Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Cyfrowa produkcja kawioru

Kategoria: Procesy i Technologie

Jak produkuje się kawior? Ta historia pozwoli zajrzeć za kulisy Agroittica Lombarda, która słynie z takich marek jak Calvisius czy Ars Italica. W 2002 roku Agroittica podjęła decyzję o wdrożeniu systemu ERP. Jednym z głównych celów było spełnienie wysokich wymagań w zakresie jakości oraz zapewnienie śledzenia pochodzenia na poziomie wszystkich procesów produkcji kawioru.  

Firma Agroittica Lombarda znajduje się w północnych Włoszech. A dokładnie w malowniczej miejscowości Calvisano w prowincji Brescia. Tak naprawdę w Agroittica wszystko zaczęło się od hodowli węgorza i eksperymentowania z różnymi gatunkami ryb. Ale to dzięki hodowli jesiotra Agroittica stała się znana na całym świecie. Aktualnie nieco ponad 60 hektarów jest przeznaczonych na stawy do hodowli różnych odmian najcenniejszych jesiotrów. Rozwój przedsiębiorstwa następuje sukcesywnie poprzez ciągłe innowacje oraz zintegrowanie różnych etapów łańcucha dostaw ryb w procesie produkcyjnym. Obecnie firma posiada ponad 15% światowej produkcji kawioru.

Ważne aspekty wdrożenia ERP 

System ERP steruje kilkoma kluczowymi procesami w Agroittica Lombarda, w tym zaopatrzeniem, sprzedażą i produkcją. Oprogramowanie jest także zintegrowane z liniami etykietującymi, zapewniając tym samym niezbędne dane do wielojęzycznego etykietowania. Za pośrednictwem EDI (Elektroniczna Wymiana Danych), system umożliwia kontrolę procesu sprzedaży i dystrybucji bez redundancji danych. Oprogramowanie obsługuje również konfigurowalne statystyki oraz generuje na potrzeby zarządu niestandardowe raporty w ujęciu dziennym i tygodniowym. Wskaźniki sprzedażowe pochodzące z systemu ERP odgrywają istotną rolę w planowaniu produkcji i opracowywaniu propozycji dotyczących dodatkowych zamówień. Funkcjonuje to na zasadzie porównywania informacji z danymi historycznymi i działaniami klientów w danym okresie. 

Pełne śledzenie pochodzenia i dokładna kontrola jakości 

Agroittica Lombarda jest pionierem jeśli chodzi o implementację technologii z zakresu kontroli przestrzegania standardów higienicznych i sanitarnych, takich jak na przykład czyste pomieszczenia czy sterylne blaty robocze przy produkcji kawioru. Podjęto także próby zastosowania nowych technik do obiektywnej oceny kawioru. Co do zasady, wszystkie dane śledzenia pochodzenia są rejestrowane i zarządzane w systemie ERP. Dzięki temu można nie tylko jednoznacznie zidentyfikować każdy wsad produkcyjny, ale też prześledzić go wzdłuż całego łańcucha dostaw – przypisanie wsadu jest zachowane od surowca aż do gotowego produktu, włącznie z opakowaniem. System umożliwia także ciągłą kontrolę jakości w całym cyklu produkcji, zarówno dla dostaw przychodzących, jak i dla wewnątrzzakładowego przepływu produktów.

Zarządzanie produkcją przy wsparciu M-ERP

Niezależnie od włączenia w proces produkcji nowych rozwiązań technicznych, Agroittica Lombarda zachowała swoje tradycje. Ikra jesiotrów jest ręcznie pobierana, myta i pakowana. Mario Pazzaglia, konsultant naukowy, zawsze podkreśla, jak ważne jest zrozumienie i doskonalenie każdego szczegółu w tym procesie oraz ciągłe zdobywanie nowych informacji i wiedzy naukowej na ten temat. Jeśli chodzi o cyfrowe aspekty produkcji kawioru, to Agroittica Lombarda postawiła na oprogramowanie od CSB-System. W wyniku tego każdy krok produkcji jest dokładnie analizowany i rejestrowany pod względem ilości. Do momentu sprzedaży, każdy wsad jest wielokrotnie oceniany i klasyfikowany. Funkcjonalność M-ERP zezwala na wykonanie kontroli jakości w trybie online, co z kolei redukuje błędy obsługi do minimum oraz zapewnia ciągłość procesu śledzenia pochodzenia. Ponadto system obsługuje specyficzne dla klienta procesy logistyczne, w tym operacje magazynowe, kompletację, zarządzanie magazynem i budowę palet przy użyciu intuicyjnych interfejsów użytkownika. W ten sposób zagwarantowane jest nie tylko pełne śledzenie pochodzenia, prostota obsługi i oszczędności czasowe, ale też mobilność i kontrola nad wszystkimi działaniami logistycznymi.  

Nieustanne dążenie do doskonałości w produkcji kawioru 

Dla Agroittica Lombarda kluczowa jest cyfryzacja procesów oraz zapewnienie jakości i pełnego śledzenia pochodzenia w procesie produkcji kawioru. Kompleksowy system ERP pozwala na dokładne śledzenie pochodzenia - od surowców do produktu gotowego i zapewnia skuteczną kontrolę kosztów. Dzięki ciągłemu zaangażowaniu w innowacje i nieustannemu doskonaleniu procesów, a także wdrożeniu zaawansowanych funkcjonalności ERP, Agroittica Lombarda ugruntowała swoją pozycję światowego lidera w produkcji kawioru. 

Zajrzyj za kulisy Agroittica Lombarda – zapraszamy do obejrzenia wideo z polskimi napisami.

Zapraszamy też na strefę blogową CSB-System oraz na nasz profil LinkedIn

 

Autor: CSB-System Polska Sp. z o.o.

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.