CSB-System
Oprogramowanie ERP/MES dla przemysłu spożywczego
Jak produkuje się kawior? Ta historia pozwoli zajrzeć za kulisy Agroittica Lombarda, która słynie z takich marek jak Calvisius czy Ars Italica. W 2002 roku Agroittica podjęła decyzję o wdrożeniu systemu ERP. Jednym z głównych celów było spełnienie wysokich wymagań w zakresie jakości oraz zapewnienie śledzenia pochodzenia na poziomie wszystkich procesów produkcji kawioru.
Firma Agroittica Lombarda znajduje się w północnych Włoszech. A dokładnie w malowniczej miejscowości Calvisano w prowincji Brescia. Tak naprawdę w Agroittica wszystko zaczęło się od hodowli węgorza i eksperymentowania z różnymi gatunkami ryb. Ale to dzięki hodowli jesiotra Agroittica stała się znana na całym świecie. Aktualnie nieco ponad 60 hektarów jest przeznaczonych na stawy do hodowli różnych odmian najcenniejszych jesiotrów. Rozwój przedsiębiorstwa następuje sukcesywnie poprzez ciągłe innowacje oraz zintegrowanie różnych etapów łańcucha dostaw ryb w procesie produkcyjnym. Obecnie firma posiada ponad 15% światowej produkcji kawioru.
Ważne aspekty wdrożenia ERP
System ERP steruje kilkoma kluczowymi procesami w Agroittica Lombarda, w tym zaopatrzeniem, sprzedażą i produkcją. Oprogramowanie jest także zintegrowane z liniami etykietującymi, zapewniając tym samym niezbędne dane do wielojęzycznego etykietowania. Za pośrednictwem EDI (Elektroniczna Wymiana Danych), system umożliwia kontrolę procesu sprzedaży i dystrybucji bez redundancji danych. Oprogramowanie obsługuje również konfigurowalne statystyki oraz generuje na potrzeby zarządu niestandardowe raporty w ujęciu dziennym i tygodniowym. Wskaźniki sprzedażowe pochodzące z systemu ERP odgrywają istotną rolę w planowaniu produkcji i opracowywaniu propozycji dotyczących dodatkowych zamówień. Funkcjonuje to na zasadzie porównywania informacji z danymi historycznymi i działaniami klientów w danym okresie.
Pełne śledzenie pochodzenia i dokładna kontrola jakości
Agroittica Lombarda jest pionierem jeśli chodzi o implementację technologii z zakresu kontroli przestrzegania standardów higienicznych i sanitarnych, takich jak na przykład czyste pomieszczenia czy sterylne blaty robocze przy produkcji kawioru. Podjęto także próby zastosowania nowych technik do obiektywnej oceny kawioru. Co do zasady, wszystkie dane śledzenia pochodzenia są rejestrowane i zarządzane w systemie ERP. Dzięki temu można nie tylko jednoznacznie zidentyfikować każdy wsad produkcyjny, ale też prześledzić go wzdłuż całego łańcucha dostaw – przypisanie wsadu jest zachowane od surowca aż do gotowego produktu, włącznie z opakowaniem. System umożliwia także ciągłą kontrolę jakości w całym cyklu produkcji, zarówno dla dostaw przychodzących, jak i dla wewnątrzzakładowego przepływu produktów.
Zarządzanie produkcją przy wsparciu M-ERP
Niezależnie od włączenia w proces produkcji nowych rozwiązań technicznych, Agroittica Lombarda zachowała swoje tradycje. Ikra jesiotrów jest ręcznie pobierana, myta i pakowana. Mario Pazzaglia, konsultant naukowy, zawsze podkreśla, jak ważne jest zrozumienie i doskonalenie każdego szczegółu w tym procesie oraz ciągłe zdobywanie nowych informacji i wiedzy naukowej na ten temat. Jeśli chodzi o cyfrowe aspekty produkcji kawioru, to Agroittica Lombarda postawiła na oprogramowanie od CSB-System. W wyniku tego każdy krok produkcji jest dokładnie analizowany i rejestrowany pod względem ilości. Do momentu sprzedaży, każdy wsad jest wielokrotnie oceniany i klasyfikowany. Funkcjonalność M-ERP zezwala na wykonanie kontroli jakości w trybie online, co z kolei redukuje błędy obsługi do minimum oraz zapewnia ciągłość procesu śledzenia pochodzenia. Ponadto system obsługuje specyficzne dla klienta procesy logistyczne, w tym operacje magazynowe, kompletację, zarządzanie magazynem i budowę palet przy użyciu intuicyjnych interfejsów użytkownika. W ten sposób zagwarantowane jest nie tylko pełne śledzenie pochodzenia, prostota obsługi i oszczędności czasowe, ale też mobilność i kontrola nad wszystkimi działaniami logistycznymi.
Nieustanne dążenie do doskonałości w produkcji kawioru
Dla Agroittica Lombarda kluczowa jest cyfryzacja procesów oraz zapewnienie jakości i pełnego śledzenia pochodzenia w procesie produkcji kawioru. Kompleksowy system ERP pozwala na dokładne śledzenie pochodzenia - od surowców do produktu gotowego i zapewnia skuteczną kontrolę kosztów. Dzięki ciągłemu zaangażowaniu w innowacje i nieustannemu doskonaleniu procesów, a także wdrożeniu zaawansowanych funkcjonalności ERP, Agroittica Lombarda ugruntowała swoją pozycję światowego lidera w produkcji kawioru.
Zajrzyj za kulisy Agroittica Lombarda – zapraszamy do obejrzenia wideo z polskimi napisami.
Zapraszamy też na strefę blogową CSB-System oraz na nasz profil LinkedIn
Przeczytaj także
Czy przemysł mięsny naprawdę potrzebuje specjalistycznego oprogramowania? To znaczy, po co właściwie specjalistyczne oprogramowanie dla jakiejkolwiek branży?
Każdy z nas może bez trudu powiedzieć, co planuje zjeść jutro czy za tydzień. Ale za 30 lat? Powszechnie wiadomo, że w ciągu 30 lat światowa produkcja żywności musi zwiększyć się o połowę, ponieważ liczba mieszkańców Ziemi sięgnie prawdopodobnie 9,8 mld.
System ERP pełni funkcję centralnego układu nerwowego w każdej mleczarni. A ponieważ wybór ERP to decyzja, która sięga daleko w przyszłość, podejmując ją należy uwzględnić kilka istotnych punktów.
Polecane produkty