Czy prebiotyki mogą wpływać na komunikację między jelitami a mózgiem?
Kategoria: Składniki Żywności
Nowe badania sugerują, że prebiotyki mogą wpływać na skład mikrobioty jelitowej w sposób, który zmienia funkcjonowanie mózgu.
Informacje główne
Kategoria: Składniki Żywności
Nowe badania sugerują, że prebiotyki mogą wpływać na skład mikrobioty jelitowej w sposób, który zmienia funkcjonowanie mózgu.
Kategoria: Opakowania, Prawo Żywnościowe
Zgodnie z nowym założeniami ilość odpadów opakowaniowych ma sukcesywnie się zmniejszać, a wszystkie opakowania mają nadawać się do recyklingu oraz posiadać obniżony poziom zawartości szkodliwych substancji
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Escherichia coli (STEC) wytwarzająca toksynę Shiga może powodować poważne, zagrażające życiu choroby zakaźne, szczególnie u osób z osłabionym systemem odpornościowym. Od kilku lat uwaga skupia się na mące, która jest uważana za możliwy nośnik przenoszenia bakterii na człowieka.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
W nowym wydaniu czasopisma EFSA Supporting Publications Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) z lutego br. ukazały się dwa raporty dotyczące włączenia do prowadzonej przez Urząd oceny ryzyka danych związanych z mikrobiotą jelitową ludzi i zwierząt, a także mikroorganizmami występującymi w środowisku.
Kategoria: Biznes
Już za niecały rok, 09-10 października 2024 r. w EXPO Kraków, odbędą się 16. Międzynarodowe Targi Opakowań Packaging Innovations. To wydarzenie o ugruntowanej pozycji na rynku, które każdego roku odwiedzają tysiące gości z Polski i zagranicy.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
28. sesja Komitetu Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO do spraw Tłuszczów i Olejów obradującego w Kuala Lumpur w Malezji zakończyła się przyjęciem rewizji Normy dla oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn oliwek.
Kategoria:
Edukacja na temat precyzyjnej fermentacji jest niezbędna do przejścia na zrównoważone systemy żywnościowe w obliczu bezpośrednich zagrożeń, takich jak zmiana klimatu. Celem nowej definicji jest wyjaśnienie unikalnych cech fermentacji precyzyjnej i jej odróżnienia od innych technologii produkcji żywności.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Spożycie produktu zanieczyszczonego tym wirusem może wiązać się z ryzykiem wystąpienia wirusowego zapalenia wątroby typu A.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu.
Kategoria: Biznes
Założyciele najprężniej działającego akceleratora startupów spożywczych w europie środkowo-wschodniej foodtech.ac i funduszu AC/VC Foodtech Impact Fund ruszają z kolejną, siódmą już, edycją programu.
Kategoria: Prawo Żywnościowe
W lutym 2024 r. zmiany w limitach prawnych m.in. dotyczyły najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości nikotyny
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Biznes
Przy CAGR na poziomie 14,7% w okresie prognozy przewiduje się, że światowy rynek mięsa pochodzenia roślinnego wzrośnie z 7,9 mld USD w 2022 r. do 15,7 mld USD w 2027 r. – wynika z prognoz zawartych w raporcie przygotowanym przez Persistence Market Research.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Portugalski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Gospodarki (ASAE) przeprowadził kontrolę ukierunkowaną na centra klasyfikacji i pakowania jaj w gminach Leiria i Ansião.
Kategoria: Biznes
Zbliża się szósta edycja Europejskiego Forum Rolniczego, które nie tylko stanowi platformę do dyskusji na tematy związane z rolnictwem i rozwojem obszarów wiejskich. Podczas tegorocznej edycji organizatorzy przygotowali specjalną ofertę dla uczniów i nauczycieli ze szkół rolniczych, w tym Turniej Rolnictwa Cyfrowego!
Kategoria: Prawo Żywnościowe
Najważniejsze zmiany dotyczyły m.in. warunków znakowania nalewek, etykietowanie i znakowania wina, świadectw zdrowia zwierząt, a także norm handlowych i zasad certyfikacji w sektorze chmielu
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Kategoria: Biznes
Międzynarodowy Networking: New AgVentures CEE Food Innovators Meetup odbywający się w Warszawie 21 marca 2024 r. oferuje unikalną platformę do nawiązywania międzynarodowych kontaktów, umożliwiając uczestnikom interakcję z kluczowymi liderami i innowatorami z sektora agrifood z Europy Środkowo-Wschodniej.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Chociaż zaobserwowaliśmy pozytywne rezultaty działań mających na celu ograniczenie oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe, dalsze wspólne wysiłki są niezbędne, aby stawić czoła temu globalnemu zagrożeniu
Kategoria: Składniki Żywności
29 lutego br. ukazał się nowy raport Najwyższej Izby Kontroli (NIK) dotyczący profilaktyki i leczenia otyłości w Polsce. Wyniki wskazują, że choroba ta niezmiennie stanowi w naszym kraju istotny problem – zarówno zdrowotny, jak i ekonomiczny.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Jak naprawdę wygląda graniczna kontrola żywności? Jaką rolę odgrywa w niej IJHARS? Odpowiedź na te i wiele innych pytań można znaleźć w poniższym zestawieniu.
Kategoria: Prawo Żywnościowe, Składniki Żywności
Zmiana dotyczy załącznika rozporządzenia 1169/2011, który stanowi wykaz substancji lub produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji