CSB-System
Oprogramowanie ERP/MES dla przemysłu spożywczego
Producenci żywności nie mają łatwo: globalna konkurencja, coraz bardziej złożone łańcuchy dostaw, coraz wyższe wymagania sieci handlu detalicznego w zakresie jakości i szybkości realizacji dostaw. Na dodatek rosnące ceny surowców zwiększają presję na marże. W odpowiedzi na te wyzwania zakłady produkcji żywności muszą szybko i skutecznie wprowadzać nowe kanały sprzedaży, przestrzegać restrykcyjnych wymagań ustawowych i jednocześnie konsekwentnie cyfryzować procesy.
Dobra wiadomość jest taka, że system ERP może pomóc sprostać tym wyzwaniom. Pod warunkiem, że przedsiębiorstwo ukierunkuje się na następujące cztery cele strategiczne: stabilny wzrost w wyniku zastosowania technologii cyfrowych, wyższa konkurencyjność dzięki inteligentnym procesom, mobilizacja danych na potrzeby szybkiego podejmowania decyzji oraz większa odporność biznesowa w połączeniu ze zdolnością do szybkiego reagowania.
Konsumenci odgrywają coraz większą rolę w branży spożywczej. To właśnie ich opinia ma dziś wpływ na reguły gry oraz na standardy obowiązujące w branży spożywczej. Przedsiębiorstwa wykorzystujące potencjał cyfryzacji bardzo dobrze odnajdują się w tej nowej rzeczywistości. Po pierwsze dlatego, że system ERP umożliwia szybkie dopasowanie asortymentu do bieżących wymagań konsumentów, takich jak na przykład produkty regionalne czy produkty BIO.
Po drugie, pandemia koronawirusa przyśpieszyła rozwój e-handlu żywnością o dobrych kilka lat, zwiększając jednocześnie inwestycje w sklepy internetowe. Sprzedaż bezpośrednia nie jest już zarezerwowana wyłącznie dla dużych graczy, ale także dla firm z sektora MŚP. Każdy, kto sprzedaje towary za pośrednictwem własnego kanału cyfrowego ma dużą szansę większy obrót i na organiczny wzrost – a wszystko to w uzupełnieniu do klasycznej sprzedaży w sklepach stacjonarnych.
Przedsiębiorstwa, które będą w stanie odpowiednio wcześniej przewidzieć potrzeby konsumentów i sprawnie przełożyć je na procesy, produkty i usługi uzyskają dużą przewagę nad konkurencją. Wymaga to jednak wysokiej elastyczności i skalowalności zarówno infrastruktury IT, jak i infrastruktury produkcyjnej. To z kolei pozwala szybko zintegrować i przeanalizować dane „od pola do stołu“ i natychmiast zareagować na wahania popytu.
Przewaga wielu przedsiębiorstw tkwi w ich dominującej pozycji w określonej niszy produktowej. Jednak dziś nie chodzi już tylko i wyłącznie o sam produkt. Ważna jest także sprawna organizacja procesów skupionych wokół produktu. Przede wszystkim dlatego, że przyspieszenie procesów dzięki IT i szybsze przetwarzanie danych są kluczowe dla osiągnięcia sukcesu.
Na znaczeniu zyskują więc rozwiązania dedykowane dla poszczególnych branż. Jednym z celów jest w tym przypadku zapewnienie płynnej komunikacji pomiędzy wszystkimi systemami, maszynami i urządzeniami. Na przykład wtedy, gdy dane są przekazywane z urządzeń produkcyjnych do systemu ERP w celu przygotowania analiz i zagwarantowania sprawnego sterowania przedsiębiorstwem. Poza systemem ERP używanym w połączeniu z systemami MES i CIM, dużą rolę w automatyzacji zakładów odgrywa przemysłowa analiza obrazu. Warto też pomyśleć o predykcyjnym utrzymaniu ruchu i rozwiązaniach z zakresu robotyki. Inteligentne rozwiązania otwierają nowe możliwości w zakresie optymalizacji procesów, a tym samym pozwalają zwiększyć konkurencyjność. To duża zaleta, zwłaszcza w kontekście coraz większej presji wywieranej na branżę z powodu rosnących kosztów, coraz to nowych regulacji ustawowych, zmiennych zachowań konsumentów i zaciekłej konkurencji.
W branży spożywczej wszystko skupia się wokół danych. Prawidłowe wskaźniki stanowią więc podstawę dla właściwych decyzji.
System ERP jest kluczowy w procesie podejmowania trafnych decyzji. Może on nie tylko przyśpieszyć procesy i cały cykl pracy, ale też zapewnić szybki dostęp do potrzebnych informacji. Funkcje, takie jak inteligentne planowanie produkcji, raportowanie w oparciu o zdefiniowane wskaźniki KPI, informacje z obszaru finansów i controllingu czy optymalizacja zarządzania magazynami są więc wysoko na liście wymagań wielu przedsiębiorstw.
Automatyzacja i cyfryzacja zakładów produkcyjnych oznacza także redukcję manualnych nakładów pracy, co z kolei prowadzi do znacznego przyśpieszenia procesów wewnętrznych. Każdy cyfrowy proces dostarcza danych, w oparciu o które można podjąć decyzje. Nagle staje się jasne, jaką marżę handlową musi mieć produkt, który dostawca dostarcza najlepszy jakościowo surowiec i gdzie są luki w procesie śledzenia pochodzenia.
W dobie pandemii jeszcze bardziej zyskały na znaczeniu efektywne procesy zarządzania i elastyczne łańcuchy dostaw. Tym samym rozwiązania pozwalające zwiększyć odporność biznesową i bezpieczeństwo planowania stały się niezbędne dla zakładów produkcji żywności.
To, co na pierwszy rzut oka wydaje się być zwykłymi działaniami związanymi z codzienną działalnością przedsiębiorstwa nabiera strategicznego znaczenia przy dokładniejszej analizie: system ERP musi pomóc sprostać wyzwaniom przyszłości. Stabilne i efektywne procesy oraz skalowalne i elastyczne środowisko IT to ogólne kompetencje. Są one jednak niezbędne, aby zachować zdolność szybkiego reagowania w przypadku nieprzewidzianych zdarzeń i zawirowań rynkowych. Inteligentne planowanie sprzedaży pozwala określić prognozy na przyszłość, uwzględniając dostępne pojemności magazynowe i okresy przydatności produktów. Optymalizacja stanów magazynowych z wykorzystaniem technologii IT pozwala osiągnąć równowagę pomiędzy niskim poziomem zapasów i utrzymaniem optymalnej gotowości do realizacji dostaw. Podsumowując: cyfrowe podejście do całego procesu tworzenia wartości, od przyjęcia towarów aż do dostawy wychodzącej, zapewnia maksymalną elastyczność łańcucha produkcyjnego i zwiększa odporność biznesową.
Strategiczny projekt na kolejne lata
Cyfryzacja to coś więcej niż tylko stopniowe ulepszenia – to strategiczny projekt w zakresie produkcji żywności w przyszłości. Już dziś sukces przedsiębiorstw bazuje na koncepcji stałej optymalizacji przy użyciu technologii IT. Wdrażanie nowych technologii może być łatwiejsze dzięki zastosowaniu wypróbowanej już strategii. Co ważne, rosnącym kosztom procesów można skutecznie przeciwdziałać poprzez wyższą ogólną efektywność i automatyzację – nawet jeśli wysoka presja kosztowa spowoduje, że będzie to metoda małych kroków.
Jak te cele osiągnąć? Najlepiej zacząć od końca łańcucha tworzenia wartości i nie koncentrować się wyłącznie na kwestiach technologicznych. Technologie są implementowane tam, gdzie dają one wartość dodaną, czyli na przykład przekładają się na zyski finansowe lub przynoszą korzyści dla klientów.
Zapraszamy też na strefę blogową CSB-System oraz na nasz profil LinkedIn
Przeczytaj także
Wywiad z Geertem Smet, dyrektorem ds. ekspansji na Europę Wschodnią w firmie CSB-System
Sztuczna inteligencja (AI) odgrywa coraz większą rolę w zarządzaniu produkcją. U naszego klienta referencyjnego wszystko zaczęło się od nowej ubojni – to był sygnał startowy do całkowitej modernizacji systemu produkcyjnego.
Jak to się mówi, diabeł tkwi w szczegółach. W przypadku etykietowania produktów spożywczych trudno o bardziej trafne sformułowanie. Przede wszystkim dlatego, że nawet drobne błędy na etykietach mogą mieć poważne skutki. Jak uniknąć błędów w procesie etykietowania? Poniżej przedstawiamy 3 rady.
Polecane produkty