Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zawsze świeże i chrupiące, czyli zaawansowane planowanie w produkcji warzyw i owoców

Kategoria: Procesy i Technologie

Owoce i warzywa zawsze muszą być świeże i soczyste. To ogromne wyzwanie dla producentów z branży owocowo-warzywnej. W tym studium przypadku przedstawimy przedsiębiorstwo, które każdego dnia przetwarza do 9000 zleceń sprzedaży i 80 000 pozycji zleceń, kompletuje 25 000 pojemników i obsługuje 100 tras logistycznych – a wszystko to jest dokładnie odwzorowane w systemie ERP. O kim mowa? Oczywiście o szwajcarskim producencie gotowych do spożycia świeżych sałat, owoców i warzyw, firmie Eisberg AG, która poszukiwała nowego oprogramowania ERP. Przede wszystkim dlatego, że wysoce złożone i samodzielnie zaprojektowane rozwiązanie przestało już wystarczać.

Firma Eisberg jest jednym z wiodących przedsiębiorstw w swojej branży w Europie oraz numerem jeden w Szwajcarii i w Europie Wschodniej. Przedsiębiorstwo z Dällikon powstało w wyniku fuzji dwóch szwajcarskich zakładów produkcji warzyw. Od 1972 roku jest dobrze znane swoim klientom ze świeżych, wysokojakościowych wyrobów. Eisberg zatrudnia obecnie ok. 1900 pracowników, którzy dostarczają klientom w 12 krajach niemal 53 000 ton świeżych produktów rocznie. Z trzema zakładami produkcyjnymi w Szwajcarii plus po jednym zakładzie produkcyjnym w Austrii, Polsce, Rumunii i na Węgrzech oraz biurem zakupów w Hiszpanii, Eisberg AG obsługuje sieci handlu detalicznego, gastronomię i catering systemowy. Od 2016 firma należy do szwajcarskiego koncernu Bell Food Group. Opisany poniżej projekt dotyczy Eisberg AG w Szwajcarii.

Zaawansowany system planowania dla owoców, sałaty i warzyw 

Nowe oprogramowanie miało nie tylko zastąpić dotychczasowe rozwiązanie informatyczne. Nadrzędnym celem było stworzenie ustandaryzowanego środowiska opartego na całkowicie zintegrowanym systemie ERP oraz dalsza modernizacja i optymalizacja procesów. Zespół projektowy firmy Eisberg już od samego początku jasno zdefiniował listę ambitnych zadań, które ma wykonać nowy system: 

  • Ultrawysoka świeżość – produkt musi być gotowy zanim jeszcze wpłynie zamówienie od klienta i już na tym etapie mieć wyznaczoną datę minimalnej trwałości, która jest dosyć krótka. To oznacza, że produkcja musi bazować na danych historycznych. Każdego dnia należy zinwentaryzować 80 000 pozycji zleceń w połączeniu ze skrupulatnymi kontrolami jakości oraz skalkulować dyspozycje.
  • Ultrawysoka szybkość – biorąc pod uwagę niezwykle krótki okres przydatności oraz zmienne wielkości zamówień, system musi dopasowywać planowanie produkcji w takcie minutowym i to niemal dla 300 różnych artykułów. Co więcej, informacje o wszystkich krajach pochodzenia muszą być drukowane na paczkach z mieszanymi liśćmi sałaty. To zadanie jest wykonywane w ramach całkowicie zintegrowanego procesu opartego na systemie.
  • Ultrawysoka elastyczność – wysokie standardy jakości kształtują cały proces produkcji: jakość surowców oraz dostępność sałat i warzyw mogą znacznie się różnić w zależności od sezonu. Z tego powodu mieszanki najlepszych surowców muszą być elastycznie dopasowywane i bezpośrednio kalkulowane na nowo.

Ultrawysoka efektywność dzięki funkcjom dodatkowym

Wielopoziomowe planowanie produkcji i optymalna realizacja zleceń w Systemie CSB gwarantują optymalne wielkości produkcyjne oraz terminowe dostawy do klientów. Dotyczy to całego procesu gospodarki towarowej w firmie Eisberg: od przyjęcia towarów aż do kompletacji. 

  • Przyjęcie towarów „MATCH“ = MATerialCHeck – urządzenia przenośne rejestrują dane na przyjęciu towarów. Jednocześnie na podstawie pozycji przeprowadzane są kontrole zapewnienia jakości. Rozwiązanie CIM zapewnia transport i ważenie palet zgodnie z tymi danymi.
  • Produkcja online – produkcja online jest odwzorowana na 3 poziomach. Na tych poziomach nie są rejestrowane ilości rzeczywiste. Zapewnia to dużą prędkość linii produkcyjnych, skracając tym samym czas realizacji zamówień.
  • Optymalna realizacja zleceń – kalkulacja (także kalkulacja w przód) wszystkich pojemników używanych na kompletacji (łącznie z etykietami i paletami) oraz wszystkich powiązanych tras logistycznych znacznie zwiększyła efektywność. System oblicza optymalny poziom wypełnienia pojemników dla każdego zlecenia na podstawie wymiarów produktów. Obecnie stopień wypełnienia poszczególnych pojemników wynosi ponad 90%. Rezultat: redukcja liczby palet, taka sama liczba artykułów, optymalizacja załadunku pojazdów dostawczych. To wszystko pozwoliło nie tylko obniżyć koszty transportu, ale też skutecznie zmniejszyć ślad węglowy produktów.

Stabilne i efektywne procesy na co dzień

Specyfikacja istotnych warunków zamówienia dotyczyła w pierwszej linii trzonu nowego rozwiązania, czyli optymalnej realizacji zleceń (CSB Case Calculation). Benno Eggenschwiler, konsultant i audytor projektu, bardzo dokładnie określił zorientowane na wydajność wymagania dla całego zespołu.

Kluczowym wymaganiem było dostarczenie narzędzia, które jest praktyczne i zagwarantuje sprawną organizację procesów. Przesłanie było jasne – celem są płynne procesy! Dziś rozwiązanie CSB do optymalnej realizacji zleceń kalkuluje optymalny wolumen transportowy i optymalizuje drogę przemieszczania się pracowników, dzięki czemu kompletacja zamówień nigdy się nie zatrzymuje. W związku z tym Eisberg może nie tylko szczegółowo planować produkcję, ale też elastycznie realizować dostawy wychodzące.

Zapraszamy też na strefę blogową CSB-System oraz na nasz profil LinkedIn

Wybierz temat: Owoce i warzywa Procesy i Technologie

Autor: CSB-System Polska Sp. z o.o.

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 02.09.2024

    Zacznij mierzyć to, co ma znaczenie w produkcji mięsa

    Kto chce obniżyć koszty w produkcji mięsa, ten musi zminimalizować straty w całym łańcuchu przetwórczym. Jak to zrobić? Ten temat omówimy na podstawie konkretnego studium przypadku. Rob Engelhart i kalifornijskie przedsiębiorstwo Courage Production pokażą, w jaki sposób można osiągnąć ten cel przy użyciu dokładnych wskaźników. Zastosowana metoda: konsekwentna rejestracja danych w całym procesie produkcji oraz dokładne analizy i planowanie w systemie ERP.  

    Czytaj więcej
  • 02.08.2024

    Oszczędność kosztów i wyższa efektywność dzięki rozwiązaniom cyfrowym

    Branża spożywcza, niezależnie czy chodzi o sery, pieczywo czy dania gotowe, jest pod największą presją kosztową. Aby osiągnąć zyski, procesy produkcyjne muszą być efektywne. Rozwiązania cyfrowe zwiększają przejrzystość zakładu i obniżają koszty.

    Czytaj więcej
  • 03.07.2024

    Cyfrowa produkcja kawioru

    Jak produkuje się kawior? Ta historia pozwoli zajrzeć za kulisy Agroittica Lombarda, która słynie z takich marek jak Calvisius czy Ars Italica. W 2002 roku Agroittica podjęła decyzję o wdrożeniu systemu ERP. Jednym z głównych celów było spełnienie wysokich wymagań w zakresie jakości oraz zapewnienie śledzenia pochodzenia na poziomie wszystkich procesów produkcji kawioru.

    Czytaj więcej

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.