CSB-System
Oprogramowanie ERP/MES dla przemysłu spożywczego
Kto chce obniżyć koszty w produkcji mięsa, ten musi zminimalizować straty w całym łańcuchu przetwórczym. Jak to zrobić? Ten temat omówimy na podstawie konkretnego studium przypadku. Rob Engelhart i kalifornijskie przedsiębiorstwo Courage Production pokażą, w jaki sposób można osiągnąć ten cel przy użyciu dokładnych wskaźników. Zastosowana metoda: konsekwentna rejestracja danych w całym procesie produkcji oraz dokładne analizy i planowanie w systemie ERP.
Kompleksowy program cyfrowej optymalizacji
„Co musimy zrobić, żeby się dowiedzieć, dla jakiej grupy produktów w której komorze wędzarniczej uzyskamy najlepsze wyniki?” – to tylko jedno z wielu pytań, które zadawał sobie Rob Engelhart, prezes firmy Courage Production. Założone w 1911 roku przedsiębiorstwo z siedzibą w Fairfield w Kalifornii specjalizuje się w produkcji hot dogów, suszonej wołowiny oraz wyrobów delikatesowych - i z powodzeniem radzi sobie z aktualnymi wyzwaniami przy użyciu nowoczesnych technologii. W 2009 roku firma Courage Production wdrożyła oprogramowanie ERP od CSB-System, aby spełnić wymagania ustawowe oraz formalne wymogi w zakresie prowadzenia dokumentacji swojej działalności biznesowej. W ten sposób firma położyła podwaliny pod kompleksowy program optymalizacji, który do tej pory przyniósł wiele pozytywnych rezultatów. „Przez dwa lata zastanawialiśmy się nad tym, jak możemy uprościć proces produkcji. Przedtem wszystko było dość skomplikowane. Każdego dnia na wydział produkcji trafiało 50 stron papieru: zlecenia, receptury, marszruty technologiczne itd. Obecnie udało nam się to w znacznym stopniu zdigitalizować i usprawnić. Jednocześnie znacznie zintensyfikowaliśmy rejestrację danych.“ – mówi Rob Engelhart.
Który produkt do której komory wędzarniczej?
Na przykładzie komór wędzarniczych można pokazać, co jest możliwe dzięki konsekwentnej rejestracji danych i dokładnym analizom. Asortyment Courage Production liczy około 350 artykułów. Każdy z nich prędzej czy później trafi do jednej z czterech komór wędzarniczych, gdzie utraci część swojej wagi. Ale ile dokładnie i dlaczego straty w komorach wędzarniczych się różnią? Aby znaleźć odpowiedź na to pytanie, uruchomiono projekt pilotażowy. W związku z tym każdy wózek wędzarniczy był ważony przed i po wędzeniu na przygotowanych specjalnie w tym celu stanowiskach roboczych IT. Informacje o wagach były natychmiast transferowane online do systemu ERP, a następnie przedstawione w zbiorczym raporcie, na podstawie którego można było określić wielkość poszczególnych strat. W wyniku tego udało się ustalić, jaki produkt w której komorze wędzarniczej wykazał najmniejszą stratę. To z kolei umożliwiło optymalne planowanie i rozdział produktów do obróbki termicznej na poszczególne komory. Rezultat: wszystkie marginalne zyski sumują się – tu o dwa procent wyższy uzysk na hot dogach, tam redukcja straty wody o jeden procent w przypadku suszonej wołowiny. Wszystko to przekłada się na znaczne oszczędności finansowe. „Teraz możemy zoptymalizować uzysk dla każdego artykułu w każdej komorze wędzarniczej i w ten sposób zredukować straty do minimum.“- podkreśla Rob Engelhart.
Optymalne wykorzystanie linii produkcyjnych
Po pierwszej fazie cyfrowej optymalizacji, punkt ciężkości przeniesiono na planowanie i sterowanie oparte na wskaźnikach. Predykcyjne planowanie maszyn staje się coraz ważniejsze dla optymalnego wykorzystania linii produkcyjnych, a jednocześnie pozwala elastycznie reagować w przypadku krótkoterminowych zamówień. Zaawansowane planowanie i harmonogramowanie (APS) również sporo ułatwia. Dedykowany moduł uwzględnia pięć najważniejszych dla Courage Production czynników planowania: grupę produktów, etykiety, folie opakowaniowe, alergeny i przezbrojenie maszyn. W wyniku tego system generuje zoptymalizowaną propozycję planowania, która może być w dowolnym momencie odpowiednio dopasowana na poziomie planowania szczegółowego. Zainicjowane przez Courage Production działania optymalizacyjne zapewnią jeszcze większą przejrzystość. Funkcję „konia pociągowego” przejmuje system ERP i zawarte w nim dane dotyczące zamówień zakupu i sprzedaży, a także faktur, kalkulacji, zleceń produkcyjnych i ruchów magazynowych. Ale system ERP przejmuje też drugą funkcję, a mianowicie „koła zamachowego” w procesie podejmowania decyzji biznesowych. „Na przestrzeni kolejnych pięciu lat planujemy dwukrotnie zwiększyć wolumen produkcji, a także rozszerzyć sprzedaż na teren całych Stanów Zjednoczonych.” – podsumowuje Rob Engelhart.
Zajrzyj za kulisy Courage Production – zapraszamy do obejrzenia wideo z polskimi napisami.
Przeczytaj także
Branża spożywcza, niezależnie czy chodzi o sery, pieczywo czy dania gotowe, jest pod największą presją kosztową. Aby osiągnąć zyski, procesy produkcyjne muszą być efektywne. Rozwiązania cyfrowe zwiększają przejrzystość zakładu i obniżają koszty.
Jak produkuje się kawior? Ta historia pozwoli zajrzeć za kulisy Agroittica Lombarda, która słynie z takich marek jak Calvisius czy Ars Italica. W 2002 roku Agroittica podjęła decyzję o wdrożeniu systemu ERP. Jednym z głównych celów było spełnienie wysokich wymagań w zakresie jakości oraz zapewnienie śledzenia pochodzenia na poziomie wszystkich procesów produkcji kawioru.
Czy przemysł mięsny naprawdę potrzebuje specjalistycznego oprogramowania? To znaczy, po co właściwie specjalistyczne oprogramowanie dla jakiejkolwiek branży?
Polecane produkty