Sztuczna inteligencja (AI) w procesie produkcji żywności
Sztuczna inteligencja (AI) odgrywa coraz większą rolę w zarządzaniu produkcją. U naszego klienta referencyjnego wszystko zaczęło się od nowej ubojni – to był sygnał startowy do całkowitej modernizacji systemu produkcyjnego. Firma Incarlopsa, hiszpański producent mięsa wieprzowego i marka parasolowa dla kilku znanych hiszpańskich marek, rozpoczęła w 2017 roku proces automatyzacji i cyfryzacji ubojni, której moce ubojowe to około 70 000 sztuk trzody chlewnej na tydzień.
Firma rodzinna Industrias Cárnicas Loriente Piqueras (Incarlopsa) może pochwalić się ponad 40-letnią historią. Pomimo utartych tradycji, przedsiębiorstwo jest bardzo otwarte na nowe rozwiązania. Nacisk na cyfryzację idzie w parze z dywersyfikacją firmy, zdobywaniem nowych rynków zagranicznych oraz zaangażowaniem w szkolenia i rozwój personalny pracowników. Wertykalny model biznesowy umożliwia pełne śledzenie pochodzenia wzdłuż całego procesu produkcji i gwarantuje wysoką jakość produktów. Strategia ta przełożyła się na sukcesywny rozwój przedsiębiorstwa w ostatnich latach i dwukrotne zwiększenie obrotów.
To studium przypadku opowie o maksymalnej cyfryzacji w 3 fazach i o roli o sztucznej inteligencji w procesie produkcji.
Faza 1: Automatyzacja i cyfryzacja procesu uboju
W 2017 roku Incarlopsa wybudowała nową ubojnię o łącznej powierzchni 68 700 m2. Uzyskanie mocy ubojowych na poziomie 600 sztuk trzody chlewnej na godzinę i 70 000 sztuk trzody chlewnej na tydzień stało się możliwe dzięki automatyzacji i cyfryzacji wszystkich procesów na liniach. Kluczowa była integracja danych w systemie ERP Grupy - Incarlopsa używa od 2016 roku oprogramowania ERP od CSB-System.
Proces uboju to ogromne ilości danych. Wszystko zaczyna się od przyjęcia trzody chlewnej do kojców, następnie ma miejsce mycie i ogłuszanie, a na koniec klasyfikacja tusz wieprzowych. Sklasyfikowane tusze są przydzielane na odpowiednie miejsca docelowe i poprzez tunel szokowy transportowane do magazynu kolejkowego.
Technologia RFID steruje maszynami i urządzeniami
Przepływ danych jest sterowany za pomocą tagów RFID. W procesie uboju, haki są jednoznacznie powiązane z numerami tusz. To z kolei umożliwia kontrolę całego przebiegu transportu od momentu uboju aż do magazynu kolejkowego.
Rozwiązania RFID gwarantują nie tylko pełne śledzenie pochodzenia i automatyzację procesów, ale też redukcję kosztów związanych z obsługą intralogistyczną, ponieważ operacje magazynowe, transport i budowa palet są znacznie przyśpieszone. Zapewniona jest także zgodność z europejskimi przepisami w zakresie śledzenia pochodzenia i etykietowania produktów.
Faza 2: Kontrola wyników w strefie rozbioru
Strefa rozbioru to swoistego rodzaju centrum nowoczesnych technologii dla przemysłu mięsnego. Druga faza cyfryzacji objęła integrację obszaru rozbioru z istniejąca strukturą intralogistyczną.
Na podstawie planowania rozbioru, tusze są przekazywane z magazynu kolejkowego na rozbiór. Na pierwszym z łącznie trzynastu punktów informacyjno-kontrolnych następuje automatyczne ważenie półtusz i ich zaksięgowanie na rozbiór. Tag RFID umieszczony na haku z tuszą umożliwia identyfikację tuszy.
Kolejnym krokiem jest automatyczny rozbiór zasadniczy. Incarlopsa była jednym z pierwszych przedsiębiorstw na świecie, które dysponowało systemem rozbioru sterowanym przez IT. Elementy z linii schabu, szynki, łopatki i boczku są pakowane do pojemników wyposażonych w tagi RFID. Następnie w różnych punktach informacyjno-kontrolnych produkty są jednoznacznie przypisywane do tych pojemników. To umożliwia nie tylko sterowanie rozbiorem w czasie rzeczywistym, ale też określenie uzysku dla każdej partii oraz wykazanie różnic pomiędzy wynikami planowymi i rzeczywistymi.
Na końcu linii rozbiorowej, Incarlopsa używa urządzenia CSB Eyedentifier, które łączy przemysłową analizę obrazu ze sztuczną inteligencją. W ostatnich miesiącach CSB Eyedentifier nauczył się jak automatycznie identyfikować produkty w pojemnikach i przekierowywać je do magazynów automatycznych. To zapewnia szybką i niezawodną identyfikację produktów. Przy zdolności produkcyjnej wynoszącej ponad 5 milionów szynek rocznie, potencjał systemu jest ogromny.
Faza 3: Sterowanie i zarządzanie magazynami automatycznymi
System zarządzania magazynami od CSB zarządza magazynem kolejkowym i w strategii magazynowania uwzględnia wyniki klasyfikacji, przedziały wagowe półtusz, płeć oraz indywidulane parametry jakościowe surowca. Pozwala to na optymalne wykorzystanie kolejek w magazynie: każda tusza jest umieszczona na właściwej kolejce.
Stosując różne strategie przyjęcia do i wydania z magazynu, system magazynowy od CSB-System steruje także magazynem buforowym bądź automatycznym magazynem pojemników dla towarów masowych przy użyciu czterech przenośników regałowych i wydajności 4400 pojemników. Teraz Incarlopsa zna zawartość każdego pojemnika, w każdym momencie i w dowolnym miejscu. Magazyn nie jest już jedną wielką niewiadomą.
Proces cyfryzacji jest nadal w toku: kolejny etap obejmuje obszar wysyłki wraz z magazynem buforowym z 14 liniami FIFO (First In, First Out).
Zajrzyj za kulisy Incarlopsa – zachęcamy do obejrzenia wideo z polskimi napisami
Przeczytaj także
-
21.01.2025
3 rady w zakresie etykietowania żywności
Jak to się mówi, diabeł tkwi w szczegółach. W przypadku etykietowania produktów spożywczych trudno o bardziej trafne sformułowanie. Przede wszystkim dlatego, że nawet drobne błędy na etykietach mogą mieć poważne skutki. Jak uniknąć błędów w procesie etykietowania? Poniżej przedstawiamy 3 rady.
-
03.12.2024
6 technologii w produkcji żywności
Urządzenia powiązane cyfrową siecią, zastosowanie robotyki w magazynach, planowanie predykcyjne i inne: przedstawiamy 6 technologii, które już dziś przyniosą wymierne korzyści firmom spożywczym.
-
07.11.2024
Zawsze świeże i chrupiące, czyli zaawansowane planowanie w produkcji warzyw i owoców
Owoce i warzywa zawsze muszą być świeże i soczyste. To ogromne wyzwanie dla producentów z branży owocowo-warzywnej. W tym studium przypadku przedstawimy przedsiębiorstwo, które każdego dnia przetwarza do 9000 zleceń sprzedaży i 80 000 pozycji zleceń, kompletuje 25 000 pojemników i obsługuje 100 tras logistycznych – a wszystko to jest dokładnie odwzorowane w systemie ERP.
Artykuł opublikowany dzięki firmie:
-
CSB-System
116