych danych naukowych, EFSA zapowiedziała wydanie ponownej opinii na temat tego dodatku do żywności. Urząd wezwał wszelkie potencjalnie zainteresowane instytucje, organizacje, rządy, uczelnie i przedsiębiorstwa do przekazania technicznych i toksykologicznych danych dotyczących bezpieczeństwa gumy guar w tej grupie wiekowej. Informacje te powinny być dostarczone do EFSA najpóźniej 31 grudnia 2019 r. W przeciwnym wypadku dodatek może zostać usunięty z unijnej listy substancji dopuszczonych do stosowania w żywności.

Źródło:

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.