CSB-System
Oprogramowanie ERP/MES dla przemysłu spożywczego
Jak to się mówi, diabeł tkwi w szczegółach. W przypadku etykietowania produktów spożywczych trudno o bardziej trafne sformułowanie. Przede wszystkim dlatego, że nawet drobne błędy na etykietach mogą mieć poważne skutki. Jak uniknąć błędów w procesie etykietowania? Poniżej przedstawiamy 3 rady.
Nieprawidłowe dane na etykietach to jedna z najczęstszych przyczyn wycofywania żywności z rynku. Czasami nazwa nie pasuje do produktu, czasami etykieta zawiera nieprawidłową datę minimalnej trwałości albo informacje o wadze są nieprawidłowe. Niezależnie od błędu na etykiecie, każda pomyłka może mieć poważne konsekwencje. Z jednej strony w grę chodzi oczywiście o bezpieczeństwo żywności. Weźmy na przykład alergeny: jeśli nie są one prawidłowo oznakowane, to dla niektórych osób spożycie takiej żywności może być bardzo niebezpieczne. Z drugiej strony mówimy również o dużych pieniądzach. Wycofywanie produktów z rynku jest zazwyczaj bardzo kosztowne dla producentów: oprócz kosztów czysto logistycznych dochodzą do tego jeszcze koszty przeróbki lub utylizacji produktów. W najgorszym przypadku trzeba zapłacić odszkodowanie, nawet jeśli produkty są tak naprawdę w porządku.
Nic nie powoduje większej liczby błędów niż duplikowanie danych. Dlatego zwłaszcza w przypadku producentów żywności obowiązuje następująca zasada: jeśli na przykład zmienią się receptury lub klient zażyczy sobie nowej etykiety ozdobnej, to ważne jest, aby dane były dostosowane tylko jeden raz. Uzasadnione jest opracowywanie danych w systemie ERP, ponieważ wszystkie podsystemy, takie jak systemy etykietujące, są automatycznie zasilane danymi właśnie z tego systemu. Jeden z klientów referencyjnych CSB-System stosuje tę zasadę w praktyce. W jego firmie wszystkie istotne dane są opracowywane centralnie w systemie ERP i z tego poziomu automatycznie udostępniane w czterech różnych zakładach. W ten sposób nie trzeba kilkukrotnie opracowywać tych samych danych. To z kolei zmniejsza ryzyko wystąpienia błędów podczas etykietowania i tym samym liczbę reklamacji. Umożliwia to również prostą obsługę opakowań mieszanych, w których różne produkty są pakowane w jedno opakowanie konsumenckie.
Obraz mówi więcej niż tysiąc słów i jako taki może zapewnić większą przejrzystość w dżungli etykiet. Wizualizacja etykiet na monitorach umieszczonych bezpośrednio na liniach etykietujących jest szczególnie przydatna w przypadku wielu modyfikacji. Ułatwia to pracę i pomaga uniknąć błędów. Etykietowanie jest najeżone pułapkami, ponieważ liczba wytycznych, ustaw i wymagań handlu stale rośnie. Ale też klienci stają się coraz bardziej wymagający: każdy chce mieć indywidualny układ etykiety, różne znaki jakości, różne etykiety ozdobne i coraz więcej wersji językowych. To oznacza, że na100 produktów może być potrzebnych ponad 2000 wariantów etykietowania. Na przykład nasz belgijski klient posiada ponad 500 różnych etykiet. Dlatego w zakładzie w Lendelede na monitorach wyświetlane są czytelne informacje o tym, jakie zamówienie jest aktualnie przetwarzane, które produkty i w jakiej liczbie sztuk należą do zamówienia oraz jak należy umieścić etykietę na opakowaniu. Rezultat: dziś praktycznie nie zdarzają się już błędy na etykietach czy błędne dostawy do klientów.
Mechanizmy kontroli wykorzystywane przez IT jako część zarządzania jakością zapewniają również większe bezpieczeństwo w zakresie etykietowania. Czy tekst na etykiecie jest poprawny? Czy wszystkie dane i data minimalnej trwałości są prawidłowe? Czy na etykiecie wydrukowano prawidłowe logo i właściwe znaki jakości? Te pytania są jak najbardziej uzasadnione, a najlepiej zadać je sobie przed rozpoczęciem etykietowania. Zalecamy zatem działanie wg następującego schematu:
Tyle teoria. W rzeczywistości wygląda to jednak często inaczej. Zwłaszcza w hektycznym dniu roboczym pracownicy mają tendencję do pomijania poszczególnych kroków i "nadrabiania" zaległości później. Często z poważnymi konsekwencjami opisanymi powyżej. Pomocne mogą być tutaj dedykowane rozwiązania lub moduły w systemie ERP, które kontrolują cały proces i określają obowiązkową kolejność: proces może być kontynuowany dopiero po zakończeniu etapu poprzedzającego. W ostatecznym rozrachunku tak zorganizowany proces pozwala nie tylko zredukować liczbę błędów do minimum, ale też zapewnia większą kontrolę i przejrzystość procesów. Dzieje się tak dlatego, że procesy sterowane przez system są automatycznie dokumentowane, a tym samym można je odtworzyć i zweryfikować.
Lepiej nie ryzykować
Prawidłowa obsługa danych pozwala uniknąć błędów w procesie etykietowania. Tylko w ten sposób można zagwarantować, że żaden nieprawidłowo oznakowany produkt nie trafi do klienta. Odpowiednie oprogramowanie odgrywa więc kluczową rolę w zarządzania ryzykiem: pozwala zwiększyć bezpieczeństwo żywności, redukuje koszty oraz nakłady czasu i pracy. Zapewnia też przejrzystą dokumentację dla klientów, konsumentów i ustawodawców. Lepiej nie ryzykować.
Zapraszamy też na strefę blogową CSB-System oraz na nasz profil LinkedIn
Przeczytaj także
Urządzenia powiązane cyfrową siecią, zastosowanie robotyki w magazynach, planowanie predykcyjne i inne: przedstawiamy 6 technologii, które już dziś przyniosą wymierne korzyści firmom spożywczym.
Owoce i warzywa zawsze muszą być świeże i soczyste. To ogromne wyzwanie dla producentów z branży owocowo-warzywnej. W tym studium przypadku przedstawimy przedsiębiorstwo, które każdego dnia przetwarza do 9000 zleceń sprzedaży i 80 000 pozycji zleceń, kompletuje 25 000 pojemników i obsługuje 100 tras logistycznych – a wszystko to jest dokładnie odwzorowane w systemie ERP.
Kto chce obniżyć koszty w produkcji mięsa, ten musi zminimalizować straty w całym łańcuchu przetwórczym. Jak to zrobić? Ten temat omówimy na podstawie konkretnego studium przypadku. Rob Engelhart i kalifornijskie przedsiębiorstwo Courage Production pokażą, w jaki sposób można osiągnąć ten cel przy użyciu dokładnych wskaźników. Zastosowana metoda: konsekwentna rejestracja danych w całym procesie produkcji oraz dokładne analizy i planowanie w systemie ERP.
Polecane produkty