Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Rozwiązywanie problemu pozostałości antybiotyków: Rozwiązania testowe dla przemysłu mleczarskiego

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Pozostałości antybiotyków w mleku zostały zidentyfikowane już w latach 60. XX wieku, a w ostatnich dekadach ich obecność znacznie wzrosła. Trend ten budzi niepokój, biorąc pod uwagę potencjalne zagrożenia zdrowotne dla konsumentów. Na całym świecie przemysł hodowlany zużywa rocznie około 64 000 ton antybiotyków, a mimo ich terapeutycznego przeznaczenia dla zwierząt, resztki tych substancji pozostają w produktach mlecznych. Spożycie mleka zawierającego antybiotyki może prowadzić do reakcji alergicznych, problemów jelitowych, skutków rakotwórczych, mutacji, a także teratogenności. Dodatkowo, mogą one zakłócać proces fermentacji serów i jogurtów, hamując działanie kultur starterowych, co stanowi poważny problem dla przemysłu mleczarskiego.

Precyzyjne testowanie pozostałości jest kluczowe dla przemysłu mleczarskiego
W odpowiedzi na te zagrożenia, organy regulacyjne na całym świecie ustaliły obowiązkowe maksymalne dopuszczalne poziomy (MRLs) pozostałości antybiotyków w mleku i produktach mlecznych, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności. Dlatego precyzyjne testowanie pozostałości jest kluczowe dla przemysłu mleczarskiego. W laboratoriach wykorzystuje się różnorodne metody, takie jak HPLC, LC-MS/MS, testy zahamowania mikrobiologicznego, ELISA oraz testy przepływu bocznego (lateral flow), aby zagwarantować zgodność z normami MRL.

Jednak jedyną metodą testowania, która pozwala na przeprowadzanie badań bezpośrednio w terenie, są szybkie testy przepływu bocznego.

Z opinii przedstawicieli przemysłu mleczarskiego wynika, że o wiele wygodniej, efektywniej i mniej marnotrawnie jest, gdy kierowcy testują próbki mleka od każdego producenta na miejscu i na bieżąco decydują, czy zaakceptować dostawę. Dzięki temu jakość mleka jest kontrolowana już na wczesnym etapie, a rolnicy stają się bardziej świadomi i ostrożni w stosowaniu antybiotyków.

Właśnie w tym kontekście testy przepływu bocznego stają się niezastąpione, ponieważ są szybkie, dokładne i bardzo łatwe w użyciu.

Firma ProGnosis Biotech idzie o krok dalej, upraszczając proces testowania w terenie poprzez stworzenie testu przepływu bocznego, który nie wymaga inkubacji. Z negatywnymi wynikami w zaledwie 90 sekund, jest to najszybsza seria testów dostępna w poręcznym formacie kasetki, która wymaga tylko kilku kropli mleka. Seria Quantum oferuje testy wykrywające resztki antybiotyków, które mogą być odczytywane wizualnie lub za pomocą małego, przenośnego czytnika, zapewniającego szybką, łatwą i ilościową analizę oraz pełną historię wyników, którą łatwo można udostępnić również za pomocą aplikacji mobilnej specjalnie do tego dedykowanej. Aplikacja stworzona przez Prognosis Biotech łączy się przez Bluetooth z czytnikiem 3PR mini, umożliwiając natychmiastowe, łatwe do udostępnienia, ilościowe wyniki testów wraz z danymi GPS.

Seria Quantum testów przepływu bocznego pozwala nawet niedoświadczonemu personelowi szybko sprawdzić jakość mleka w terenie, a wynik testu może być natychmiastowo udostępniony. Test Quantum BT-Cef wykrywa β-laktamy, w tym cefaleksynę oraz tetracykliny, natomiast test Quantum BTS wykrywa β-laktamy, tetracykliny i sulfonamidy w mleku krów, owiec i kóz.

Oba testy oferują negatywne wyniki w zaledwie 90 sekund, a pozytywne wyniki w 5 minut.

Zabezpieczenie przed spożyciem antybiotyków poprzez zapewnienie jakości mleka jest kluczowym wymogiem w przemyśle mleczarskim, który można osiągnąć tylko dzięki ciągłemu testowaniu. Dlatego wszelkie innowacje, które umożliwiają szybsze, łatwiejsze, ale nadal precyzyjne rozwiązania, odpowiadają na potrzeby tej branży. Przyszłość testowania resztek antybiotyków w przemyśle mleczarskim to umożliwienie nawet niespecjalistycznemu personelowi przeprowadzania testów na świeżym mleku bezpośrednio z ciężarówki, a firma ProGnosis Biotech wprowadza innowacje, oferując dokładnie takie rozwiązanie za pomocą serii Quantum.

Autor:ProGnosis Biotech
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.